10 minute de citit

Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

Gheorghe Preda recordmen cu Agroconcept_b
Ajuns la 64 de ani, Gheorghe Preda este un veteran în domeniul agriculturii, care poate servi drept mentor și sursă de inspirație pentru orice tânăr decis să devină fermier. Lucrează o suprafață de 1850 de hectare, în apropiere de București, pe raza comunelor Găneasa, Afumați, Brănești și Pantelimon, și afirmă cu mândrie că afacerea pe care o administrează este „o fermă de familie!” Are patru copii, doi băieți și două fete, care se implică direct în activitățile derulate în cadrul exploatației și speră ca cel puțin o parte din cei zece nepoți să le calce pe urme. Pentru el, „familia a devenit parte din business și businessul parte din familie”, după cum ne-a spus încă de la începutul întâlnirii noastre. 

 

art ed AGROCONCEPT RECORD 01_b

De la tehnician de CAP, în Guinness World Records

Originar din localitatea Șindrilița, Gheorghe Preda s-a apucat „în mod oficial” de agricultură în 1992, când a decis să lucreze pe cont propriu mai multe terenuri, însă, în realitate, a luat parte la toate schimbările din acest domeniu din ultima jumătate de secol. „De agricultură m-am ocupat toată viața. Părinții mei lucrau pământul și primul meu loc de muncă, după terminarea liceului, a fost cel de tehnician agricol la CAP. Apoi am studiat Agronomia și am devenit inginer agronom, am ajuns președinte de cooperativă și în cele din urmă viceprimar. După aceea a venit Revoluția, oamenii și-au luat pământul înapoi, eu am lucrat o perioadă la un centru școlar, până când mi-am dat seama că trebuie să mă privatizez. Am început cu 1-2 tractoare U650 și cu o asociație de familie, că așa puteai să te organizezi atunci. Terenurile ajunseseră atât de fragmentate, încât luai în arendă între un pogon și un hectar maxim. Am crescut treptat și în 1998 am înființat actuala firmă SC Geo&Costi Agrostar SRL. Băieții mei s-au implicat în fermă încă de când aveau 6 ani, așa că firma le poartă numele. Azi, Costin și George sunt adevărați profesioniști în domeniu și întrețin toată activitatea de producție din exploatație”, ne-a povestit fermierul. 

Gheorghe Preda, Florin Marin È™i Costin Preda_bFoto: Gheorghe Preda, Florin Marin și Costin Preda

Tradiția merge mai departe

Pe unul dintre pereții biroului său, de la sediul exploatației, o serie de fotografii și diplome marchează toate momentele importante din istoria fermei: întâlniri cu miniștri, cu directorii diverselor companii producătoare de mașini, utilaje agricole sau inputuri, dar și distincții acordate de diverse asociații. Însă, după cum afirmă fermierul, cele mai importante elemente pentru evoluția afacerii sunt relațiile din familie și cele cu partenerii.

„În prezent, eu am rămas doar președintele consiliului de administrație, acțiunile le-am distribuit copiilor. Însă, nu doar băieții se ocupă de activitatea fermei, ci și fetele, Reli și Denisa, sunt la fel de implicate. Tot ce ține de contracte sau negocieri îi revine Denisei, ea este inima diplomatică a acestei societăți. Și ea este inginer agronom și înțelege foarte bine aspectele tehnologice și administrative ale fermei. De altfel, datorită ei am accesat și implementat două proiecte de finanțare: un SAPARD în 2006, de 150.000 de euro, și un FEADR în 2009, de 600.000 de euro.

În ceea ce privește colaborările, ultimul moment important din istoria exploatației noastre a fost în 2016, când am devenit vecini cu unul dintre cei mai serioși parteneri ai noștri: AgroConcept, reprezentanții New Holland în țara noastră. De când și-au stabilit sediul aici, am evoluat împreună cu ei, ne-am perfecționat activitatea și, anul trecut, ei cu echipa și cu utilajele, noi cu sola, am dus România în Guinness World Records”, a declarat Gheorghe Preda

 

Experiență în câmp

Din cele 1850 ha, cerealele ocupă cea mai mare parte a suprafețelor cultivate, grâul de panificație fiind cultura favorită a fermierului Gheorghe Preda. „Unii spun că e o cultură ceva mai dificilă, dar mie îmi place grâul pentru că el hrănește lumea: din el se face pâine, dar se fac și paste, și biscuiți, și aluatul de prăjituri. În fiecare an cultiv între 600 și 800 ha de grâu, iar în acest sezon agricol am 640 ha. De ani de zile folosesc soiul Glosa de la Fundulea și întotdeauna am fost mulțumit de producție și de calitățile lui: masă, proteină, gluten. De altfel, sunt și producător de sămânță pentru acest soi. Pe celelalte suprafețe am rapiță (400 ha), orz (160 ha), floarea-soarelui (300 ha), porumb (250 ha) și lucernă (20 ha). Pentru aceste culturi folosesc preponderent genetica de la Corteva și KWS, pe care am testat-o în prealabil în câmp. Noi ținem un registru multianual și, în funcție de rezultate, alegem ce cultivăm”, ne-a explicat fermierul. 

GHEORGHE PREDA_ Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept_b

„Cei de la AgroConcept au o echipă de service foarte serioasă. Când am avut nevoie de intervenții, au fost cât se poate de prompți. S-a întâmplat o dată chiar să fie o defecțiune mai serioasă și nu aveau piesa pe stoc. Au comandat-o din străinătate și a doua zi a ajuns cu avionul în țară și apoi la mine în fermă. Seara tractorul era deja funcțional” – GHEORGHE PREDA


Experiență și în parcul de utilaje 

Tot pe baza experienței dobândite pe parcursul anilor, și-a selectat și parcul de utilaje agricole, care este de-a dreptul impresionant: 10 tractoare, din care jumătate o reprezintă brandul New Holland; 3 combine, având ca vârf de gamă modelul pe șenile New Holland CR 10.90 și o gamă variată de implemente, de la mai mulți producători, pentru toate tipurile de operațiuni din fermă (pluguri, combinatoare, cultivatoare, semănători, dar și un utilaj destinat drenării solului cu care combate băltirile).

Totodată, pentru manipularea recoltelor în spațiile de stocare, ce însumează aproximativ 15.000 de tone, folosește încărcătoare telescopice New Holland TH 9.35 Plus.

 

Nici o zi fără un tractor New Holland la lucru

Cel mai des utilizate în fermă sunt cele 5 tractoare New Holland T5 și T6, care acoperă ansamblul de lucrări și activități curente din exploatație. „Cei de la AgroConcept sunt unul dintre colaboratorii principali ai fermei noastre pe partea de mașini și utilaje. Practic, toate tractoarele de până în 250 CP sunt New Holland. Doar acolo unde am avut o serie de nevoi specifice am ales un alt producător, un tractor șenilat de peste 600 CP, care nu are un echivalent în portofoliul lor. 

New Holland T6 in curtea lui Gheorghe Preda_b
Dacă mă gândesc la durata de utilizare, astea mici sunt cele mai eficiente. Cu un tractor șenilat facem doar câteva lucrări pe an, dar cu New Holland facem de toate: semănat, aplicare de tratamente fitosanitare, transport, lucrări de întreținere. Aproape că nu există zi în care să nu folosim cel puțin un tractor New Holland, fie că sunt lucrări agricole sau chestiuni care țin de mentenanța fermei”, a afirmat Gheorghe Preda. 

 

Printre primii clienți AgroConcept

Relația dintre ferma Geo&Costi Agrostar și importatorul mărcii New Holland în România a debutat în 2016, imediat după inaugurarea sediului AgroConcept din Șindrilița, familia Preda fiind printre primii clienți de After-Sales ai companiei, după cum își amintește Florin Marin, directorul acestui departament: „colaborarea pe zona de piese și service a început în 2016, încă de când am deschis. Cred că domnul Preda a fost primul nostru client. Apoi am dezvoltat o relație foarte bună, care s-a transferat și pe zona de utilaje, dar nu numai. Când am decis că vrem să încercăm să stabilim recordul, ne-am gândit la mai multe piste, însă alegerea cea mai naturală și pragmatică a fost exploatația dumnealui. Avea o solă foarte potrivită pentru ceea ce ne doream să facem, e aproape de firma noastră, atât fizic, cât mai ales din punct de vedere al relației pe care o avem. Întotdeauna a fost un partener de încredere și și-a arătat susținerea pentru proiectul nostru încă din prima clipă”.

Costin Preda_bFOTO: Costin Preda

Combine care bat recorduri

În ceea ce privește combinele New Holland, ferma familiei Preda este o gazdă a recordurilor. Dacă pe 4 iulie anul trecut echipa de operatori a AgroConcept a pus România pe harta Guinness World Records la bordul unei combine New Holland CR8.90 Revelation, echipată cu un heder MacDon Draper FD140 de 12,2 m, în condiții normale, o altă deținătoare de titlu are misiunea de a recolta cerealele exploatației Geo&Costi Agrostar. Cu un total de aproape 800 de tone recoltate în 8 ore, modelul CR 10.90 de 653 CP este liderul global la categoria grea, fapt confirmat de recordul înregistrat de Guinness World Records în 2014. Însă nu doar aceste performanțe l-au determinat pe fermierul Gheorghe Preda să o aleagă.

combine New Holland in curtea fermierului Gheorghe Preda_b

„Aveam o combină CX 8080 pe care am dat-o la buy-back acum 2 ani celor de la AgroConcept pentru actuala CR 10.90, care are cea mai mare productivitate din lume. Îmi plac combinele New Holland pentru că sunt foarte fiabile, nu necesită intervenții, reparații sau reglaje complicate, pur și simplu bagi cheia și ai plecat. Calitatea recoltării este foarte bună, cu pierderi sub 1% și, în plus, dotările sunt atât de performante, încât oricine ar putea să le opereze, totul este computerizat. CR 10.90 este atât de eficientă încât acoperă munca a două combine. Avem toate tipurile de hedere pentru ea: rapiță, grâu, porumb, floarea-soarelui, toate în dimensiuni mari, 12 metri sau 12 rânduri”, ne-a explicat Gheorghe Preda. 

art ed AGROCONCEPT RECORD 02_b


A trăit momentul cu sufletul la gură

Decizia de a participa la stabilirea recordului de recoltare a venit spontan, la începutul anului trecut, și rezultatele înregistrate atunci, 6,15 t/ha, reflectă condițiile obișnuite din propria exploatație.

„Când am înființat cultura nu știam că va urma acest eveniment, așa că nu am avut o parcelă special pregătită pentru record. Abia în aprilie am discutat cu domnul Jaydeep Singh și am decis să găzduim această încercare. Acum, ca să fiu sincer, deși la ochi ni s-a părut mai bună, sola pe care am înregistrat recordul a avut rezultate mai slabe decât o altă solă învecinată, pe care am obținut ulterior 7-7,5 t/ha. Dacă am fi știut, recordul ar fi fost și mai mare. Oricum, pentru mine a fost o experiență extraordinară. În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda. 

art ed AGROCONCEPT RECORD 04_b

 

PROVOCĂRILE ANULUI 2023

Din cauza scăderii prețurilor produselor agricole și a fluctuațiilor de pe piața inputurilor, fermierul Gheorghe Preda a decis să amâne, cel puțin pentru moment, investițiile: „avem utilaje pentru toate lucrările, avem și depozite și avem și marfă pe stoc, circa 7000 de tone. Dacă ne raportăm la scăderea prețurilor, am pierdut peste 1,5 milioane de euro. Noi fermierii trecem prin momente dificile acum, ne-a dispărut entuziasmul. Înainte te duceai în câmp și erai fericit, acum te duci și nu știi la ce să te aștepți. Pentru acest an singurele investiții le vom face de nevoie, mergem la vecinii noștri AgroConcept și cu siguranță găsim soluții”.

  

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →