Acordul de liber schimb al UE cu Noua Zeelandă va intra în vigoare în mai. Câtă carne de oaie va fi importată pe piața europeană? - Revista Ferma
2 minute de citit

Acordul de liber schimb al UE cu Noua Zeelandă va intra în vigoare în mai. Câtă carne de oaie va fi importată pe piața europeană?

ovine Noua Zeelanda Acordul de liber schimb al UE cu Noua Zeelandă va intra în vigoare în mai. Câtă carne de oaie va fi importată pe piața europeană?
Credit foto @canva.com/huafires

Acordul de liber schimb dintre UE și Noua Zeelandă, care va include cote tarifare pentru carnea de vită și oaie din țară, va intra în vigoare la 1 mai 2024, a anunțat Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acordul va elimina toate tarifele pentru o serie de exporturi UE către Noua Zeelandă, inclusiv carnea de porc, și va proteja mai multe alimente produse în UE care au indicație geografică, scrie agriland.ie

CE PRESUPUNE ACORDUL PENTRU COMERȚ LIBER CU NZ

Acordul permite importul în UE a 10.000 de tone de carne de vită din Noua Zeelandă cu o taxă redusă de 7,5%. De asemenea, va fi permis un contingent tarifar de 38.000 t de importuri de carne de oaie scutite de taxe vamale.

Acordul va include 15.000 de tone de lapte praf importat cu o rată a taxei de 20%, și 25.000 de tone de brânză și 3.500 de tone de zer importate fără taxe vamale.

Va fi redusă și taxa la peste 35.000 de tone de import de unt. Aceste volume vor fi eșalonate treptat pentru o perioadă de peste șapte ani de la intrarea în vigoare a acordului.

Conform acordului, exporturile din Noua Zeelandă nu vor pune în pericol piața UE prin importuri nelimitate în sectoare sensibile, potrivit Comisiei Europene.

Cota tarifară pentru carnea de vită reprezintă doar 0,15% din consumul UE, iar cotele pentru unt, brânzeturi și lapte praf reprezintă 0,71%, 0,27% și, respectiv, 1,30% din consumul UE.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →