5 minute de citit

Agricultura viitorului pe Valea Argovei

Trecerea de la convenţional la conservativ se face aplicând tehnologii inovative de prelucrarea a solului (minimum-till) şi de înfiinţare a culturilor cu spaţii optimale de fertilizare.   

 Agricultura viitorului pe Valea Argovei 3_b

 

A RENUNŢAT LA ARĂTURĂ!


Aşa se face că inginerul agronom Ionel Gheorghe, fermier din Valea Argovei, judeţul Călăraşi, a renunţat la arătură de mai mulţi ani iar din acest sezon a semănat rapiţa la 70 de centimetri distanţă între rânduri. 

“În contextul climatic actual, ne-am orientat spre sisteme de lucru adecvate agriculturii conservative! Căutăm să compensăm lipsa apei cu tehnologii minime de prelucrare a solului, de mai bine de 7 ani nu mai întoarcem brazda, reducând numărul de treceri la două, faţă de cinci”, a subliniat Ionel Gheorghe.

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 2_b

 

RAPIŢA SEMĂNATĂ LA 70 CM ÎNTRE RÂNDURI


„Dacă până acum am testat tehnologia pe loturi comparative, am ales să extindem tehnologia la întreaga suprafaţă de 134 de hectare. Şi constat cu bucurie că e chiar mai bine decât ne aşteptam! Rapiţa este bine instalată, înrădăcinată şi a intrat în iarnă într-un stadiu optimal de vegetaţie, graţie unei fertilizări pe măsură”, ne-a declarat cultivatorul.          

Strict tehnologic, cultura a fost erbicidată în preemergenţă cu Sultan 50 SC + Kalif 480 EC şi înfiinţată la 70 cm distanță între rânduri, 2-3 cm adâncime de semănat, realizându-se densitatea de 38 bg/mp. 

 

CULTURA DE GRÂU, ÎN GRAFIC


În ferma Agro Fondinvest din Valea Argovei, grâul a răsărit ceva mai târziu, deoarece cultivatorul a ales să semene cu întârziere pentru a evita atacul de muscă. Însă la intrarea în perioada de repaos vegetativ, câmpurile arată foarte bine.

 “La înfiinţarea culturii, semănătoarea de mare precizie a fost reglată să realizeze distanța între rânduri de 17,5 cm, adâncimea de 2-3 cm şi o densitate la semănat de 370-380 bg/mp. Suntem implicați în proiecte colaborative de testare a aplicării de îngrășăminte microgranulate. Astfel, odată cu încorporarea seminţelor de grâu am aplicat Yara Mila NP Starter 10-47 +Zn +B, în doză de 20 kg/ha”, a susţinut Ionel Gheorghe.

 ionel gheorghe 2_b

Avem culturi excepţionale, aduse într-un stadiu de dezvoltare optim cu eforturi și resurse minime, în ciuda secetei extreme cu care ne confruntăm în prezent. Tehnologia minimum tillage gestionează foarte bine riscurile generate de schimbările climatice.

IONEL GHEORGHE

Fermier din Valea Argovei, jud. Călăraşi

 

GENETICĂ DE GRÂU TESTATĂ ÎN LOTURI SEMINCERE

 

În loturile semincere de grâu sunt testate soiuri din categoria biologică bază de la mai multe companii producătoare.

Acestea sunt:

Sofru – un soi aristat, prezentând un risc scăzut de încolțire a bobului în spic sau Sonatine grâu aristat, cu indice crescut de proteină, cu toleranţă foarte bună la bolile foliare şi de spic, ambele soiuri produse de Lidea;

Avenue, genetică timpurie, nearistată, recomandată a se cultiva în toate zonele de cultură, de la Limagrain;

Extreme – soi de grâu timpuriu, aristat, cu potențial de producție ridicat, cu toleranţă bună la secetă, la înghețurile târzii şi cu toleranţă la septorioză (Septoria tritici), produs de KWS;

Obiwan – grâu de toamnă timpuriu, aristat, cu o capacitate de producție excepțională, din portofoliul companiei RWA Raiffeisen Agro Romania.

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 5_b 

COSTURI REDUSE DE PRODUCŢIE CU UTILAJE SPECIALIZATE


Pentru înfiinţarea culturilor Ionel Gheorghe s-a folosit de utilaje agricole adecvate. „Avem în dotarea fermei un dezmiriștitor australian, Kelly Tillage 4012, dotat cu un disc dispus sub formă de lanțuri, ceea ce îi permite să lucreze toată suprafața în mod uniform şi să aibă o durată de viaţă a discului foarte lungă, undeva la 15-20 de mii de hectare. De asemenea, productivitatea este foarte mare pentru că utilajul este de 12 m şi poate lucra peste 100 de hectare într-o zi, fiind acţionat de un tractor de numai 300 de cai putere. Acest aspect este foarte important, la fel ca și consumul de combustibil, care este de 2-3 litri la hectar!”, ne-a declarat fermierul.

După trecerea utilajului de dezmiriştire intervine în câmp sistemul de semănat Horsch Focus TD cu încorporare directă. Se lucrează cu densități reduse, ca şi cu norme de semănat (la grâu fiind între 100 și 130 kg/ha).

Beneficiile aplicării noii tehnologii sunt evidente: o mai bună gestionare a costurilor de producţie (economie de combustibil, de semințe și îngrășăminte), dar şi reducerea timpului de lucru şi a  personalului. În ferma călărăşeană doar doi operatori bine instruiţi mânuiesc tehnica agricolă. 

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 4_b 

TEHNOLOGIA MINIMUM TILLAGE GESTIONEAZĂ RISCURILE

 

“Ne-am orientat spre sisteme de lucru adecvate agriculturii conservative!”, spune fermierul călărăşean.

Semănăturile de toamnă realizate în sistem minimum-till din câmpurile fermei Agro Fondinvest, amplasate pe Valea Argovei, într-o zonă în care apa în sol a fost foarte puţină, oferă speranţe cultivatorului Ionel Gheorghe.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →