În prima zi, înainte de prânz, au fost programate – la alegere – deplasări în ferme moderne cu ovine specializate pentru lapte sau carne. Grupul din România a ales vizita de lucru într-o fermă performantă de ovine din rasa Lacaune, specializată pentru producţia de lapte, localizată în parcul natural Causses de Quercy.
Rasă adaptată la mulsul mecanic
În prezent, în Franţa sunt crescute peste 800.000 oi din această rasă foarte apreciată, pentru că se pretează la creşterea în ferme mari, suportă bine mulsul mecanic şi produce lapte de calitate bună, din care se prepară brânzeturi superioare.
Ferma vizitată este localizată într-o zonă de dealuri şi coline cu un sol mai sărac şi cu profil subţire, amplasat pe roci dure, acoperit cu un covor vegetal de calitate mijlocie. Fermierul creşte 630 de oi, 160 mioare şi 22 berbeci folosiţi pentru inseminare artificială.
Pentru furajarea acestor ovine are 250 hectare de teren arabil şi 40 hectare de păşune naturală. În arabil cultivă 22-23 ha lucernă, 10-12 ha iarbă, 20 ha orz, 6 ha porumb (pentru siloz – 4,5 ha, boabe – 1,5 ha).
Randament bun de producţie, desfacere asigurată, preţuri bune
Beneficiind de aceste efective de ovine şi de baza furajeră menţionată, crescătorul a produs în acest an 185 mii litri de lapte livraţi la Cooperativa SODIAL, specializată în producţie diferitelor tipuri de caşcaval şi produse acidulate, iar 5-10 mii litri de lapte îi procesează în laboratorul propriu în brânzeturi şi iaurt, pe care le vinde direct unui magazin de două ori pe săptămână.
Desigur, pe crescătorii de ovine din România îi interesează care este preţul mediu pe litru de lapte livrat către această cooperativă care colectează lapte de oaie de la trei sute de fermieri din sudul Franţei, care deţin oi specializate pentru producţia de lapte. Da, preţul este ceva mai bun decât la noi (0,907 euro/litri, adică 4,3 lei/l), dacă laptele are numărul total de germeni (NTG) scăzut.
Mulsul cu o instalaţie de muls performantă (24 x 24 locuri) începe la trei săptămâni după fătare şi la o săptămână înainte de înţărcarea mieilor, astfel că o săptămână mulge oile mame o dată pe zi, dar sug şi mieii. La o săptămână după fătare mieii sunt furajaţi suplimentar cu concentrate granulate şi cu fân de bună calitate, iar la o lună sunt înţărcaţi şi sunt livraţi, la o greutate de 12-15 kg, către o îngrăşătorie, cu un preţ de circa 3 euro/kg în viu.
În perioada de muls, oile primesc la cele două mulsori câte 300 grame de concentrate la mulsoare iar în adăpost primesc încă 200 g. Producţia medie de lapte per lactaţie în ferma vizitată este de 370 litri.
Două sezoane de montă
Activitatea de reproducere a oilor este organizată pe baza unui calendar în două sezoane. Pentru oi, sezonul principal de montă începe din 26 aprilie, practicând inseminarea artificială şi monta naturală, iar pentru mioare, în vârstă de 14-16 luni, în luna iunie.
Din cele 630 de oi mame, 380 sunt montate natural, iar 250 cele mai performante femele sunt montate prin inseminare artificială, din care 160 cu spermă de la berbeci de rasă Rouge de l’Ouest specializaţi pentru carne. Rezultatele obţinute sunt meritorii.
Rata de concepţie, determinată cu ecograful la 40-50 zile de la montă, este de 70% după inseminarea artificială şi mult mai mare (96%) după monta naturală. Rata de mortalitate în prima săptămână după fătare se situează între 3 şi 4%, dar până la înţărcare ajunge la circa 7%, valoare considerată de crescătorii francezi moderată.
Prolificitatea se încadrează în limitele 150-170 de miei la 100 oi fătate.
Rezistenţă la scrapie şi la mastite
Au urmat apoi discuţii despre evoluţia criteriilor de selecţie la rasa Lacaune de lapte.
Specialiştii francezi au precizat că evaluarea performanţelor pentru cantitatea de lapte per lactaţie a început din anul 1957, iar în anul 1985 pentru calitatea laptelui (grăsime, proteină). Din anul 1995 s-a iniţiat şi un program având ca obiectiv şi genotipizarea berbecilor pentru rezistenţa la scrapie, iar patru ani mai târziu au introdus şi rezistenţa oilor lactante la mastite. După câţiva ani au inclus în programul de ameliorare prin selecţie a oilor Lacaune şi criterii morfologice şi apoi programul a fost împărţit pe criterii productive 50% (cantitatea şi calitatea laptelui) şi 50% criterii funcţionale (număr de celule somatice, morfologia ugerului), toate vizând longevitatea productivă, persistenţa producţiei de lapte şi rusticitatea.
Din anul 2015, crescătorii de ovine francezi de oi Lacaune beneficiază şi de un program axat pe selecţia genomică la ovine, pentru a cunoaşte încă de la înţărcare mieluţele cu potenţial lactogen superior.
Proiectul Sheep Net, derulat pe trei ani de zile, ne-a oferit tuturor participanţilor oportunitatea de a cunoaşte soluţiile inovatoare care să răspundă nevoilor crescătorilor de oi europeni.
OAIA FRANCEZĂ DE LAPTE
Rasa Lacaune este originară din sudul Franţei, fiind formată prin încrucişarea oilor locale din zona Mont de Lacaune cu berbeci Merinos. Cu 50 de ani în urmă, efectivul iniţial a fost supus unui program riguros de ameliorare în două direcţii, o parte din efectiv pentru lapte şi o altă parte pentru carne, rezultând cele două rase specializate: pe lapte – Lacaune laitiere (800.000 ovine) şi pe carne – Lacaune viande (570.000 exemplare).
Rasa Lacaune pentru lapte are capul fin şi berbecat, acoperit cu un jar alb şi lucios. Ambele sexe sunt fără coarne. Urechile sunt lungi şi purtate orizontal. Gâtul este lung, subţire şi fără pliuri cutanate. Trunchiul are formă piriformă cu trenul posterior mai dezvoltat şi cu ugerul voluminos. Specific rasei este abdomenul “golaş”, adică acoperit numai cu jar.
Greutatea corporală a oilor este de 45-60 kg, la berbeci de 80-100 kg, iar randamentul la sacrificare este de 45-50%. Tineretul la îngrăşare intensivă realizează un spor mediu zilnic (s.m.z.) de 200-250 g şi un randament la sacrificare de 50-55%.
Oile produc doar 1-1,5 kg de lână tunsă şi berbecii 2-2,5 kg, cu o fineţe de 27-30 microni. Cojocul este slab încheiat şi conţine şuviţe scurte de culoare alb-gălbuie.
Producţia de lapte pe o lactaţie de 180 zile este evaluată între 200 şi 300 kg (cu 7-8% grăsime), din care 80% reprezintă laptele marfă.
Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)