AGRIFISH, sub semnul războiului din Ucraina - Revista Ferma
5 minute de citit

AGRIFISH, sub semnul războiului din Ucraina

Discuțiile AGRIFISH au fost marcate de îngrijorarea profundă privind efectele acestui război asupra sectorului agroalimentar din Ucraina, din Uniunea Europeană și din întreaga lume. Comisia Europeană a acționat urgent!

 ucraina si ue_b


Solidaritate cu Ucraina

 

Ședința din 21 martie a fost deschisă de intervenția în format virtual a ministrului ucrainean al agriculturii, Roman Leshcenko, care le-a vorbit omologilor săi europeni despre situația agriculturii din ţara sa, afectată dramatic de invazia militară a Rusiei. Ministrul ucrainean a spus că fermierii vor încerca să înceapă muncile de primăvară, în ciuda pericolelor aduse de război. Unii fermieri și-au văzut distruse de bombe și rachete mașinile agricole, adăposturile pentru animale, hambarele.

Julien Denormandie_b

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a fost esențial pentru noi să ne arătăm solidaritatea. Am purtat o discuție cu ministrul ucrainean pentru a stabili ce fel de asistență ar trebui acordată rapid. Mai mult, trebuia să luăm măsuri urgente pentru a asigura nu numai suveranitatea alimentară în UE, ci și securitatea alimentară la nivel global.

JULIEN DENORMANDIE

Ministrul Agriculturii din Franţa

 

Efecte negative majore în UE

Există temeri că o treime din suprafața agricolă a Ucrainei ar putea rămâne necultivată în această primăvară, din cauza războiului! Acest fapt ar avea efecte negative uriașe asupra piețelor internaționale, întrucât Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume.

Inclusiv țări membre ale Uniunii Europene sunt dependente de mărfuri agricole din Ucraina. Să dau numai exemplul Spaniei, care importa porumb ucrainean pentru sectorul creșterii suinelor, cel mai puternic din Uniunea Europeană. Totodată, Ucraina devenise în ultimii doi ani cel mai important furnizor de miere pentru blocul comunitar, devansând China. Cu siguranță, apicultorii din zonele de conflict au mult de suferit în această perioadă.

„Astăzi, miniștrii agriculturii din UE și-au demonstrat angajamentul de a implementa soluții eficiente pe termen scurt, mediu și lung, precum și de a sprijini sectorul agricol al Ucrainei”, a declarat, cu ocazia întâlnirii, Julien Denormandie, ministrul francez al agriculturii și alimentației.

agrifish 2_b


CE a acționat rapid. Ce soluţii au fost propuse?

Ca să prevină o criză alimentară în Uniunea Europeană, dar și în alte state, miniștrii agriculturii reuniți la Bruxelles au prezentat câteva soluții, care s-au regăsit în setul de măsuri propuse de Comisia Europeană două zile mai târziu.

1. Comisia a propus, în primul rând, un sprijin financiar în valoare de 500 milioane euro (din rezerva de urgență PAC) pentru sprijinirea fermierilor afectați de consecințele războiului din Ucraina. României îi revin 25.490.649 euro.

2. Avansul din plățile directe, precum și din plățile făcute în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, pentru suprafață și pentru animale, acordate fermierilor începând de la 16 octombrie a.c., va fi procentual mai mare decât în prezent.

3. Au fost adoptate și măsuri de piață de tip „plasă de siguranță” pentru sprijinirea pieței cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă a sectorului. Între 25 martie și 29 aprilie, o parte din costurile de depozitare a cărnii de porc pot fi acoperite de la bugetul public, sub condiția de a le scoate din circuit pentru 2-5 luni.

4. A fost propusă și o derogare temporară, în 2022, pentru a permite producția agricolă pe pârloage, pentru a spori capacitatea de producție agricolă a UE. Măsura aceasta fusese deja discutată de miniștrii agriculturii în 21 martie.

5. Statele membre pot reduce TVA-ul pana la 0% la alimente și pot încuraja operatorii economici să limiteze creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele alimentare.

6. Țările UE pot utiliza finanțare din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) pentru a furniza asistență alimentară și/sau materială de bază grupurilor celor mai vulnerabile de cetățeni.

 

Folosirea eficientă a azotului

 

Comisia Europeană sprijină investițiile în cercetare și în inovare pentru a înlocui utilizarea îngrășămintelor sintetice, prin Programul Orizont Europa. Sporirea eficienței de utilizare a azotului, tranziția la amoniacul verde pentru îngrășăminte și valorificarea biomasei prin PAC 2023-2027 sunt unele dintre soluțiile preconizate.

 

AJUTOARE PENTRU AGRICULTURĂ

Comisia a propus un nou cadru temporar de criză pentru fermieri, producători de îngrășăminte și sectorul pescăresc, care permite acordarea de ajutoare de stat pentru atenuarea creșterilor costurilor de producție. Prețurile la îngrășăminte și aprovizionarea cu îngrășăminte a fermierilor vor fi monitorizate pentru a se asigura faptul că perspectivele de recoltă la nivelul UE nu sunt periclitate.

Comisia a propus ca statele UE să comunice lunar date privind stocurile private de produse esențiale pentru alimente și furaje, pentru a avea o imagine de ansamblu precisă și în timp util a disponibilității acestora.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →