AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională - Revista Ferma
7 minute de citit

AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

Foto 5 Corina Mares Director DLG 2 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

Prezența la expoziție a fost similară anilor anteriori (peste 5000 de vizitatori pe zi). Acest lucru ne arată că există în continuare un interes crescut pentru tehnologii agricole noi. Agriplanta-RomAgroTec a fost gândit de la început ca un reper pentru specialiștii din domeniu și același lucru a fost valabil și acum. An de an, Agriplanta stabilește trenduri pentru profesioniștii din domeniu. – CORINA MAREȘ, Director general DLG Intermarketing

La târgul de la Fundulea se trasează noile trenduri ale profesioniștilor din agricultură, iar acest lucru este valabil chiar și într-un an plin de provocări. Care au fost reperele actualei ediții și ce schimbări vor aduce ele în câmp?

Timp de 4 zile, între 23 și 26 mai 2024, am explorat „kilometrul zero” al agriculturii, expoziția Agriplanta- RomAgroTec de la Fundulea, iar cuvântul de ordine a fost schimbarea (tehnologică, agronomică și a practicilor curente din ferme). Modelele agricole alternative (minim-till, strip-till, no-till) au fost, poate, cele mai des întâlnite cuvinte. Digitalizarea și robotica și-au arătat din plin potențialul de lucru în cadrul demonstrațiilor practice, iar irigațiile și diversificarea culturilor par a fi noile strategii pe care mizează fermierii.
Practic, după cum ne-a declarat profesorul Ovidiu Ranta, specialist în mecanizare și colaborator tehnic al DLG Intermarketing, asistăm „la o evoluție a modelelor constructive, dar și a modului de a face agricultură”.

Foto 1 2 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

”Point of no return” pentru minimum-tillage

„Prelucrarea minimă a solului este astăzi aproape unanim îmbrățișată și vedem cum tehnologia cu semănat direct (no-till) este din ce în ce mai prezentă. Pe termen scurt nu par modificări majore, dar dacă ne uităm la un interval de câțiva ani, tehnologia se schimbă”, ne-a explicat Ovidiu Ranta.

La actuala ediție a fost suficient să facem un tur al expoziției pentru a înțelege că acest trend a ajuns la punctul de la care nu te mai poți întoarce (”Point of no return”). Aproape orice companie din domeniul utilajelor a mizat pe minim-till, strip-till sau no-till.

Kverneland a venit cu Kultistrip (12 rânduri/6 metri lățime de lucru), Lemken a prezentat noul Rubin 10-1000, lansat în toamna anului trecut la centrul operațional din Franța, dar și un Karat 10 ce poate fi folosit la dezmiriștire superficială în sistem minim-till, SIPTEC a adus grapa cu discuri DiscoPlus XL 1000, iar la standul Güttler punctul de interes l-a reprezentat utilajul multifuncțional SuperMaxx 50.
Însă pe acest segment ceea ce ne-a atras în mod deosebit atenția sunt parteneriatele celor de la NHR Agropartners cu firma Claydon, respectiv SIGMA România cu Sky Agriculture. Vorbim despre cei care au introdus conceptul de strip-till și unul dintre liderii segmentului de semănători directe (Claydon), respectiv de unul dintre reperele tehnologice ale domeniului, semănătoarea directă Easy Drill de la Sky Agriculture care poate semăna 4 produse diferite, la 4 viteze diferite, prin separarea a 2 adâncimi de semănat.

Foto 3 Echipa DLG 1 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

 

CR11, combina cu ZERO pierderi

Prima zi de Agriplanta a fost și prima zi în care noua combină New Holland CR11 a putut să fie văzută de fermierii români. Proiectată de inginerii de la Centrul de Excelenţă de la Zedelgem (Belgia), combina CR11 integrează noua tehnologie Twin Clean, care îi permite să fie cea mai productivă combină de pe piață și să stabilească un nou standard al nivelului de pierderi. „Acum aproape 50 de ani, New Holland revoluționa sistemele de recoltare prin tehnologia Twin Rotor, iar în prezent venim cu o nouă inovație: tehnologia Twin Clean, un sistem dublu de curățire, care se comportă ca și cum am avea două combine într-una singură. Tot ce ține de acest sistem este automatizat și acest lucru ne permite să avem o eficiență și o capacitate dublă a curățirii, deci un nivel de pierderi apropiat de zero”, ne-a declarat Florin Marin, directorul departamentului After-Sales AgroConcept.

Mai multe informații despre Combina New Holland CR11, citiți în pag. 72.

