A+Expo: profesionalism în business şi pe teren - Revista Ferma
5 minute de citit

A+Expo: profesionalism în business şi pe teren

A+Expo: profesionalism în business şi pe teren
A+Expo: profesionalism în business şi pe teren

Compania Agro-Est Muntenia a aniversat 15 ani de activitate printr-o abordare inedită. A organizat un forum, în cadrul căruia au fost discutate principalele provocări, oportunităţi şi perspective de viitor din domeniul agriculturii.

Pentru echipa Agro-Est Muntenia 2024 este anul noilor proiecte. În ianuarie au inaugurat prima fabrică de fertilizanţi din portofoliul companiei, construită în localitatea Cioranca din judeţul Buzău, iar o lună mai târziu au organizat A+Expo, un eveniment prin care au vrut să arate fermierilor că adaptabilitatea este cheia succesului în agricultură.

Platformă de dezbateri pentru experţi şi fermieri

„Crizele te obligă să te adaptezi iar pentru asta ai nevoie de informaţii, aşa că A+Expo are ca obiectiv să informeze fermierii cu privire la problemele, tendinţele şi soluţiile care există în agricultura actuală. E un eveniment pe care dorim să îl organizăm în fiecare an şi în cadrul căruia profesioniştii şi specialiştii din agribusiness discută cu fermierii despre principalele provocări cu care se confruntă. Am încercat să nu ratăm nici un subiect de interes: de la piaţa cerealelor, la noile norme europene, la provocările financiare, până la soluţiile tehnologice pe care le au la dispoziţie, inclusiv soluţiile digitale”, ne-a declarat fondatorul companiei, Mihai Moraru.

MIHAI MORARU, fondator Agro-Est Muntenia
MIHAI MORARU, fondator Agro-Est Muntenia

Fiecare segment al activităţii agricole vine cu provocări şi este necesar să integrăm o gamă diversă de tehnologii: de la sisteme digitale, la instrumente financiare şi de predicţie, la abordări moderne de recrutare a forţei de muncă şi până la elementele agronomice noi. – MIHAI MORARU, fondator Agro-Est Muntenia

O abordare multidimensională a agriculturii

Având ca temă principală „De la Grâne la Câştig: Adaptarea la noile realităţi agricole”, evenimentul a cuprins o serie de 6 conferinţe structurate în două secţiuni, una dedicată resurselor necesare în agricultură şi cealaltă trendurilor.

Putem spune, pe bună dreptate, că cei de la Agro-Est Muntenia au adus profesionalismul de care dau dovadă în business şi în sala de conferinţe, atingând fiecare aspect important al activităţii agricole de astăzi. Iar dacă pe partea de resurse s-a discutat despre disponibilitatea şi accesul fermierilor la finanţare, tehnologii şi capital uman, în ceea ce priveşte trendurile au fost puse în evidenţă evoluţiile comerciale şi bursiere, schimbarea politicilor privind tratamentele fitosanitare, dar şi soluţiile digitale pe care fermierii le pot utiliza în exploataţiile lor.

A+Expo: profesionalism în business şi pe teren

Recrutare creativă şi retenţie proactivă în ferme

Florin Constantin, manager în cadrul AgExecutive, a explicat fermierilor cum pot atrage forţa de muncă în propriile exploataţii, iar cele două repere sunt recrutarea creativă şi retenţia proactivă. Mai precis, în actualele condiţii, găsirea viitorului angajat începe chiar de pe băncile şcolii; stagiile de practică plătite, programele de mentorat şi disponibilitatea de a căuta şi de a investi în reconversia oamenilor din alte domenii sunt instrumente necesare oricărui fermier care îşi doreşte o organigramă completă. În plus, stabilirea unor indicatori de performanţă realişti, pe baza cărora să fie acordate bonificaţii personalului, dar şi adoptarea unui model bazat pe anticiparea nevoilor, sunt metode eficiente pentru a păstra şi motiva angajaţii.

Impact mare pe cultură, impact minim pe mediu

Schimbările climatice şi cele privind utilizarea substanţelor de protecţie a plantelor sunt două provocări majore pentru fermierii de azi, motiv pentru care cei de la Agro-Est Muntenia i-au adus pe scenă pe reprezentanţii a patru companii europene partenere, recunoscute pentru soluţiile alternative pe care le produc.

  • Cei de la Humintech (Germania) au prezentat biostimulatorul Fulvagra, un produs pe bază de acizi fulvici, cu acţiune atât radiculară, cât şi foliară, ce permite o mai bună dezvoltare a plantelor şi o rezistenţă mai mare a acestora la factorii abiotici de stres.
  • Pe acelaşi segment, spaniolii de la Plymag recomandă produsul Plyaminol Bio SL, un biostimulator puternic, cu un conţinut de 25% aminoacizi liberi, care are rezultate deosebite în refacerea şi susţinerea culturilor afectate de condiţii de stres precum seceta sau excesul de umiditate.
    Pentru horticultură cei de la CropBioscience au dezvoltat tehnologia ETP, bazată pe polifenoli şi fitohormoni, ce stimulează capacitatea de înmugurire, înflorire şi fructificare, având, în egală măsură, şi efecte antimicrobiene şi antifungice.
    Totodată, a fost lansat fungicidul biologic HELIOSOUFRE® S, un produs al companiei Action Pin, pe bază de sulf şi derivaţi terpenici (extraşi din răşină de conifere), cu un puternic efect inhibitor asupra fungilor. Având o eficienţă crescută împotriva Septoria şi a făinării, produsul poate fi utilizat pentru o gamă largă de culturi: cereale, legume, pomi fructiferi şi viţă de vie.

PLATFORMĂ DIGITALĂ ALL IN ONE

Agro-Est Muntenia alături de Clever Farm (lideri ai pieţei din Cehia şi Slovacia) vor furniza începând din acest an şi servicii digitale. Mai precis, vorbim despre o platformă ”All in One”, care integrează într-o singură interfaţă o gamă largă de soluţii specifice: monitorizarea solelor, culturilor, dăunătorilor, dar şi a parcului de echipamente şi utilaje pe care îl deţine fermierul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →