Autorităţile de la Moscova se gândesc să se retragă din acordul privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră, acuzând restricţiile Occidentului, care impiedică exportul propriilor produse agricole pe pieţele mondiale.
ONU şi Turcia au intermediat negocierile acestui acord, cunoscut şi sub numele de Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, în iulie anul trecut, pentru a ajuta la ameliorarea crizei alimentare globale agravate de acest conflict, iar una dintre condiţii era ca Rusia să obţină, la rândul său, libertatea de a-şi exporta propriile alimente şi îngrăşăminte, ceea ce, spun ruşii, nu s-a materializat. Acordul a fost prelungit de trei ori, cel mai recent până pe 17 iulie.
Cât a exportat Ucraina?
Aproape 32 milioane tone de porumb şi de grâu au fost exportate până acum de Ucraina în baza acordului. Iniţiativa permite, de asemenea, exportul de amoniac – un ingredient cheie în îngrăşământul cu nitraţi. În timp ce exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei din februarie 2022, Kremlinul spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor. Statele Unite au respins însă această ipoteză, susţinând că Rusia exportă cereale şi îngrăşăminte la aceleaşi niveluri, dacă nu chiar mai mari decât înainte de invazia Ucrainei.
Cine sunt beneficiarii?
Vladimir Putin a recunoscut că Rusia a acceptat acest acord de dragul ţărilor din Africa şi America Latină, numai că doar aproximativ 3,2-3,4% din cereale merg către cele mai sărace ţări ale lumii, în timp ce 40% au avut ca destinaţie ţările prospere.
Într-adevăr, potrivit ONU, aproximativ 3% din exporturile ce vizează acordul de la Marea Neagră au fost direcţionate către ţări cu venituri mici, în timp ce ţările cu venituri mari obţin aproximativ 44%. ONU a spus întotdeauna că acordul a fost o înţelegere comercială şi nu intenţionează să fie în întregime umanitar, dar că a adus beneficii ţărilor mai sărace, ajutând la scăderea preţurilor la alimente la nivel global.