FOto 8 Bogdan Constatin Titan 1 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

Tractoare mari, mici, smart și autonome

Titan Machinery a ocupat standul central al expoziției, fiind probabil compania care a avut cele mai multe noutăți de arătat publicului. A adus în premieră la AgriPlanta cel mai puternic CASE IH, noul Quadtrac 715 AFS Connect, dotat cu un motor de 16 litri ce dezvoltă o putere de 778 CP, și a fost oficializat parteneriatul cu Steyr, un brand care face parte, de asemenea, din grupul CNH. Astfel, portofoliul Titan Machinery se extinde cu gama de tractoare Steyr cuprinse între 100 și 340 CP, la care se adaugă și o serie de implemente noi.

„Tot în premieră avem și utilaje pentru cultivarea cartofilor. Este vorba de unul dintre cei mai importanți producători globali din domeniu, compania belgiană AVR. Venim cu o gamă completă de utilaje pentru această cultură: de la mașinile de plantat Ceres, la cele de recoltat Spirit”, a afirmat Bogdan Constantin, specialistul de comunicare al companiei.

FOto 7 Michael Beier CEO George mandita product manager 3 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

Actuala ediție a Agriplanta 2024 ne-a permis în primul rând să facem schimb de idei și de perspective privind modul în care practicăm agricultura. E într-adevăr o perioadă mai dificilă pentru fermieri, dar tocmai aceste perioade sunt cele mai importante. Acum este momentul în care găsim cele mai bune soluții de viitor. Abordând împreună cu fermierii aceste perioade dificile și aceste provocări, știm că vom avea ce recolta în viitor. – MICHAEL BEIER, Managing Director Claas Regional Center

Merită menționate și cele două puncte de reper ale producătorului german CLAAS: Xerion 12.650, Tractorul anului 2024 și cel mai mare din portofoliul companiei – 650 CP (detalii în pag. 80), respectiv Axos 240, un tractor de doar 100 CP, care promite prin versatilitatea și fiabilitatea lui operațională să răspundă oricărei cerințe din fermele de dimensiuni mici.

Robotul autonom AgXeed

Însă, în zona de demonstrații practice cel care a captat complet atenția publicului a fost un altfel de tractor, desigur dacă putem să numim astfel robotul autonom AgXeed, comercializat de cei la NIK (fostul Vantage). „Agregatele prezentate în demonstrații cuprind din ce în ce mai multe sisteme informatice, iar noutatea acestui an este un robot autonom multi-funcțional, capabil să execute o gamă complexă de lucrări, inclusiv prelucrarea solului. E un utilaj de dimensiunile unui tractor, care funcționează pe un sistem hibrid termic-electric (are un motor diesel de 156 CP care pune în funcțiune un generator electric, iar șenilele sunt acționate de motoare electrice). Fiind electrificat și dotat cu inteligență artificială, acesta are un nivel de eficiență și precizie greu de egalat”, ne-a explicat specialistul în mecanizare Ovidiu Ranta.

Digitalizarea de zi cu zi

Expoziția Agriplanta 2024 a integrat mai mult ca oricând componenta de digitalizare, atât prin tehnologii, cât și prin aplicații și platforme precum: Ogor, Isagri, CleverFarm sau Climate FieldView de la Bayer. „Anul acesta două dintre sectoarele expoziției au fost dedicate tehnologiilor digitale: unul pentru drone și unul pentru aplicațiile agricole. Ne referim la drone pentru pulverizare, dar și la drone pentru cartarea și monitorizarea culturilor, acele drone mai mici care adună date și care îl ajută pe fermier să își stabilească un plan de acțiune. Toate aceste date se pot integra în platformele oferite de furnizorii de aplicații”, ne-a declarat Corina Mareș, directorul general DLG Intermarketing.

Foto 6 Arnaud Ipso 2 AgriPlanta 2024, o ediție Ne-Convențională

Lansăm în premieră în România Precision AG Essential – pachet de servicii hardware și software care este oferit cu abonamente anuale. Vrem să facem tehnologia disponibilă pentru toți fermierii, pentru că eficientizarea costurilor se adresează tuturor. Ne-am luat angajamentul să educăm fermierii privind utilizarea acestor tehnologii. – ARNAUD VAN STRIEN, CEO IPSO Agricultură

Totodată, după ce au inaugurat la finalul anului trecut Precision AG Club, cei de la IPSO Agricultură au făcut un nou pas în direcția digitalizării prin lansarea unui pachet de servicii complexe (hardware și software) pentru ferme și fermieri.

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →