Afaceri agricole susţinute de ProCredit Bank - Revista Ferma
7 minute de citit

Afaceri agricole susţinute de ProCredit Bank

foto pro credit m Afaceri agricole susţinute de ProCredit Bank

Societatea lucrează în jur de 830 de hectare, cultivate anul cu porumb, în jur de 380 de hectare, 170 de hectare cu grâu, 50 hectare de rapiţă, 555 hectare de floarea soarelui, peste 100 hectare cu orzoaică de primăvară şi de toamnă, inclusiv pentru producerea de sămânţă. Eugen Supuran urmează să achiziţioneze încă 200 hectare de teren.

Aproape 1 milion de euro de la ProCredit Bank

Valoarea totală a creditelor angajate de Eugen Supuran cu ProCredit Bank este de aproximativ 960 de mii de euro, incluzând liniile de credit, în lei şi în euro, folosite atât în activitatea de transport, cât şi în agricultură, adică aproape un milion de euro.

Primul credit a fost în valoare de 5 miliarde de lei vechi, au urmat un credit de 200 de mii de euro, o linie de credit de 50 mii de euro, apoi linia de credit în de două miliarde de lei vechi, prelungită, urmată de un credit de 300 mii euro, unul de 360 mii euro, ultimul fiind cel de finanţare a programului FEADR, în valoare de 500 mii euro.

“Creditele le-am accesat numai pentru investiţii, iar liniile de credit pentru capital. Toţi banii câştigaţi în primii şapte-opt ani de activitate şi cei din credite i-am investit în utilaje şi în pământ, ştiind că dacă nu am cu ce să fac bani, nu voi reuşi”, spune Eugen Supuran.

Începuturile colaborării cu ProCredit Bank

Conştient că “fără credite nu poţi să te dezvolţi şi nici o societate nu evoluează normal fără capital de lucru, iar banii se fac cu bani, dar peste noapte n-are nimeni cum să facă rost de ei”, Eugen Supuran a contractat mereu credite, iar de-a lungul anilor a avut experienţe şi plăcute, şi neplăcute, în relaţia cu băncile.

“Am lucrat aproape nouă ani cu o bancă şi când am vrut să-mi dezvolt activitatea, am început o nouă linie de finanţare a activităţii de agricultură. Mi-au spus că este posibil, m-au pus să fac o lună de zile acte peste acte, modificări de statut, de capital social etc., şi când să-mi dea banii, mi-au spus că-mi dau numai pentru vreo două luni, după care să dau banii înapoi şi pe urmă mai vedem.

Ori, eu aveam nevoie de o linie de credit de un an. Atunci am început colaborarea cu ProCredit Bank, care mi-a oferit de la bun început promptitudine, comisioane şi termene avantajoase”, ne-a explicat Eugen Supuran.

Comparativ cu multe alte bănci, care atunci când aud că vrei să investeşti în agricultură, fie te refuză pe motiv că afacerea nu este viabilă, fie îţi cer garanţii peste garanţii, activităţile de dezvoltare în agricultură sunt bine văzute la ProCredit Bank.

“Văzând că am activitate, ProCredit Bank m-a finanţat şi pe partea de agricultură. Iniţial am demarat investiţile pe nişte silozuri, dar am renunţat, deoarece nu era rentabil.

Atunci am mers pe partea de achiziţii de utilaje, pentru că, având utilaje performante, randamentul este mult mai mare, viteza de lucru la fel, calitatea lucrărilor e asigurată, consumul este redus, iar munca angajaţilor este mult uşurată.

Apoi, e bine să finanţezi agricultura prin credit, şi nu prin marii furnizori, unde dacă facem un calcul obţinem o dobândă de 100-150 la sută. În plus, aceştia îţi pun condiţii, îţi fac un pachet de produse, poate de calitate mai slabă, dar la preţuri mult mai mari”, spune Supuran.

Personal, pot să spun că dacă lucrezi foarte bine, şi eşti bine organizat, nu ai cum să pierzi în agricultură. E adevărat că eşti undeva la limită sau pierzi, dar foarte puţin: s-a întâmplat să pierd la o cultură, dar am câştigat la cealaltă, iar aici în zonă condiţiile sunt prielnice desfăşurării de activităţi agricole.

Achiziţionarea utilajelor prin FEADR

Întrucât ProCredit Bank a fost cea care a răspuns foarte bine solicitărilor sale, anul trecut Eugen Supuran a solicitat o finanţare pentru proiectul pe fonduri structurale prin FEADR, accesat pentru achiziţia de utilaje agricole.

“Eu am demarat proiectul în 2008. Înainte de asta, am avut o discuţie de principiu cu ProCredit Bank, le-am spus că am nevoie un credit de 500 de mii de euro. Au făcut o analiză, după care mi-au răspuns favorabil.

A fost doar o discuţie de principiu, însă eu m-am bazat pe cei de la ProCredit Bank, ei au avut încredere în mine, adică relaţia a funcţionat foarte bine. Mi s-a acordat creditul în momentul în care am semnat contractul cu FEADR-ul, şi astfel am plătit utilajele cu banii jos.”

Rambursarea creditelor pentru finanţarea prin programul FEADR a fost greoaie, deoarece banii se încasează foarte greu, iar diferenţele de curs sunt mari. “Aici m-au ajutat din nou cei de la ProCredit Bank, pentru că neprimind rambursarea de 50 la sută la timp, nici la ora actuală n-am reuşit să recuperez tranşa a doua, pe care trebuia să o plătesc deja din martie.

Prin urmare, am făcut o reeşalonare. Cei de la ProCredit Bank, care m-au înţeles, m-au păsuit, le-am explicat situaţia, am dovedit-o cu documente şi am decalat ratele, în prima fază pentru luna august 2009.

Acum, am recoltat, dar mă confrunt cu o altă problemă, aceea de a nu avea cui vinde, preţul este foarte mic. Teoretic, avem bani, adică cereale în stoc sau cele vândute, dar pe care n-am încasat banii…

În acest caz am renegociat plata ratei, am amânat-o din nou pentru patru luni de zile, astfel încât să reuşim să încasăm banii pe cereale şi tranşa a doua de la FEADR, care trebuie să vină în 30 de zile”, explică Eugen Supuran.

Logo ProCredit Bank


AVANTAJELE COLABORĂRII CU PROCREDIT BANK

Flexibilitate. Eugen Supuran: “într-o relaţie cu banca, într-o relaţie de creditare, flexibilitatea este cel mai important lucru, adică atâta timp cât eu plătesc totul la timp, dacă am probleme, pot avea o discuţie cu banca şi căutăm soluţii împreună. În final, ambele părţi sunt mulţumite”.

Garanţii. Eugen Supuran: „toate creditele sunt garantate cu terenuri, cu utilajele şi maşinile cumpărate, cu proprietăţi personale. Pentru refinanţare s-a făcut o analiză, s-a văzut de unde vin banii, cât şi de unde încasăm, s-a analizat planul de afaceri.

De fiecare dată, fie pentru întocmirea dosarului de credit, fie pentru refinanţare, banca mi-a solicitat nişte date, eu am pus la dispoziţie documente.

Am avut discuţii concrete cu specialiştii lor pe agricultură, care şi în domeniul financiar sunt foarte buni, în final am discutat aceeaşi limbă, şi atunci oamenii au înţeles, nefiind nevoie de foarte multe documente sau explicaţii”.

Fidelitate, promptitudine şi operativitate. Eugen Supuran: “într-o afacere agricolă este foarte important să primeşti banii atunci când ai nevoie de ei.

În plus, atunci când ai deja o relaţie de durată cu banca, atunci când totul a funcţionat bine, aceasta va fi de acord să-ţi sară în ajutor, să te sprijine financiar până treci de perioada dificilă din activitatea pe care o desfăşori”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →