Fie că vorbim de politicile de mediu, de presiunea financiară sau de schimbările tehnologice, digitalizarea este una dintre soluțiile pe care fermierii le pot adopta pentru a face față provocărilor curente din agricultură. Însă, dincolo de investițiile în utilaje, mașini și echipamente dotate cu funcții digitale, agricultura 4.0 necesită și formarea unui capital uman capabil să utilizeze cât mai eficient aceste tehnologii, motiv pentru care tinerii din cadrul Agrinnovator au lansat programul de calificare profesională FTO (Farm Technology Officer).
Răzvan Prelipcean, George Chiriță, Petruța Deac și Alin Luculeasa
Prima politică publică a Agrinnovator
Programul reprezintă prima politică publică a Agrinnovator, think-tank constituit în luna mai a anului curent la inițiativa absolvenților proiectului Tineri Lideri pentru Agricultură, și are ca obiectiv pregătirea a 1500 de tineri cu studii medii pentru ocuparea postului de „Specialist în Informatică Agricolă” (SIA). Noua profesie, pe care tinerii agricultori și-o doresc inclusă în nomenclatorul ocupațiilor din România, va avea rolul de a adopta, implementa și optimiza soluțiile digitale din ferme, fiind considerată indispensabilă în activitățile agricole de mâine.
La fel de necesar precum un contabil
„Sunt din ce în ce mai mulți fermieri care au echipamente și utilaje dotate cu funcții de digitalizare, dar din păcate sunt destule cazuri în care aceste funcții nu sunt folosite la adevărata lor capacitate. Din acest motiv este necesar să avem un Farm Technology Officer, adică un tehnician care să controleze și să optimizeze soluțiile digitale cu care ferma este dotată. La fel cum există un inginer agronom sau un contabil, fără de care ferma nu poate funcționa optim, la fel va fi și acest specialist în informatică agricolă”, ne-a declarat Răzvan Prelipcean, coordonator al grupului de lucru dedicat transformării digitale a agriculturii din cadrul Agrinnovator și fermier în jud. Ialomița.
Răzvan Prelipcean
Responsabilitățile noii profesii
Programul propus se adresează absolvenților de studii liceale, pasionați de tehnologie și interesați să lucreze în domeniul agricol. Însă, nu este necesar ca viitorii specialiști în informatică agricolă să aibă studii agricole sau informatice, ci doar competențe digitale de bază, programul de formare FTO fiind cel care le va oferi acestora cunoștințele specifice în digitalizare agricolă. Astfel la finalul unui parcurs de 6 luni de pregătire intensivă aplicată, un specialist SIA va ști să utilizeze o gamă largă de aplicații informatice și de echipamente agricole cu funcții electronice, va gestiona funcționarea rețelelor și a sistemelor de transmisie de date (acolo unde ele există), va ajuta la colectarea și introducerea datelor din teren în sistemul de management general al fermei și va propune și implementa noi tehnologii digitale adaptate exploatației unde activează, urmând să se implice în instruirea altor angajați cu privire la modul de funcționare a acestora.
„Nu vorbim de un programator sau de un inginer software, ci de un operator plurivalent care este familiarizat cu interfețele și cu funcțiile de pe tabletele utilajelor (tractoare, combine, balotiere) și care va ști să folosească o serie de instrumente specifice, precum o dronă sau o aplicație de monitorizare a șeptelului”, ne-a explicat Petruța Deac, absolventă de cibernetică și zootehnie și membră Agrinnovator.
Petruța Deac
Abordare integrată: formare, salarizare, inserție
Dezvoltat ca un proiect pilot cu o durată de 5 ani, programul dedicat formării și calificării viitorilor FTO are în vedere realizarea unui parteneriat larg între toți actorii din domeniul agricol, fie ei fermieri, organisme de formare, instituții publice sau companii private.
Astfel, într-o primă etapă vor fi selectate 1000 de ferme și 1500 de candidați, care ulterior vor urma 6 luni de cursuri oferite de companii specializate, înainte de a fi repartizați către exploatațiile beneficiare. „Programul oferă o pregătire de bază care poate fi utilizată în cazul tuturor tipurilor de ferme, fie ele vegetale, zootehnice sau mixte. Mai departe, după terminarea perioadei de școlarizare, acești FTO vor fi integrați în fermele unde există soluții digitale și vor beneficia de o bază de date și de informații specifice pentru exploatația în care vor activa. Este un proiect din care toată lumea are de câștigat, pentru că rezultatul final va fi măsurabil prin randamentul și eficiența fermelor”, a susținut George Chiriță, fermier în jud. Galați și membru Agrinnovator.
George Chiriță
O politică publică europeană
Pentru formarea noilor specialiști și nu numai, se lucrează la realizarea unui catalog care să inventarieze și să prezinte majoritatea soluțiilor digitale existente pe piață în funcție de specificul fiecărui subdomeniu al agriculturii.
În plan financiar, programul propune viitorilor FTO un salariu de 1500 de euro, ce ar urma să fie subvenționat, plecând de la 100% în primul an de activitate și ajungând la 20% în anul cinci, pentru ca ulterior acesta să fie suportat de fermieri.
Costurile implementării proiectului sunt estimate la circa 102 milioane de euro, din care 15 milioane destinate școlarizării, 85 milioane – salarii în primii 5 ani și circa 2 milioane – cheltuieli administrative, programul urmând a fi propus pentru finanțare din fonduri naționale și europene.
„Impactul existenței unui specialist în informatică agricolă în fermă este unul imediat și tangibil, vizibil prin folosirea tehnologiei existente la capacitate crescută, viteză în luarea deciziilor, optimizarea utilizării resurselor, randament crescut și sustenabilitate.” – ALIN LUCULEASA, Fermier în jud. Vaslui și membru Agrinnovator
O MESERIE DE VIITOR
Farm Technology Officer este o profesie de perspectivă, care oferă stabilitate pe termen lung, pentru că acest proces de digitalizare agricolă va continua, iar cererea pentru specialiști în informatică agricolă va crește”, consideră Petruța Deac, inginer IT ce administrează, alături de familie, o fermă de 200 de vaci în jud. Harghita.