Pentru Romeu Burciu, condiţiile sunt foarte grele şi stresante. „Va trebui să apelez din nou la credite. Sunt înscris la Pachetul 4 culturi verzi, am 50 de hectare semănate cu rapiţă, pentru o subvenţie în valoare de 30.000 de lei. Am cheltuit mult mai mult pe credite şi pe artificii pe care a trebuit să le fac la sfârşit de an şi să scot societatea pe plus. Având un proiect european în derulare şi neprimind nici un leu subvenţie, nu ieşeam profitabil şi a trebuit să tai facturi de 1,035 miliarde de lei vechi pentru arături şi alte lucrări agricole. Dar la această sumă a trebuit să plătesc TVA de 100 de milioane vechi, plata făcând-o în ianuarie. Acuma trebuie să fac un nou credit ca să întorc rapiţa de la Pachetul 4 şi să reînsămânţez sola şi ce mai este de făcut în continuare!”, ne-a declarat destul de amărât producătorul agricol gălăţean.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat public că nu contează dacă fermierii sunt la control, toată lumea va primi un avans de 70 la sută din subvenţii. Nu s-a întâmplat aşa. În comuna Barcea mai sunt încă trei fermieri în aceeaşi situaţie, au căzut la controlul prin teledetecţie şi nu au încasat nici un ban de la mijlocul anului trecut. „Nu e posibil aşa ceva! Nu ştiu cum se fac controalele astea, că Barcea de doi ani încoace tot cade la control, fie el clasic sau cu teledetecţie?”, s-a întrebat retoric fermierul.
„Sunt situaţii pe care nu le mai putem gestiona!”
Romeu Burciu munceşte pe brânci 142 hectare şi are la îngrăşat 90 de tăuraşi anual. În total trebuia să primească subvenţii în valoare de două miliarde de lei vechi. Iată, suntem la începutul lunii martie şi nu a primit nici un leuţ! „Eu nu am dosarul la APIA închis. Astăzi (1 martie 2019 – n.r.) sunt pe câmp să întorc cultura verde, apoi voi chema din nou inspectorii APIA, vor verifica şi vor închide dosarul şi Dumnezeu cu mila când o fi plata! Sunt situaţii pe care nu le mai putem gestiona. Nu ştiu cât şi cum mai rezist! Mai ales în condiţiile în care am scos societatea pe plus, am plătit salariile lună de lună către trei angajaţi, când în fiecare lună am fost la Finanţe şi am dat 4.500 lei ratele la credite cu dobânzile aferente! Ieri am cumpărat motorină cu 6,2 lei litrul, acciza la motorină îmi vine tocmai la vară. Cine mă crede că am acum 70.000 lei de plată la motorină? Pentru zootehnie, subvenţiile sunt alocate din bugetul lui 2019, care este blocat! Nu sunt un bancher sau dintre cei care fac vrăji şi scot zecile de milioane din buzunare! E foarte, foarte greu!”, a mărturisit agricultorul.
„M-am gândit să renunţ la subvenţii!”
Apoi s-a gândit scape de sursa de stres şi să renunţe la subvenţii. „Eu unul mă gândesc la modul cel mai serios să renunţ la subvenţii, nu mai vreau să trăiesc într-un stres continuu şi să mă îmbolnăvesc! Cunosc un coleg de suferinţă, fermier tot din Barcea, care s-ar putea ca anul acesta să închidă porţile. Are un proiect european accesat odată cu mine! A fost mai greu pentru el, lucrează o suprafaţă mai mică pe terenuri mai nisipoase care nu dau randament. Apoi mai are şi… chinuială cu zootehnia!”, a explicat fermierul.
Romeu Burciu are în derulare un proiect de 300 mii de euro. „Am achiziţionat anul trecut un tractor cu toată gama de utilaje după el. Trebuie să plătesc ratele la bancă! Am mizat că din 2 miliarde de lei vechi subvenţii trebuie să-mi dea vreo 500 de milioane; măcar atât, nu zic să primesc 70 la sută avans din subvenţii, aşa cum a declarat ministrul! Am vorbit şi cu ceilalţi fermieri şi trebuie să facem ceva, să cerem o audienţă la ministrul Agriculturii, să scriem o scrisoare deschisă, să venim cu o intervenţie la «Viaţa satului», cineva trebuie să ne audă!”, şi-a strigat disperarea Romeu Burciu.
Romeu Burciu: „Nu mi se pare normal ca un fermier care a fost timp de trei ani la control dintr-o serie de patru, când nu i s-a imputat nici măcar un euro şi nu s-a constatat nici o greşeală sau fraudă, să fie ţinut cu plata tocmai până în iunie şi să nu primească nici un avans din subvenţii! Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu sunt împotriva controlului; pământul e acelaşi de când îl lucrez din 2011, nici nu se lungeşte, nici nu se lăţeşte. Dar faptul că sunt date deoparte dosarele de la plată nu e un lucru benefic pentru agricultori! Nu mai vorbesc în ce chinuri se zbat cei care au şi zootehnie!”
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)