Acum 4 ani era cel mai prost sol din fermă. În 2025, aici, rapița lui Marius Someșan promite recoltă. Cultură semănată în NO TILL, DEVREME, la DENSITĂȚI MICI, CU O DOZĂ MICĂ SPRE DELOC DE COMPLEX - Revista Ferma
4 minute de citit

Acum 4 ani era cel mai prost sol din fermă. În 2025, aici, rapița lui Marius Someșan promite recoltă. Cultură semănată în NO TILL, DEVREME, la DENSITĂȚI MICI, CU O DOZĂ MICĂ SPRE DELOC DE COMPLEX

Marius Someșan: „Țintim producții în jurul a 3 tone/ha cu costuri directe de 300 euro/ha”

rapița lui Marius Someșan
Sursa foto: Marius Someșan/Facebook

Cum arată rapița lui Marius Someșan cultivată într-un teren care acum 4 ani era considerat cel mai prost sol din fermă, neproductiv și lipsit de viață?

De aproape opt ani, tânărul inginer agronom Marius Someșan și-a asumat practicarea agriculturii conservative, ca o soluție economică de adaptare și de reziliență, dar și pentru optimizarea managementului apei în sol.

„Din 2017 lucrăm în minim till și în 2021 am început cu no til, mărind suprafața gradual. În momentul de față ne dorim să însămânțăm direct la 70-80% din suprafață și un 20-30% în tehnologia strip till. Lucrăm într-o zonă destul de aridă și uscată, din nordul județelor Teleorman și Giurgiu”, a declarat, pentru revista-ferma.ro, Marius Someșan, fermier ce administrează o exploatație agricolă în suprafață de 4.700 hectare în sudul țării.

RAPIȚĂ ÎN TEHNOLOGIE CONSERVATIVĂ PE CEL MAI PROST SOL DIN FERMĂ ACUM 4 ANI

Într-o postare pe un site de socializare, Marius Someșan prezintă o cultură de rapiță într-un sol care în urma cu 4 ani era considerat cel mai neproductiv și lipsit de viață din fermă.

„După 4 ani de agricultură conservativă, rapița, fiind semănată direct în miriște, găsim multe râme, paiele bine descompuse, chiar la suprafață, de bacterii utile, plantele foarte bine dezvoltate cu ramificații și cu pivotul rădăcinii în profunzime, grad mic de îmburuienare, fără metazaclor în toamnă, fără insecticide până acum”, descrie Marius Someșan cultura de rapiță de pe o parcelă de 300 de hectare.

Fermierul enumeră avantajele acestui tip de agricultură a viitorului: sol sănătos, care absoarbe și reține mai multă apă, entomofauna utilă în creștere, fertilitate naturală a solului în creștere, consum mult mai mic de resurse (motorină, piese, ore de lucru  pe câmp, utilaje), reziliență economică a fermei.

Rapița lui Marius Someșan

„RECOMAND SEMĂNATUL CU SEMĂNĂTOAREA DE PRĂȘITOARE!”

Această cultură de rapiță a fost semănată în tehnologia no till în 16 iulie 2024 în urma combinei cu o semănătoare Horsch Maestro.

„O densitate optimă ar fi undeva la 35 de plante pe metru pătrat, distanța optimă 45-50 cm între rânduri și recomand semănatul cu semănătoare de prășitoare pentru că răsărirea este mult mai uniformă și mai rapidă. Semănătoarele trebuie să aibă curățitorii de rând, astfel încât să înlăture paiele din zona de semănat”, explică fermierul.

RAPIȚĂ SEMĂNATĂ ÎN NO TILL, DEVREME, LA DENSITĂȚI MICI, CU O DOZĂ MICĂ SPRE DELOC DE COMPLEX

Marius Someșan: „Testăm an de an diverse tehnici sau perioade de semănat. Am observat că rapița se pretează bine cu o doză foarte mică de complex sau chiar fără complex, pentru că pe un parcurs de vegetație în toamnă destul de lung reușește să exploreze un strat de sol mare. În condiții de secetă, se dezvoltă mai mult în pământ decât la suprafață. În doi ani la rând de testare am ajuns la concluzia că semănatul la densități mai mici, cât mai devreme, este ok pentru zona noastră”.  

HIBRIZI DE RAPIȚĂ CU MMB DE PESTE 7

„Eu cultiv preponderent genetică Limagrain, am fost destul de mulțumit și, având în vedere că folosesc semănătoare de prășitoare, aproape an de an am hibrizi cu MMB de peste 7.

Din practică am observat că MMB-ul peste 7 mă ajută foarte mult și la puterea germinativă, și la rezistența pentru perioade scurte de timp în care nu avem apă în sol. Sămânța germinată nu se usucă, deoarece atrage mai multă apă în ea”, adaugă specialistul.

„ȚINTIM PRODUCȚII ÎN JURUL A 3 TONE/HA CU COSTURI DIRECTE DE 300 EURO/HA”

Fiecare fermier își calculează pragul de profitabilitate și își rostuiește tehnologia pentru un anumit randament. „Noi țintim producții în jurul a 3 tone/ha, dar ne bugetăm o producție medie realistă de 2,5 tone. Adică încercăm să nu fim sub acest nivel, deoarece am lucra degeaba. Pentru rapiță (noi ne calculăm ca cheltuieli directe, motorină, pesticide, îngrășăminte, sămânță) suntem undeva la 300 euro/ha”, precizează Marius Someșan.

În finalul postării, tânărul fermier a recomandat câteva lecturi ”pentru cei care gândesc doar pentru azi și mâine” în materie de agronomie! Vezi AICI și un video!

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →