Adrian Alexa a primit în ferma sa SC Tehnoind SRL, din localitatea Ștefan cel Mare, echipa de comunicare a Titan Machinery România.
„Noi suntem sectorul din economie care băgăm efectiv banii în pământ și apoi stăm și așteptăm și ne întrebăm dacă îi mai scoatem vreodată.” – ADRIAN ALEXA, Proprietarul fermei SC Tehnoind SRL
Reporter: Agricultura este o tradiție de familie sau o pasiune care s-a născut pe parcurs?
Adrian Alexa: Această pasiune a început în școala tehnică din Roman, pe care am terminat-o în anul 1968 cu specializarea contabilitate. Pe vremurile acelea, la școlile tehnice se studiau foarte multe discipline cu specific tehnic, respectiv cultura plantelor, cultura horticolă, culturi furajere, mașini agricole, tractoare, semănători și toată gama de utilaje agricole. În familie nu am avut tangențe cu agricultura mare.
Am început să lucrez în agricultură la 1 august 1968, iar acum am 54 de ani de experiență. Am lucrat la CAP-ul din Piatra Neamț, având funcția de Contabil Șef, apoi am fost repartizat la Direcția Agricolă Neamț, contrar dorinței mele. Apoi am ajuns Director Plan Economic, iar acolo m-a prins și Revoluția.
”AM ÎNCEPUT DE LA PRIMA LOPATĂ”
În 1994, pe când aveam 26 de ani de experiență în agricultură, împreună cu Ioan Apetrei, am luat un vechi CAP și am început de la prima lopată, apoi primul tractor… Am început cu cultura mare și am continuat până astăzi. Ne-am modernizat constant. De la 15-20 hectare, am tot adunat teren în arendă în jurul fermei, până la 1500 ha în prezent. Am «rotit» mai multe tipuri de culturi, iar în momentul de față avem 600 ha de porumb (din care 180 ha lot semincer) 450 ha cu grâu (150 ha lot semincer) și diferența cu floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof, orz și rapiță. Încărcăm întreaga suprafață astfel încât să putem face o rotație corespunzătoare pentru a putea avea câtuși de puțin o garanție că dacă nu ai rezultate la una, ai mai multe șanse la cealaltă.
„Noi suntem oameni muncitori. Nu ne-am făcut vile și palate, nu am făcut vacanțe scumpe, nu trăim în lux. Muncim și ne rugăm să plouă sau să nu stăm în ploaie și să așteptăm să vedem dacă mai avem timp să recoltăm ș.a.m.d.” – ADRIAN ALEXA, Fermier în județul Neamț
Reporter: Culturile dumneavoastră sunt asigurate?
Adrian Alexa: Asigurăm culturile, numai seceta nu, pentru că asiguratorii nu permit acest lucru. Nici banca nu-ți dă credite dacă nu ai asigurate culturile. Avem un credit pentru producție și unul pentru investiții. Am beneficiat și de fonduri europene pentru proiecte prin SAPARD și ulterior FEADR și AFIR. Astfel am construit spații de depozitare de circa 6000 de tone pe un proiect european, am mai cumpărat și niște utilaje, dar marea gamă de utilaje am făcut-o din fondurile proprii. Anul acesta am cumpărat utilaje prin credite în valoare de aproximativ 540.000 de euro.
Nicio bancă nu îți dă nimic până nu ai pus garanția. După ce ai pus garanția, îți poți amaneta și clanța de la poartă.
Reporter: Cu ce fel de utilaje ați început afacerea și cum a evoluat aceasta pe parcurs?
Adrian Alexa: Primele utilaje au fost tractoarele românești U 650. Cu un credit am luat 7 astfel de tractoare cu pluguri românești, semănători, etc. Ulterior au pătruns pe piață firmele străine mari. Nu știu cât de bine este acest lucru… Un tractor U 650 îl trăgeai pe marginea tarlalei și îl repara orice mecanizator cu ceea ce avea la îndemână. Acum, dacă s-a stricat tractorul, trebuie să vină componenta din Germania sau din Austria, Franța etc.
Costurile sunt foarte mari. Înainte să cumperi o combină de 400.000 euro, te gândești în cât timp o amortizezi și ce producție ar trebui să faci în acest timp. Producții bune nu se pot face fără utilaje performante, dar și efortul este pe măsură. Și dai peste un an ca acesta, cu secetă, un an distrugător și pentru sănătate, și pentru agricultură.
Reporter: Credeți că agricultura din România este o afacere riscantă?
Adrian Alexa: Cumpărând orice materie primă pentru a o procesa și a o vinde ulterior, ai asigurată recuperarea efortului financiar, pe când în agricultură ai băgat banii în pământ și este posibil să nu scoți nimic. Pe lângă investițiile în lucrările efectuate, utilaje, ș.a.m.d., mai sunt și motorina, semințele, îngrășămintele, pesticidele, manopera scumpe…
Toți furnizorii de inputuri au investiția asigurată. Însă fermierul este singurul cu recuperarea investiției supusă hazardului.
Reporter: Cum a fost vremea în această zonă în ultimii 5 ani? Aveți și sisteme de irigații?
Adrian Alexa: Vremea în ultimii 5 ani a fost în medie deficitară în ceea ce privește apa, dar în acest an a fost cel mai rău.
Avem sisteme de irigații la suprafețele cu lot semincer, dar pentru asta am forat la peste 100 m adâncime, pentru că nu avem altă sursă de apă. Acest lucru l-am reușit cu niște eforturi financiare foarte mari, pentru că energia electrică nu este în zonă și este nevoie de consum de motorină. Dar altfel nu se poate face irigare, iar pentru hibridare este nevoie neapărat de apă.
Producția de grâu nu a fost la nivelul cheltuielilor din sezonul 2021-2022. Îngrășămintele și celelalte materii prime au costat enorm. La grâu nu am avut mai mult de 4 tone la hectar, iar costurile de producție au fost foarte mari. La fel și la celelalte culturi. La porumb, dacă facem 5-6 tone, suntem în pierdere.
Reporter: Cum apreciați colaborarea cu Titan Machinery?
Adrian Alexa: Colaborăm de mulți ani. Am achiziționat foarte multe utilaje de la Titan Machinery. Am o relație foarte bună cu domnul Manfred Spendier, Managing Director Titan Machinery România, cu doamna Melania Ungureanu, Director Titan Machinery România, cu Cristian Dabija, Manager de Zonă Titan Machinery România. Domnul Cristi mă ajută de fiecare dată când este nevoie. Îmi plac oamenii de cuvânt, oamenii care se impun prin respect și care comunică. Nu au fost probleme nici cu echipele de service.
Avem variate utilaje Case IH: Magnum 280, Farmall 105 A. Am achiziționat, de asemenea, semănătorile Väderstad Tempo F8 și Väderstad Rapid 400 C cu care semănăm toate culturile, precum și un fertilizator Sulky X 40+, cu ECONOV. Dar primul utilaj a fost un tractor Case IH Maxxum 140.
ECONOMIE LA ÎNGRĂȘĂMINTE CU SULKY X40+ ECONOV
Reporter: Sunteți mulțumit de tehnologia de fertilizare cu rată variabilă ECONOV?
Adrian Alexa: Fertilizatorul Sulky X40+ ECONOV l-am luat special pentru a economisi cantitatea de îngrășăminte chimice la hectar. Mașina asta poate aplica cu rată variabilă, adică exact cât are nevoie solul, dar mai ales unde are nevoie. Noi facem cartare agrochimică, studiul solului cu mostre de sol luate din câmp, facem hărți cu structură, textură și nevoile de îngrășământ pentru întreaga suprafață, în funcție de culturile pe care le înființăm.
Aplicăm întreaga tehnologie de fertilizare cu rată variabilă ca la carte cu Sulky X 40+ cu ECONOV și rezultatele se văd. Fertilizarea aceasta o facem urmărind obiectivele pe care ne dorim să le atingem, respectiv producții bune cu investiții optimizate, evitând risipa de bani.
De mentenanța utilajelor și de coordonarea lor și a oamenilor în câmp se ocupă partenerul și prietenul meu Ioan Apetrei.
Reporter: Cum apreciați tractoarele Case IH și semănătorile Vaderstad?
Adrian Alexa: Tractoarele sunt aproape de vârful tehnologic, sunt bune, îți faci treaba bine cu ele. Sunt tractoare solide, rezistente și au multă tehnologie. De aceea le-am și ales. Să ne facem bine și repede treaba cu ele, fără să fie nevoie de multă întreținere sau de investiții suplimentare.
Semănătorile Vaderstad sunt foarte bune, au o precizie foarte bună și îți oferă încrederea că nu pierzi bani. Cu aceste semănători ai garanția că ai făcut o investiție bună, sigură. Îți oferă o uniformitate a culturii, un start în vegetație așa cum trebuie și apoi productivitate. Pentru noi era neapărat necesar să luăm aceste semănători.
Reporter: Cum descrieți situația prețurilor la cereale, având în vedere contextul geo-politic din regiunea Mării Negre?
Adrian Alexa: Eu sunt deosebit de empatic cu poporul ucrainean. Sunt de acord să-i ajutăm, dar acest ajutor nu trebuie să fie în direcția de a ne distruge pe noi. Vedeți, prețurile acestea pe care le impun, toată infrastructura de transport din Ucraina concentrată către porturile de la Galați și Constanța sunt lucruri care, pe de-o parte, ne afectează la capacitatea de livrare a producției obținute de noi și, pe de altă parte, ei le oferă și la niște prețuri care nouă ne creează o concurență fantastică.
Costurile pe care le avem noi la producție la ei sunt mult mai mici. Ei au fost și sunt mari furnizori de îngrășăminte chimice, pesticide, etc. La ei motorina este mult mai ieftină, apoi partea de utilaje la fel, mai ales că ei au foarte multe utilaje rezistente, bune, cu consum mai mare de combustibil, dar la ei nu se pune problema consumului. La ei utilajele sunt mult mai ieftine, dar și mult mai fiabile, pentru că nu au făcut niciun rabat de la materialele din care sunt construite aceste utilaje. La noi, dacă ai lucrat 30 ha, nu mai rămâne același fier de plug. Din toate aceste cauze ei au niște costuri de producție mult mai mici față de noi și își permit să vândă producția mai ieftin, creându-ne o concurență total neloială.