Organizare ireproşabilă, lume bună, în general interesată de tehnică agricolă sau de genetică animală şi produse cu utilizare în zootehnie, căci Agraria este o manifestare care se adresează atât celor care cultivă pământul cât şi crescătorilor de animale din regiunea Transilvaniei, şi nu numai.
Am avut parte şi de câteva absenţe notabile, dar trăgând linie la final putem spune că toată lumea a fost mulţumită. Fermierii că au avut ce vedea iar firmele expozante că au avut cu cine discuta. Şi, cel mai important aspect, vremea a ţinut cu noi. Deşi iniţial se anunţau ploi pe toată perioada târgului, până la urmă am avut parte de 4 zile însorite.
„Parada” miniştrilor la Jucu
Ca de obicei, prima zi a fost mai puţin animată la standuri, însă prezenţa unor oficialităţi de marcă a spart monotonia. La ceremonia de deschidere au luat parte, printre alţii, actualul şi fostul ministru al Agriculturii. Adrian Chesnoiu n-a făcut multă umbră în platforma de la Jucu, şi-a livrat speach-ul, în care s-a lăudat cu bugetul record pe care ministerul său îl va pune la dispoziţia fermierilor anul acesta, după care dus a fost. Până să vorbească reprezentanţii fermierilor acesta părăsise deja locaţia.
În schimb, predecesorul său, Adrian Oros, un om al locului, a petrecut câteva ceasuri bune în târg. În discursul său, acesta a făcut referire la situaţia din Ucraina şi nu s-a ferit să critice politicile de înverzire ale Bruxelles-ului. „Războiul din Ucraina demonstrează cât de fragile sunt lanţurile alimentare europene. Şi cât de nerealiste, nu ambiţioase, sunt obiectivele Green Deal. Chiar dacă nu am fi trecut prin aceste crize, obiectivele prevăzute în Pactul Verde european ar fi avut şansa să falimenteze fermierii europeni”, spunea senatorul de Cluj.
La Agraria şi-a făcut la un moment dat apariţia şi fostul ministru Petre Daea, dar şi europarlamentarul Daniel Buda.
Eveniment de interes naţional
Prezenţă constantă la Agraria, de care este alături încă de la prima ediţie, Călin Fărgaciu a venit anul acesta în expoziţia de la Jucu pentru a vedea noile tehnologii şi pentru a-şi consolida relaţiile cu furnizorii de echipamente agricole.
„Am aşteptat cu nerăbdare ediţia din acest an pentru că avem nevoie de socializare, să legăm parteneriate şi să încheiem chiar şi contracte de business. Vrem să testăm tehnologii noi, pe care apoi să le ducem în ferme”, ne-a declarat fostul preşedintele al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj şi actual primar în comuna Sănduleşti.
Agraria a depăşit de mult graniţele judeţului şi chiar a regiunii Transilvania. Este un eveniment de interes naţional. A crescut foarte mult şi a devenit un reper pentru fermierii din toată ţara.
CĂLIN FĂRGACIU
Preşedinte de onoare Cooperativa Someş Arieş
Oaspeţi veniţi de departe
Fermierii au venit la târg nu doar din zona Transilvaniei. Alexandru Baciu, care deţine un business integrat, cu activitate atât în sectorul vegetal cât şi în cel zootehnic, a venit tocmai de la Călăraşi şi a stat pe toată durata expoziţiei, o premieră pentru el.
Cu ceva mai puţini kilometri de parcurs până la destinaţie, Dan Herţeg şi-a abandonat temporar muncile în ferma sa din judeţul Arad pentru a se bucura şi el de revenirea la normalitate, după doi ani de pandemie care ne-a ţinut departe de marile târguri agricole. Fire pragmatică, acesta a venit la Agraria şi cu gândul de a investi într-o semănătoare care să se preteze sistemului minim sau no-tillage. A şi identificat două opţiuni, de la firme concurente, urmând să ia cât de curând o decizie privind achiziţia unui asemenea utilaj.
Controlul bolilor prin lucrări de agrotehnică
Mi-aş dori ca din toamnă să intrăm la semănatul rapiţei într-o formă mai simplificată, cu obiectivul de a face cât mai puţine lucrări de prelucrare a terenului şi a ne păstra astfel rezerva de apă în sol.
DAN HERŢEG
Fermier din Semlac, jud.Arad
Pe lângă economiile de combustibil şi reducerea costurilor cu mecanizarea, Dan Herţeg şi-a propus ca, odată cu trecerea la sistemul de agricultură fără arătură să mărească şi distanţa dintre rânduri la semănat în cultura de rapiţă, de la 25 cm în prezent, la 45 cm. „Chiar dacă vom menţine densitatea la semănat, datorită faptului că rândurile vor fi mai rare, plantele vor beneficia de o circulaţie mai bună a aerului şi, sperăm noi, vom avea mai puţine presiuni de boli în cultură. Singura provocare va fi să reuşim să gestionăm controlul buruienilor”, a recunoscut fermierul care exploatează peste 3.000 ha în Câmpia de Vest.
O ediţie peste aşteptări
Concluziile acestei ediţii le trage nimeni alta decât Corina Mareş, sufletul şi creierul AGRARIA. „Cred că ediţia din acest an a depăşit numeric tot ceea ce ne-am fi putut închipui. Şi ne bucurăm că alături de specialişti şi fermieri au fost multe familii cu copii. Este extrem de important să comunicăm cât mai mult aspecte legate de mediul rural. Şi cred că ne-am atins într-o oarecare măsură acest scop, de a promova satul românesc şi producătorii locali, de a promova plusvaloarea”, a declarat cea care a dat viaţă proiectului Agraria, în 1995.
Venind după cei doi ani de pauză forţată, ne aşteptam ca lucrurile să se urnească mai greu din loc. Însă am rămas plăcut surprinşi să vedem că interesul pentru Agraria nu a scăzut, dimpotrivă!
CORINA MAREŞ
Managing Partner DLG InterMarketing
ACTIVITATE INTENSĂ LA FERMA
Standul Ferma Media Grup a fost o atracţie în sine la AGRARIA 2022. Pe parcursul celor 4 zile de târg, sute de copii, tineri şi adulţi s-au luat la întrecere cu tractoraşele New Holland, într-un inedit concurs pe care l-am organizat împreună cu AgroConcept, reprezentant exclusiv al mărcii New Holland pe piaţa românească. De la mic la mare, fiecare a dorit să-şi demonstreze abilităţile de manevrare a machetelor teleghidate pe circuitul special amenajat. Buna dispoziţie şi spiritul de competiţie au fost la înălţime!
RECORD DE VIZITATORI LA JUCU
Ediţia din acest an a adunat la Jucu un număr record de vizitatori: 28.300! Au participat cu standuri la Agraria 250 de expozanţi şi co-expozanţi din 23 de ţări.
un articol de
LIVIU GORDEA