„Probabil aceasta va fi viitorul în agricultură”, spune Laurențiu Sarcină, care a văzut noua mașină de stropit chiar în ferma sa din Comloșu Mare, jud. Timiș. Societatea pe care o administrează, Columirom SRL, exploatează 1000 ha cu grâu, orz, rapiță, porumb și soia.
DE CE ALEG FERMIERII AGRIFAC CONDOR?
De la începutul acestui an are în fermă o mașină de stropit autopropulsată Agrifac Condor 5 High Clearance. Laurențiu Sarcină ne-a spus ce l-a determinat să investească în acest model și ce avantaje îi aduce în fermă:
1. Înălțime foarte mare de lucru
„Unul dintre motivele pentru care am ales mașina de stropit Agrifac Condor 5 High Clearance este înălțimea la care se poate lucra cu ea. Are clearance, adică gardă la sol, foarte mare. Se poate înălța până la 2 metri, ceea ce ne ajută la efectuarea lucrărilor în culturile de rapiță și de porumb, pentru că ne găsim într-o zonă în care presiunea dăunătorilor este foarte mare, în special în cultura de porumb, unde avem Ostrinia și Diabrotica. Lăncile se pot ridica până aproape de 4 metri, ceea ce pentru cultura de porumb este foarte bine, pentru că poți face tratamentele fără să fie nevoie de cărări tehnologice specifice pe care ar trebui să le ai când lucrezi cu mașini mai mici”.
2. Sistemul de stropit
„Un alt avantaj este sistemul inovator de stropire, ce folosește rata variabilă de stropire. Concret, mașina stropește duză cu duză, ceea ce înseamnă că poate fi programată, pe baza unor hărți, astfel încât fiecare duză să stropească volume diferite de soluție. Acest lucru ne ajută la reducerea cantității de pesticide pe care le aplicăm pe culturi.
În plus, spre deosebire de alte sisteme de stropit, acesta își păstrează constantă presiunea și volumul de stropit inclusiv în curbe și în locuri în care mașina trebuie să încetinească sau să își mărească viteza”.
3. Volum redus de pesticide
„Un alt lucru bun este acela că, mașina fiind dotată cu GPS, nu mai există suprapuneri. La colțuri, la întoarceri, mașina închide automat duzele”.
4. Timp redus de lucru și economii în fermă
„Până acum, în cultura de rapiță, recoltam totul, mai puțin urmele, pe care eram nevoiți să le lăsăm, pentru că erau încă verzi, din cauza trecerilor repetate. Din acest an, nu o să mai fie cazul, ceea ce înseamnă clar reducerea timpului de lucru și a costurilor cu combustibilul”.
”Ne gândim spre viitor, spre Pactul Verde, de care începem să fim presați. Cu acest sistem de stropit, impactul asupra culturilor va fi un control mai bun al cantității de pesticide aplicate.” – LAURENȚIU SARCINĂ, Fermier în jud. Timiș
NOU: SISTEMUL AiCPlus CU INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ
Cel mai nou model al mașinii de stropit Condor 5 Wide Track Clearance este echipat cu duze situate la distanță de 25 cm și cu sistemul AiCPlus cu camere cu inteligență artificială. Cristi Teodor, country manager Agrifac România, explică modul de lucru: „Aceste camere RGB, poziționate la fiecare 3 metri pe rampa de stropit, fotografiază buruienile și le recunosc. În timp ce mașina stropește, aceasta are nevoie de circa 30 de milisecunde pentru a decide dacă pe sol este o buruiană pe care o stropește, precum și cât stropește: cu cât buruiana este mai mică, cu atât mașina aplică mai puțină soluție.
Mașina utilizează algoritmi de stropire dezvoltați de-a lungul anilor prin fotografierea fiecărei buruieni în diferite stadii de creștere. S-a început în Australia, s-au făcut câte zece mii de fotografii pe fiecare buruiană, în diferite stadii de dezvoltare. Acesta este algoritmul de bază. Când aduci mașina într-o fermă nouă, în procesul de implementare, mașina trebuie să învețe buruienile de la fața locului. În primul sezon de stropire, mașina învață buruienile”.
PREZENTATĂ LA AGRARIA
Abia ieșită din fabrică, noua mașină de stropit Agrifac Condor 5 a fost deja la Agraria și va fi prezentată, în perioada următoare, la toate evenimentele organizate de Bayer în România, apoi va fi prezentată fermierilor din Ungaria, Germania, Croația, Polonia și la toate expozițiile agricole din Europa.
NU VINDEM UTILAJE, VINDEM SOLUȚII!
„La livrarea mașinii în fermă, aducem tehnicieni pentru a instrui oamenii care vor lucra pe mașină, iar în momentul în care fermierul întâmpină o problemă, avem posibilitatea să aducem specialiști din fabrica din Olanda care să sprijine fermierul să obțină rezultatele pe care și le dorește”, explică reprezentantul Agrifac.
„Cred că marea provocare este aceea că mașinile sunt supuse unei presiuni și unui volum de lucru mult mai mari și cu o viteză mult mai mare de lucru”, afirmă Laurențiu Sarcină.
„În Olanda, viteza de lucru maximă admisă de lege este de 8 km pe oră. Viteza optimă de lucru a mașinii este de 12-16 km pe oră, dar în România sunt fermieri care vor să lucreze și cu peste 20 km pe oră, pentru a reuși să acopere suprafețe mari într-un timp scurt”, adaugă Cristi Teodor.
În sudul și estul țării, mașinile de stropit Agrifac sunt vândute de Apan Agriculture din Brăila, iar în vestul României, prin reprezentanții direcți ai producătorului olandez.
SISTEMUL „GREEN ON GREEN”
Cristi Teodor: „Algoritmul green on green (verde pe verde) utilizat de mașina Agrifac Condor 5 înseamnă stropire în cultura verde, în care mașina recunoaște și stropește doar buruiana, în pătrate de 25 cm pătrați. Aceasta înseamnă un impact uriaș asupra mediului, prin utilizarea unor cantități reduse de substanțe fitosanitare, precum și stres redus asupra plantei și economii importante în fermă”.
un articol de VIOLETA MÂȚ