Ministrul a anunţat că în vreo 20 de judeţe a început şi recoltatul la floare şi porumb, probabil pe unde a mai rămas ceva în picioare, după ce seceta şi arşiţa au lovit în plin culturile.
Toamna e moment de bilanţ pentru sezonul tocmai încheiat. Cel puţin teoretic. Practic, spre deosebire de ministrul Daea, majoritatea agricultorilor nu prea au ce număra. Eventual minusurile unui an calendaristic început prost şi continuat şi mai prost. 2022 rămâne un an al extremelor!
Noroc cu ploile din ultimele zile care mai domolesc din setea pământului uscat peste vară. Măcar însămânţatul rapiţei să aibă parte de un start bun. Şi apoi, Dumnezeu cu mila, că de irigaţii sau desecări, nici vorbă!
Foştii miniştri ai agriculturii constată că nu s-a făcut nimic, de parcă i-ar fi oprit cineva să ia măsuri, când aveau puterea mandatului guvernamental. Ăştia sunt vitejii de după război… Actualii miniştri, responsabili cu „bunul mers” al agriculturii, mediului sau preocupaţi, chipurile, de atragerea fondurilor europene, promit cu fiecare ocazie şi întâlnire faţă în faţă cu fermierii că vor face, că agricultura e strategică, de interes naţional, că ei sprijină, şi fac, şi dreg. Bla, bla, bla… Atâta dezinteres ascuns după măştile perfide de oameni prietenoşi şi interesaţi de binele ţării, n-am văzut de multă vreme!
Cine-i mai crede? Dacă mă întrebaţi pe mine, prea puţini au rămas cei care mai speră că actualii oficiali vor scoate de prin sertare strategii bune de implementat sau soluţii urgente la problemele care au venit cu duiumul peste agricultură.
Măsura incompetenţei şi a lipsei de decizie s-a văzut recent, la rectificarea bugetară din august. Fermierii români sunt cât se poate de dezamăgiți. Din 1,6 miliarde de lei, cât a cerut Ministerul Agriculturii, a primit la rectificare 716 milioane de lei. Adică, jumătate din sumă. Banii rămaşi în vistieria Agriculturii vor acoperidoar ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură aferentă anului 2022 (+ 450 milioane lei), transferuri între unități ale administrației publice (+ 100 milioane), garantarea creditelor contractate de producătorii agricoli (+ 200 milioane lei) și cheltuielile cu personalul (+ 5,7 milioane lei).
Cu alte cuvinte, adio bani pentru investiţii! Lovită de secetă şi preţuri explozive la seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi combustibili, agricultura a păşit în noul sezon agricol la fel cum a ieşit din precedentul: secătuită de resurse şi fără prea mari speranţe. Puţinii bani trâmbiţaţi de la Ministerul Agriculturii pe post de mari reuşite pentru fermieri, abia dacă acoperă nişte găuri lăsate de pierderile acestui an. Ca să nu zică oamenii răi că Statul… stă degeaba!
NICOLETA DRAGOMIR
Redactor-şef Ferma Clasic
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro