5 minute de citit

A zecea ediție a Simpozionului știintific „Soluții inovatoare pentru agricultură” organizat sub patronajul Romchim Protect

IMG 8802 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Filipesti, Bacau, 10/08/2023: Cea de-a zecea editie, aniversara, a Simpozionului stiintific « Solutii inovatoare pentru agricultura » s-a derulat in doua etape:

  1. O vizita a uzinei Romchim Protect din Filipesti, judetul Bacau. Aici au fost trecute in revista atat capacitatile ide productie istorice ale companiei, in speta capabilitiatile de microdozare a ingredientelor, in special oligoelementele, de realizare a biostimulatorilor, cu precadere cei bazati pe molecula proprietara de auxina cunoscuta sub numele comercial de ASFAC BCO-4, de sinteza si formulare a fertilizantilor foliari lichizi, de realizare a gelurilor de nutritie vegetala de inalta densitate, precum si sectia de ingrasaminte solide complexe granulate.
    Au fost vizitate si noile proiecte de dezvoltare aflate in plin proces de implementare. Astfel, compania a implementant o linie de productie de mare capacitate pentru aditivul AdBlue, fiind fiind cea mai mare și automatizata linie de productie de acest fel din Romania, dar lucreaza activ si la o linie noua de fertilizanti lichizi, de asemenea cea mai mare din Romania si care va fi gata in curand, cu o capacitate de stocare primara de 30000 de metri cubi, necesara pentru a putea raspunde comenzilor in crestere, dar si necesitatii de a industrializa in mod economic, facand economii de scara, cu impact direct in ameliorarea competitivitatii pretului catre clientul final, fermierul roman.

Vizita Fabrica Romchim A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Cu ocazia vizitei, Ion NECULCEA a punctat necesitatea de a aplica in fermele romanesti o nutritie vegetala bazata pe nevoile concrete ale fiecarei ferme, privilegiind calitatea, hidro-solubilitatea si disponibilitatea efectiva a macro si micro-elementelor pentru planta. El a invitat agricultorii romani sa se conecteze la tehnologiile concepute si fabricate in Romania pentru a da valoare adaugata locala recoltelor lor.

IMG 8854 A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

  1. O sesiune de comunicari stiintifice derulate in salonul ultra-modern de evenimente al complexului hotelier « Podu’ cu lanturi » din Bacau, divizia de HORECA a grupului de firme bacauan fondat de Ion NECULCEA.

Programul sesiunii stiintifice a cuprins urmatoarele trei interventii:

►Focus pe optimizarea nutritiei plantelor prin cercetare si noi tehnologii: gama Agrisol si inovatia booster-ului Nutricharge, prezentat de Ion NECULCEA, Presedinte Romchim Protect:

In cadrul acestei comunicari, s-au reliefat valentele unice ale solutiei Nutricharge, importata exclusiv in Romania din SUA de catre Romchim Protect si folosita pe scara larga in invelirea granulelor de ingrasamant clasic, uree sau ingrasaminte complexe, proprietatile fizico-chimice ale acestei tehnologii patentate fiind de natura sa mobilizeze in principal fosforul blocat din sol, dar si sa potenteze o mai buna utilizare a azotului de catre plantele de cultura.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura2217 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

►Provocari in fitotehnia romaneasca, pe fondul schimbarilor climatice din ultima vreme, prezentate de Maria TOADER, Profesor conferentiar pentru agro-fitotehnie si agricultura ecologica la USAMV Bucuresti:

A fost o pledoarie interactiva pentru adaptarea practicilor fitotehnice si a parcursului cultural clasic la provocarile pedo-climatice instalate la noi in tara in ultima vreme, dar si o invitatie adresata agricultorilor prezenti de a considera oportunitatea agriculturii ecologice in fermele lor.

►Managementul fermei, de la o agricultura a oportunitatii venitului, la o agricultura a planificarii si a gestiunii riscurilor si costurilor, prezentat de Florin CONSTANTIN, Formator certificat, Agxecutive.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura2210 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Au mai luat cuvantul, in sustinerea celor prezentate, Alexandru BACIU, fermier din judetul Ialomita, utilizator fidel al solutiilor de fertilizare Agrisol, brandul de nutritie vegetala al Romchim Protect: el a explicat cum a fost convins sa aplice o cantitate mai mica de fertilizanti la hectar, dar de o calitate mai buna si cum rezultatele sale agronomice s-au imbunatati substantial urmand consilierea de specialitate primita de la Romchim.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura2214 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

A intervenit si Dan GRADINARU, fermier de cultura mare, dar si avicultor, din judetul Neamt, care impreuna cu Ion NECULCEA a conceput un nou fertilizant biologic din compost de dejectii de pasare.

Ideea Fertil. Dan GRADINARU a explicat provocarile tehnice deosebite la care a trebuit sa raspunda in conceptia acestei solutii unice, in special atingerea unei valori nutritionale semnificative, comparabile cu cele ale fertilizantilor de sinteza, cat si obtinerea unei granularitati sferice constante si a unei densitati suficient de mari, cuprinsa intre uree si ingrasamintele complexe, care sa permita aplicarea cu utilajele deja existente in ferma. Solutia a obtinut deja confirmarea unor exigente testari din partea unor organisme de specialitate din Germania, dar si din tara.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura226 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Nu in ultimul rand, a intervenit Nicolae SITARU, fermier din judetul Ialomita si leader de opinie, care a explicat provocarile cu care agricultorii romani se confrunta in planificarea si valorificarea recoltelor intr-un context de fluctuatii bruste a cotatiilor materiilor prime.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura2215 scaled A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Sesiunea de comunicari stiintifice a fost urmata de un moment de networking si de o cina festiva punctata de momente de inalta valoare artistica, fiind interpretate arii de opera si opereta de catre o soprana originara din Bacau, Daniela Maria DUMITRU, absolventa de conservator, Doctor in muzica, dar si un recital inedit al interpretei Ozana BARABANCEA, continand lansarea in premiera a unei melodii dedicate evenimentului.

Simpozionului international 22Solutii stiintifice inovatoare in agricultura2211 A zecea ediție a Simpozionului știintific "Soluții inovatoare pentru agricultură" organizat sub patronajul Romchim Protect

Au participat peste 150 de invitati, fermieri cheie din toata tara, distribuitori de inputuri, furnizori, autoritati locale, presa agricola nationala si cea generalista regionala, precum si angajati ai Romchim Protect.

Romchim Protect este o societate cu capital integral romanesc creata in 1998 si specializata in urmatoarele domenii: aeronautica, farmaceutice, constructii si agricultura, ultimul domeniu reprezentand peste 50% din activitatea curenta a companiei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →