Agricultura bio dobrogeană este în TOP! - Revista Ferma
6 minute de citit

Agricultura bio dobrogeană este în TOP!

Pe constănţeanul Radu Mihailov nu-l cunoscusem până la mişcările de protest ale fermierilor dobrogeni. Aveam să aflu că s-a alăturat instituțional, prin intermediul Cooperativei Bio Top Dobrogea, protestului inițiat de UNCSV.

Astfel, prin coagularea fermierilor cooperatori la protestul acestora cu tractoarele şi utilajele agricole din Portul Constanţa, Negru Vodă şi Isaccea (judeţul Tulcea), semnalul breslei agricultorilor a fost unul semnificativ. 

 

AFACERE BIO ÎN CULTURA MARE


Provine dintr-o familie de specialişti cu renume în agricultură, tatăl său Mihail Mihailov – inginer zootehnist, fost director la Întreprinderea Avicolă de Stat Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, fiind cotat ca unul dintre primii trei specialiști în avicultură din țară.

Radu Mihailov este manager executiv în cadrul terminalului portuar Midia International şi totodată preşedintele Cooperativei agricole Bio Top Dobrogea, dar în acelaşi timp şi un mic producător agricol în sistem bio, aflat la început de drum.

„Am o afacere de familie pe cultura mare. Împreună cu un nepot, lucrăm aproximativ 20 de hectare în două locaţii în județul Constanța. Până să vină ploile din zilele Paştelui, era un an de risc. În Dobrogea, este secetă foarte mare, au căzut doar 90 de litri pe mp”, a precizat fermierul.  

Este liniştit de cum arată câmpurile, mai ales că în aceste zile va termina de semănat culturile de primăvară.

top dobrogeana 01_b 

FERMĂ ETALON PENTRU AGRICULTURA BIO!


Radu Mihailov îşi doreşte o microfermă etalon în agricultura bio, aşa cum mulţi producători dobrogeni au ales să lucreze organic pământul, fiind dispus să investească în maşini şi utilaje performante, în produse şi tehnologii inovative şi în digitalizarea fermei. 

„Îmi doresc să măresc suprafaţa de teren exploatată. Totodată, înlăuntrul Cooperativei noastre dorim să depunem cât mai multe proiecte pentru finanţare europeană în agricultura organică. Noi credem că acesta va fi viitorul pentru că lumea s-a săturat de marfă plină de chimicale, marfă care nu este certificată în niciun fel. Caracteristica principală a agriculturii organice este că nu foloseşte inputuri fără trasabilitatea calității acestora.

Urmărim să realizăm o rotaţie a culturilor de minim 4 ani şi să avem între 15 și 25% plante leguminoase, condiţii esențiale pentru obţinerea performanței. Toate produsele folosite sunt omologate, costurile pentru inputuri devin pe zi ce trece mai reduse, iar diferența de cantitate recoltată este suplinită prin prețul superior al produselor biologice comparativ cu cele convenționale.

De asemenea, deşi necesită mai multă atenție la început, în perioada de conversie, agricultura bio aduce un profit mai mare. Acestuia i se adaugă și o subvenție de valoare superioară producției convenționale; nu mai spunem că şi calitatea e superioară”, a precizat fermierul.

 

COOPERATIVA BIO CU ACOPERIRE NAȚIONALĂ


Radu Mihailov este implicat și în finanţarea proiectelor privind Cooperativa Agricolă Bio Top Dobrogea.

Constituită în urmă cu 2 ani, în mai 2021, noua structură organizatorică a înregistrat deja 5.000 de hectare certificate bio, din cele 16.500 cât are acum şi şi-a propus să pună pe masa românilor o pâine cât mai sănătoasă şi mai hrănitoare.

„Ne dorim să devenim o cooperativă cu acoperire naţională în cel mai scurt timp. Am plecat la drum pe Constanţa şi Tulcea, cu 10 membri fondatori şi cu o suprafaţă de producţie, însumând  5.000 de hectare. Acesta a fost start-up-ul nostru! Şi am ajuns astăzi la 16.500 ha, din care 5.000 sunt certificate bio. În fiecare an această suprafaţă va creşte pentru că sunt cooperatori care au culturile în diverse stadii de certificare.

Mai avem două insule economice importante în procedura de intrare în Cooperativă – şi vorbim aici de încă 20.000 ha – la Bacău şi Teleorman. Urmărim ca pe cale organică să creștem acoperirea noastră și în Ardeal, fermierii înțelegând avantajele asocierii. Deci, vom putea vorbi cât de curând de 36.500 de hectare!”, ne-a declarat liderul Cooperativei Agricole Bio Top Dobrogea, care negociază afilierea la Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

 Radu Mihailov_citat_b

Pe cale naturală, Cooperativa noastră se va transforma din Bio Top Dobrogea în Bio Top Global!

RADU MIHAILOV

Președinte Bio Top Dobrogea

SALT FRUMOS, DAR INSUFICIENT!


„Am pornit la drum la jumătatea anului 2021. Cifra de afaceri a fost de 300 mii lei, ceva derizoriu pentru că am prins o jumătate de campanie agricolă. Al doilea an, cu nebunia asta de război, l-am încheiat ceva mai bine: aproape 3 milioane de euro; saltul a fost frumos, dar nu suficient!”, recunoaşte Radu Mihailov.

Şi continuă: „Anul acesta, când speram să intrăm într-o croazieră cu echilibrele bugetare, fermierii au ales să stea cu marfa pe stoc şi, în condiţiile date, soluţia nu a fost una prea grozavă, pentru că cel mai bun preţ a fost la recoltă. Acum am ales să ne inspirăm din modelul comportamental al colegilor din alte județe ale țării, membri UNCSV și APPR, care la aceeași suprafață lucrată au înregistrat o cifră de afaceri de aproape zece ori mai mare comparativ cu rezultatele noastre. Până la urmă, doar maturitatea organizațională face diferența dintre noi!”     

top dobrogeana 02_b

 

COOPERATORII AU ALES SĂ RĂMÂNĂ CU MARFĂ PE STOC!


Aşadar, cel puţin jumătate de marfă e pe stoc, blocată, fiind vorba despre 20.000-25.000 de tone de cereale sau de plante oleaginoase. Când se vor mişca, Dumnezeu cu mila! „Nimeni nu vrea să vândă în pierdere. E o mare problemă, că va veni noua recoltă şi nu au unde să depoziteze”, precizează Radu Mihailov.  

Cumpărătorii au oferit un preţ de 1 leu kilogramul la grâu, dar, după cum susţine liderul Bio Top Dobrogea, acest preț nu ar acoperi costurile de producţie, întrucât atunci când s-a înregistrat vârful de panică în producția de îngrășăminte, au fost achiziţionate inputuri şi la 6.000 de lei tona!

 

JUDEȚUL CU CEAMAI MARE SUPRAFAȚĂ CERTIFICATĂ BIO


Suprafaţa din UE cultivată în sistem ecologic este de 9,1%

În România, culturile ecologice reprezintă 3,2%

Aproape 62% din suprafața certificată bio în România este utilizată pentru cultivarea cerealelor, culturilor oleaginoase şi pentru producerea plantelor furajere

În urmă cu 10 ani, numărul operatorilor certificați bio în România era de aproape 15.000

Începând din 2018, în fiecare an, suprafața a crescut cu circa 70.000 ha (15-25% pe an rată de creştere)

Judeţul Tulcea se poziţionează pe primul loc, cu peste 74.000 ha certificate bio.  

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →