10 minute de citit

AGRARIA 2019, o ediţie de pus în ramă

La Jucu, de obicei, vin doar oameni care sunt interesaţi să afle ce-i nou în domeniul tehnologiilor agricole. La standul MEWI, de pildă, aceştia au putut vedea tractorul Fendt 211 F Vario, expus în premieră. Este vorba de un model special creat pentru a face faţă activităţilor din exploataţiile viticole sau pomicole. Îngust, uşor de manevrat şi foarte agil. Nu întâmplător fusese desemnat tractorul anului 2018 la ultima ediţie Agritechnica, la categoria tractoare specializate! Şi nu vă luaţi după aparenţe – deşi este mic, are o putere de 110 CP… „Am intrat şi noi în rândul lumii, abordând mai serios sectorul viticol şi pomicol. Era şi cazul. Iar acest tractor are toate dotările necesare pentru a face o muncă de calitate. Cu tracţiune integrală şi suspensie pe puntea din faţă, foarte importante pentru confortul operatorului. Pe lângă asta, sistemul Vario TMS asigură un consum minim de carburant, practic cel mai bun din segment”, ne-a asigurat Toni Darvas, brand manager la firma MEWI. Modelul expus la Agraria era echipat frontal cu un utilaj de tăiat lăstari cu cuţite rotative şi sisteme de protecţie antilovire, iar în spate îi era ataşată o sapă rotativă dublă, reglabilă hidraulic pe lăţime.

Toni Darvas MEWI_b

Tehnologia viitorului

AgroConcept_b
Tot o premieră a fost şi prezenţa la standul AgroConcept a implementelor marca AGXTEND, asociată agriculturii de precizie. Parte a grupului CNH Industrial, acest brand a fost lansat oficial în luna decembrie, dar iată că într-un timp record este accesibil şi fermierilor români. Iar aici meritul aparţine exclusiv echipei AgroConcept, primul dealer New Holland din lume care a început comercializarea acestor noi produse inovatoare! Deocamdată am văzut doar SoilXplorer şi CropXplorer, însă în total sunt cinci astfel de echipamente avansate tehnologic. Dar mai bine să vă explic ce sunt acestea. SoilXplorer este un senzor care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25 cm, 15-60 cm, 55-95 cm şi 85-115 cm. Aceste măsurători foarte precise pot fi utilizate apoi pentru cartografierea solului şi pentru setarea automată a adâncimii de lucru în operaţiile de cultivarea solului, determinată de zonele de compactare identificate de sistem. Practic, sistemul controlează adâncimea variabilă de lucru a organelor active, astfel încât acestea să lucreze la adâncimea maximă numai acolo unde este necesar. Pe de altă parte, CropXplorer este un senzor de biomasă care determină rata de fertilizare bazându-se pe necesităţile imediate ale plantei şi pe starea ei de dezvoltare. Sistemul citeşte date, le procesează şi le interpretează în timp real şi comandă maşina de împrăştiat amendamente pe baza datelor citite anterior. Alexandru Baciu, fermier cu care am stat de vorbă, s-a arătat imediat interesat de acest dispozitiv, dar spunea el că ar vrea mai întâi să-l testeze. „Aş vrea să văd rezultatele din câmp. Sunt convins că este un echipament deştept. Una e să împrăştii îngrăşăminte peste tot şi cu totul altceva e să aplici exact acolo unde e nevoie. În felul acesta nici nu facem risipă şi nici nu poluăm”, îmi mărturisea el. Gama de produse AGXTEND dispune de un grad ridicat de automatizare şi este integrată în platformele agricole de precizie PLM existente în cadrul New Holland Agriculture. Este, de asemenea, compatibilă prin sistemul ISOBUS cu echipamentele New Holland şi Kverneland distribuite în România de AgroConcept.

Arbos, prima baie de mulţime

Tommaso Serrano Arbos_b
Desigur, nu putea trece complet neobservată prezenţa Arbos, un nume nou pentru piaţa noastră, care promite să dinamizeze şi mai mult competiţia pe segmentul tractoarelor de putere medie şi mică. Ca orice lucru nou, a atras multe priviri în târg, dar a şi avut ce arăta. În stand am văzut tractoare cu puteri pornind de la 25 de cai putere şi până la 140 CP, aşadar şi tractoare specializate pentru vii şi livezi. De unde acest interes pentru piaţa românească? Am încercat să aflăm de la Tommaso Serrano, director general la Arbos Eastern Europe: „Cunoaştem fermierii şi piaţa de aici. Şi ne-am gândit că ar fi nevoie de un tractor cu caracteristici tehnice moderne, dar mai simple, pentru fermele mici şi mijlocii, şi la un preţ potrivit. Zootehnia este un segment foarte important căruia ne adresăm”.

Chrono – aşteptarea a luat sfârşit!

Chrono_b
După ce primăvara trecută am putut admira doar secţia de semănat, iată că anul acesta Maschio Gaspardo a făcut un efort şi a reuşit să aducă la Agraria semănătoarea de precizie pentru plante prăşitoare Chrono. Este prima semănătoare de serie care a ajuns în România, până acum fiind testate doar modele prototip. Practic este vorba de vechea semănătoare Renata, căreia i-a fost ataşat acest nou tip de secţie de semănat, având capacitatea de stocare de 60 litri. Varianta expusă la Jucu era pe opt rânduri, cu buncăr de fertilizare de 1.600 litri. „Am promis-o, ne dorim să o promovăm, să arătăm calitatea Maschio Gaspardo şi a noii secţii de semănat. Vrem să o prezentăm fermierilor şi în condiţii de lucru. Ne gândim să organizăm un demo tour prin ţară, să arătăm care este precizia de semănat, viteza cu care lucrează şi calitatea semănatului. Iar de anul viitor să o putem comercializa, sperăm noi, la un preţ promoţional”, ne-a declarat Horia Codrianu, director comercial la Maschio Gaspardo România. Potrivit acestuia, acelaşi tip de secţie Chrono ar urma să fie montat şi pe semănătorile purtate MTE, iar pe viitor ar urma să apară o semănătoare dedicată prestatorilor de servicii, la care distanţa dintre rânduri să fie reglabilă hidraulic, pentru o mai mare flexibilitate.

Seria W440, un nou standard de confort

John Deere W440_b
Aglomeraţie mare şi la standul IPSO Agricultură, unde am fost întâmpinaţi de Radu Meşină, jovial şi pozitiv ca de fiecare dată. Desigur, nu s-a putut desprinde de marea sa pasiune, combinele, astfel încât discuţia a ajuns, inevitabil, la modelul compact W440 de generaţie nouă, despre care am aflat că poate recolta până la o sută de tone de cereale pe zi. „Înainte de toate, au fost aduse modificări la cabină, care acum este mai spaţioasă şi oferă o vizibilitate sporită operatorului”, m-a atenţionat specialistul. Într-adevăr, am constatat şi eu, în poziţia firească de condus, se văd ambele capete ale hederului. De asemenea, am remarcat ecranul tactil color, unic în clasa sa, după câte am înţeles, care poate fi personalizat în funcţie de preferinţele operatorului pentru a vedea toate datele şi informaţiile necesare referitoare la condiţiile de recoltare şi de performanţă. Raportul 8:3 al display-ului este similar celui întâlnit în industria automobilelor. În plus, pentru îmbunătăţirea funcţionalităţii a fost conceput un joystick multifuncţional, cu un design ergonomic. Privind din exterior, se observă imediat o modificare a şnecului de evacuare, care acum poate ajunge până la o înălţime de 4,4 metri, ce asigură umplerea cu uşurinţă şi în mod uniform a remorcilor de mari dimensiuni, micşorând riscul de deteriorare. Deşi nu am dat prea mare importanţă acestui aspect, Radu Meşină m-a asigurat că era nevoie de o astfel de abordare.

Lovitură de imagine!

Gheorghe Porubszki Zetor_b
La standul Tehnodiesel am remarcat noile tractoare Massey Ferguson, ce poartă amprenta “S Effect”. Elementele de ergonomie şi designul elegant, uşor de identificat, au adus mai mult stil, şi nu doar la exterior, ci şi în cabină. „Tractoarele acestea sunt mult mai uşor de manevrat. Cu noul model de monitor Fieldstar 5, compatibil Auto-Guide şi ISOBUS, s-a simplificat modul de operare. Este o interfaţă mult mai prietenoasă, cu ecran tactil. Poate fi utilizat împreună cu sistemele de autoghidare marca Trimble. Ceea ce înseamnă o creştere de productivitate, prin evitarea suprapunerilor, atât la semănat, cât şi la lucrările de pregătire sau lucrările de întreţinere a culturilor”, ne-a explicat Robert Vanyek, director comercial la Tehnodiesel. Mai trebuie spus că cele două modele aflate în expoziţie – MF 8727 S şi MF 7726 S – erau echipate cu transmisii Dyna-VT, respectiv Dyna 6.
Tot la capitolul imagine a punctat şi Zetor, care a venit în inima Transilvaniei cu noul tractor Major CL 80, al cărui design exclusivist poartă semnătura italienilor de la Pininfarina. „Este un facelift, după care se vor inspira toate modelele de tractoare Zetor, ca design şi ergonomie de lucru. Acesta aduce un aer proaspăt, pe care dorim să-l transmitem noi generaţii de fermieri. Major CL 80 este echipat cu un motor Deutz, care, în funcţie de configuraţie, dezvoltă o putere de 62 sau 75 de cai putere. Poate fi utilizat atât în fermele de cultura mare, pe suprafeţe mai mici, cât şi în cele zootehnice. Eu personal îl văd în România ca un înlocuitor al bătrânului tractor Universal de 65 de CP”, afirma Gheorghe Porubszki, reprezentantul de vânzări al companiei cehe.

Precizie de 1 cm

Razvan Tomescu_b
Şi pentru că, încet dar sigur, conceptul de agricultură de precizie nu mai este ceva străin românilor, la standul Titan Machinery am discutat cu Răzvan Tomescu despre noile tehnologii care promit să facă viaţa mai uşoară fermierilor. Şi întâi de toate el a ţinut să precizeze faptul că Titan Machinery este prima companie care deţine propria reţea RTK cu semnal GPS, astfel încât eroarea de poziţionare a utilajelor nu este mai mare de 2,5 cm. „Prin repetabilitate se poate ajunge chiar la o precizie de 1 cm. Altfel spus, scade eroarea umană şi creşte valoarea beneficiului de la sfârşitul anului, când tragem linie”, constata acesta. Pe de altă parte, spunea el, dezvoltarea unei aplicaţii de telematică pentru utilajele din fermă a optimizat foarte mult activitatea fermierilor. „Acest sistem permite monitorizarea şi gestionarea funcţionării echipamentelor direct de pe calculator, tabletă sau telefon şi facilitează interacţiunea directă cu operatorii”, ne-a explicat directorul de marketing al companiei Titan Machinery, distribuitor exclusiv al mărcilor Case IH şi Väderstad în România.

Devoratorul de pante

Green Climber_b
În ultima zi a târgului de la Cluj am văzut şi un echipament ceva mai deosebit, dar care probabil ar putea fi încadrat la categoria tehnologiilor avansate. Este vorba de un utilaj şenilat autopropulsazt şi radiocomandat al producătorului italian Green Climber, pe care unii s-au hazardat să-l numească Ferrari-ul cositoarelor în pantă. „Este special conceput pentru înclinaţii mai mari de 40 de grade, putând fi comandat de către un operator de la o distanţă de maximum 300 de metri. Dacă randamentul sau aplicaţia o cere, acesta poate lucra pe înclinaţii de până la 60 de grade în curba de nivel”, m-a asigurat Dorin Vlad, general manager la Mecomag, în standul căruia am descoperit această maşinărie. Datorită numărului mare de implemente care pot să-i fie ataşate (undeva la 40!) Green Climber LV-500 are o aplicabilitate vastă, de la agricultură, la gospodărie publică şi până la întreţinerea păşunilor. Acesta a fost adus special în platforma de la Jucu, pentru a marca cei zece ani de activitate a companiei Mecomag.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →