AAC: Situaţia comerţului cu cereale şi oleaginoase în regiunea Mării Negre este îngrijorătoare - Revista Ferma
6 minute de citit

AAC: Situaţia comerţului cu cereale şi oleaginoase în regiunea Mării Negre este îngrijorătoare

Potrivit unei scrisori deschise a Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) destinată Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), fermierii români se află într-una dintre cele mai dificile şi îngrijorătoare situaţii din ultimii ani. Iată de ce comerţul cu cereale şi oleaginoase în regiunea Mării Negre este unul care-i afectează direct pe agricultorii noştri!
Redăm integral scrisoarea deschisă a AAC.

Stimate domnule Preşedinte Vasile Varvaroi,
Stimate domnule Secretar General Victor Beznea,
Stimaţi membri,

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare urmăreşte cu interes şi îngrijorare modul în care evoluează situaţia comerţului cu cereale şi oleaginoase în regiunea Mării Negre, modul în care România şi actorii implicaţi acţionează în contextul actual.

În condiţiile în care Coridoarele de Solidaritate nu funcţionează în concordaţă cu scopul pentru care au fost create şi conform condiţiilor stabilite, acela de a asigura tranzitul cerealelor şi produselor agricole din Ucraina către alte pieţe, fermierii din România se confruntă cu o piaţă ”inundată” de cereale/oleaginoase şi produse mai ieftine, de calitate mai slabă decât cele produse în ţara noastră, lucru care a condus la scăderea preţurilor de valorificare a producţiei interne de cereale şi oleaginoase. Creşterea preţurilor la inputuri şi scăderea preţurilor la cereale fac imposibilă vânzarea cerealelor şi oleaginoase de către fermierii din ţara noastră la o marjă de profit rezonabilă, care să asigure finanţarea necesară pentru a porni un nou an agricol.

Fermierii din România se confruntă cu probleme mari de stocare a cerealelor şi oleaginoaselor. Majoritatea fermierilor care au spaţii de depozitare proprii nu pot valorifica recolta veche din cauza situaţiei din piaţă determinată de războiul din Ucraina, iar recolta nouă nu poate fi depozitată din cauza spaţiului ocupat de recolta veche.

În acelaşi timp, sunt însă foarte mulţi fermieri care depind de facilităţile de depozitare puse la dispoziţie de traderi. Avem informaţii de la membrii organizaţiilor noastre că spaţiile de depozitare ale traderilor, în special din sudul României sunt ocupate în cea mai mare parte de cerealele şi oleaginoase provenite din Ucraina ca import ascuns via Republica Moldova şi tranzit, iar fermierilor din ţara noastră li se oferă posibilităţi de stocare limitate sau li se refuză pe motiv că au achiziţionat cantităţile de care au nevoie din Ucraina.

Înţelegem situaţia excepţională generată de agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei, înţelegem, de asemenea, că aceste cantităţi de marfă sunt stocate cu caracter temporar. Considerăm însă că este imperios necesar ca traderii să aibă în vedere necesitatea de pe piaţa internă de stocare şi valorificare a noii producţii agricole.

Vă reamintim că aveţi o lungă tradiţie de colaborare cu fermierii din România, sunt partenerii dvs. locali, iar afacerile pe care le dezvoltaţi se bazează pe comerţul cu cereale şi oleaginoase care sunt produse de fermierii din România. Fermierii români reuşesc să asigure cereale şi oleaginoase pentru export în cantităţile şi la nivelul de calitate din UE, iar dvs. ca traderi aveţi numai de câştigat din aceste parteneriate.

În acest sens, vă solicităm să aveţi în vedere menţinerea bunelor relaţii cu fermierii din România, care sunt partenerii dvs. dinainte de războiul din Ucraina si care vor continua să fie partenerii dvs. şi după încheierea acestui război, când, avem convingerea, situaţia actuală se va regla, piaţa în regiunea Mării Negre şi la nivel internaţional se va stabiliza, iar comercializarea cerealelor şi oleaginoaselor va reintra în parametrii obişnuiţi, specifici producţiei din România şi standardelor de calitate din UE. Vă solicităm să alocaţi spaţii de depozitare cerealelor şi oleaginoase din România, să protejaţi şi să asiguraţi continuitatea în relaţiile de business pe care le aveţi cu fermierii români şi să-i sprijiniţi pe aceia care nu au alternativă de stocare.

Istoric, în această perioadă, mai ales la cultura de porumb, se înregistrează volume semnificative de recoltă, aproximativ 12 milioane de tone, marfă ce necesită depozitare şi condiţionare, facilităţi care nu se află în proprietatea tuturor fermierilor. În lipsa unei alternative de consum reprezentată de zootehnie (de exemplu), cea mai mare pondere a cerealelor sunt destinate exportului şi depind în totalitate de facilităţile aflate la dispoziţia traderilor.

Un aspect similar este şi în cazul producţiei de floarea soarelui, unde România este printre principalii cultivatori din UE şi aproape toate cantităţile recoltate se livrează direct către depozitari/traderi, iar în cazul refuzului la achiziţie/preluare de către traderi este o problemă foarte mare pentru fermieri.

Susţinem necesitatea păstrării relaţiei cu fermierii din România, pentru continuarea în bune condiţii a activităţilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor din ţara noastră, care sunt de calitate premium. Parteneriatele pe care le aveţi cu fermierii s-au construit în timp, perioada pe care o traversăm aduce cu sine numeroase provocări, însă considerăm că este important să avem cu toţii în vedere care ne sunt priorităţile, care ne sunt partenerii tradiţionali şi cum putem contribui mai bine la susţinerea agriculturii din ţara noastră, de unde avem cel mai mult de câştigat pe termen mediu şi lung.

Cerem doar ca fermieri români să fie trataţi cel puţin pe picior de egalitate cu cei din Ucraina şi să nu fie constrânşi, forţaţi să-şi diminueze considerabil şansele de a continua activitatea de producţie agricolă din cauza multiplelor crize şi efecte care au determinat ca majoritatea dintre ei să nu fie rentabili în acest an când preţurile la inputuri au fost foarte mari, producţiile sunt sub media ultimilor 5 ani şi preţurile de achiziţie sunt foarte mici, comparabil cu nivelul avut înainte de pandemia COVID19.

Sperăm că demersul nostru va găsi deschidere şi susţinere din partea dumneavoastră.
Pentru orice informaţii suplimentare vă stăm la dispoziţie.
Cu consideraţie,
În numele tuturor membrilor şi organizaţiilor membre, PRO AGRO – Ionel ARION, LAPAR – Nicolae VASILE, UNCSV – Mircea BĂLUȚĂ, AFF – Vlad MACOVEI

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →