ADOPTĂ O CAPRĂ! Invazie de capre pe o insulă din Europa! Au depășit de 6 ori numărul locuitorilor. Cum vrea primarul să scape de ele? - Revista Ferma
4 minute de citit

ADOPTĂ O CAPRĂ! Invazie de capre pe o insulă din Europa! Au depășit de 6 ori numărul locuitorilor. Cum vrea primarul să scape de ele?

 

capre de pe insula Alicudi ADOPTĂ O CAPRĂ! Invazie de capre pe o insulă din Europa! Au depășit de 6 ori numărul locuitorilor. Cum vrea primarul să scape de ele?
Capre de pe Insula Alicudi, credit foto @www.open.online

Primarul insulei italiene Alicudi din Arhipelagul Eolian al Siciliei, care se luptă cu o suprapopulare de capre, s-a gândit să ofere animalele fermierilor de pe insulele învecinate, care probabil ar fi dornici să-și sporească producția de brânză ricotta.

Dar, surpriză! Pe măsură ce vestea despre inițiativa sa „ADOPTĂ O CAPRĂ” s-a răspândit dincolo de Alicudi, el a primit o serie de oferte din întreaga lume – nu doar din Europa, ci și din SUA, și chiar de la un iubitor de animale din Nigeria, scrie theguardian.com

600 DE CAPRE LA 100 DE OAMENI!

Riccardo Gullo a venit cu această idee inedită, după ce un recensământ a estimat că numărul de capre de pe Alicudi, cea mai mică, dar pitorească insulă din arhipelagul Eolian, era de șase ori peste populația umană a insulei pe tot parcursul anului! Adică 600 de capre la 100 de oameni!

Acum Gullo va trebui să fie judicios în selecția sa, deoarece cererea de capre depășește cu mult oferta.

„Totalul, din toate cererile, a fost pentru 1.900 de capre. Răspunsul a fost grozav, dar va trebui să refuzăm majoritatea, deoarece numărul de capre de pe insulă este de aproximativ 600”, spune primarul din Alicudi.

TREBUIE SĂ NE MIȘCĂM RAPID ȘI EFICIENT!

Provocarea cea mai presantă este cum să captureze animalele și să le transporte în afara Alicudi, insula de 5 km pătrați, cu un vulcan adormit, care se află la o plimbare de două până la trei ore cu barca de Sicilia continentală.

Persoana însărcinată cu mutarea animalelor este Giovanni Dell’Acqua, directorul de dezvoltare rurală din Messina pentru Consiliul regional din Sicilia. „Nu va fi ușor, dar trebuie să ne mișcăm rapid și eficient”, a spus el.

CUM S-A UMPLUT INSULA DE CAPRE?

Popularea cu capre a insulei Alicudi a început acum două decenii, când un număr mic de animale au fost aduse pe insulă de către fermieri. Dar când economia insulei s-a mutat de pe agricultură pe turism, fermierii au lăsat caprele în voia lor.

„Caprele s-au reprodus excesiv și iată-ne astăzi aici… ar fi trebuit să fim mai atenți”, recunoaște Dell’Acqua.

Ani de zile, caprele au fost o priveliște rară și plină de farmec, ascunsă pe partea stâncoasă, îndepărtată, a insulei. Dar apoi animalele, extrem de agile la escaladarea stâncilor abrupte, au început să migreze spre zona locuită, afectând vegetația luxuriantă, provocând ravagii în grădini și spații verzi, doborând porțiuni de ziduri de piatră și chiar rătăcind prin curțile și casele oamenilor.

Mai mult, caprele au devenit agresive cu oamenii.

ECHIPE SPECIALE PENTRU CAPTURAREA CAPRELOR

O echipă de experți în viața sălbatică s-a deplasat la Alicudi și a început să elaboreze un plan de capturare a caprelor, ceea ce nu va fi deloc ușor, ținând cont de faptul că animalele s-au sălbăticit, bucurându-se de libertate de 20 de ani.

Odată prinse, caprele vor fi supuse unor teste de sânge pentru a verifica dacă există boli. Apoi experții vor trebui să descopere cum să le ducă din vârful insulei, care implică o coborâre abruptă, până în port, de unde vor fi expediate la Milazzo, în Sicilia. Odată ajunse acolo, animalele vor fi în carantină timp de două luni.

Scopul este de a captura cât mai multe capre înainte de debutul sezonului turistic, la mijlocul lunii iunie.

„Nici o capră nu trebuie lăsată în urmă”, a spus Dell’Acqua.

„Deși cererile de adopție au venit din partea multor oameni, inclusiv persoane care își doresc o capră pe post de animal de companie, caprele vor merge doar la fermieri, oameni care știu să le crească și le pot oferi mediul de care au nevoie. Sper că vor fi cu toții în Sicilia sau în alte regiuni din sudul Italiei, deoarece astfel putem limita stresul pe care transportul l-ar putea cauza animalelor”, a spus primarul din Alicudi.

insula vulcanica Alicudi ADOPTĂ O CAPRĂ! Invazie de capre pe o insulă din Europa! Au depășit de 6 ori numărul locuitorilor. Cum vrea primarul să scape de ele?
Insula Alicudi credit foto @stirilekanald.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →