Adio Brexit? - Revista Ferma
4 minute de citit

Adio Brexit?

La cinci ani de la Brexit, Regatul Unit şi Uniunea Europeană par să se apropie din nou. La primul summit organizat de la ieşirea Marii Britanii din UE, ambele părţi au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domenii precum apărarea şi securitatea, standardele alimentare, pescuitul, energia şi migraţia neregulată.

Ursula VON DER LEYEN Keir STARMER Antonio COSTA Adio Brexit?
De la stânga la dreapta: Ursula VON DER LEYEN (președinta Comisiei Europene), Keir STARMER (prim-ministrul Regatului Unit), António COSTA (președintele Consiliului European). Credit foto: Consiliul UE

Relaţiile dintre Londra şi Bruxelles se dezgheaţă după ani de tensiuni provocate de Brexit. Un acord istoric este văzut drept punct de plecare. Călătoriile şi locuirea în străinătate ar urma să devină mai simple pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat acordul drept „istoric” în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Consiliului UE, Antonio Costa, şi premierul britanic Keir Starmer, desfăşurată la Londra. Cu toate acestea, multe aspecte rămân vagi, iar acordul pare mai degrabă un început pentru discuţii viitoare.

Începutul unei noi ere

Summitul de la Londra, primul de acest fel de la Brexit-ul din 2020, va avea loc anual în acest format. Keir Starmer a vorbit despre „începutul unei noi ere în relaţiile noastre”. Politicianul laburist a subliniat că acest acord va oferi Marii Britanii un acces mai bun la piaţa UE decât orice altă ţară din afara blocului.

Pe fondul războiului din Ucraina şi al politicilor comerciale ale fostului preşedinte american Donald Trump, ambele părţi au demonstrat unitate, promiţând sprijin pentru Kiev şi apărarea comerţului liber.

Geopolitica apropie cele două părţi

Marea Britanie a părăsit oficial UE la începutul anului 2020 şi nu mai face parte din uniunea vamală sau piaţa unică europeană din 2021. În urma unui referendum, o majoritate restrânsă a britanicilor a votat în favoarea ieşirii din UE, punând capăt celor 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar.

Deşi sondajele arată acum că o majoritate a britanicilor sprijină revenirea în UE, această posibilitate nu este pe agenda Londrei sau a Bruxelles-ului. Antonio Costa a precizat că această apropiere „nu este o revenire la situaţia de dinainte, ci un nou capitol”. O eventuală revenire în piaţa unică şi uniunea vamală rămâne un subiect tabu, a clarificat şi Starmer. Totuşi, în privinţa normelor de igienă alimentară, Londra doreşte să se alinieze din nou standardelor UE, ceea ce ar simplifica comerţul şi ar reduce preţurile în supermarketurile britanice.

Antonio COSTA Keir STARMER Ursula VON DER LEYEN Adio Brexit?

Pescuitul, o problemă politică delicată

Ambele părţi şi-au propus să garanteze acces reciproc complet la zonele de pescuit pentru o perioadă de 12 ani, un subiect sensibil în Marea Britanie. Recuperarea controlului asupra apelor teritoriale a fost unul dintre argumentele-cheie ale susţinătorilor Brexit. Kemi Badenoch, liderul opoziţiei conservatoare, a criticat acordul, numindu-l „o trădare”. La rândul său, Nigel Farage, populist de dreapta şi unul dintre promotorii campaniei pentru Brexit, a avertizat asupra „sfârşitului industriei pescuitului” în Marea Britanie.

Impactul acordului asupra agriculturii

În sectorul agricol, noul acord deschide perspective importante pentru consolidarea relaţiilor comerciale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Alinierea Londrei la standardele de siguranţă alimentară ale UE ar putea simplifica procedurile de export şi import, reducând barierele birocratice care au afectat fermierii de pe ambele părţi ale Canalului Mânecii după Brexit.

De asemenea, facilitarea circulaţiei bunurilor agricole ar putea contribui la scăderea costurilor pentru consumatori, în special pe piaţa britanică, unde preţurile alimentelor au crescut semnificativ în ultimii ani. Totuşi, rămâne de văzut cum vor influenţa noile condiţii reciprocitatea accesului la pieţele agricole şi competitivitatea fermierilor europeni, având în vedere că politica agricolă britanică post-Brexit se concentrează mai mult pe sustenabilitate decât pe productivitate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →