Silviu Fogoros este originar din Făgăraș iar Anca Elena Ursu este din comuna Bogdănița, județul Vaslui. La finalizarea studiilor de masterat în horticultură, cei doi tineri au luat decizia de a-şi croi împreună drumul în viață și în afacerile agricole, stabilindu-se la Bogdănița și încercând să pună în practică tot ceea ce au învățat la școală.
2 HECTARE „CU DE TOATE”!
Cei doi horticultori lucrează aproximativ 2 hectare (legumicultură în câmp și în spații protejate, floricultură, pomicultură și viticultură), din care o suprafață de 3 mii mp este cu spații protejate (5 solarii, pe structură metalică), 400 mp livadă și 600 mp cu viță de vie pentru vin (în reconversie spre soiuri de struguri pentru masă).
Deși încă nu sunt înscriși în programe dedicate sistemului ecologic, tinerii horticultori utilizează tehnologii cât mai naturale, alături de producția legumicolă comercială și de obținerea de răsaduri practicând și legumicultură de colecție.
ÎNTÂMPLAREA DIN STUDENŢIE CARE I-A DECIS DESTINUL!
”În 2014, eram doar o studentă din Vaslui la UȘAMV Iași. Colegii făceau glume despre vasluieni, eu munceam. Râdeam cu ei, nu arătam supărare, dar mă frământa ideea de a face ceva valoros, de a lăsa ceva în urmă cu care să se mândrească vasluienii. Am ales să rămân acasă, după ce, fiind la Licență la montanologie, în timpul practicii am pierdut autobuzul care ne ducea pe noi, studenții, la Ferma Ezăreni, acolo unde se desfășura un mare târg agricol. Pierzând autobuzul, am ajuns să fac practica la Ferma Didactică Adamachi, în legumicultură, un domeniu pe care îl cunoșteam de acasă, părinții mei având solarii pe 1 ha de teren, într-o localitate învecinată cu satul nostru”, își aminteşte Anca Elena Ursu.
Aşa a început „aventura” în legumicultură. A decis să urmeze masterul pentru ca apoi să revină în satul natal şi să demareze propria afacere.
Am clădit o fundație solidă a unui vis devenit realitate: o fermă în satul natal. Posibilități ar fi fost multe să plec departe, dar am ales să rămân acasă. De fapt, cred că Dumnezeu m-a așezat acolo unde a fost nevoie. Am riscat şi am ales să valorific ce aveam!
ANCA ELENA URSU
Producător Bogdănița, jud. Vaslui
ÎNCEPUTURILE FERMEI URSU VS
Cu banii din prima bursă, Anca Elena Ursu a cumpărat câteva semințe, primele plăntuțe obținându-le pe pervazul camerei de la cămin.
”Am și acum semințe păstrate din soiurile de atunci. Mi-a rămas pasiunea pentru a cultiva în ghivece iar în acest an mă voi focusa să fac un studio de plante pentru grădini urbane, ca să aducem verdele în oraș. După acele prime semințe, au urmat alte câteva sute primite de la ”Piața de semințe cu suflet”, ediția organizată la Iași. În cadrul acestei piețe, se donează semințe și material de plantat oricărei persoane care dorește, cu singura cerință de a produce mai departe”, povesteşte tânăra despre începuturi.
Doi reprezentanți de la ”Grădina Neculai și Ana” din Roman, județul Neamț i-au ales pe cei doi tineri drept beneficiari ai ”pachetului vânătoresc” și, practic, acela a fost punctul de start, când au transformat un saivan de capre într-un solar de 400 mp și au produs primele răsaduri.
CUM AU AJUNS LA 5 SOLARII?
În anul 2019, au accesat și Măsura 6.3 destinată dezvoltării fermelor mici, cei 15 mii de euro folosindu-i pentru construirea primelor două solarii pe structură metalică. Atunci şi-au propus ca în următorii 3 ani să mai construiască un solar/an. Și s-au ținut de cuvânt, astfel că acum, la începutul lui 2023, deţin în total 5 solarii și o răsadniță.
Două solarii au fost ocupate predominant cu culturi clasice de tomate și ardei, altul cu vinete, iar în celelalte două solarii au avut tomate de colecție (peste 300 de soiuri) și ardei de colecție (peste 200 de soiuri).
IMPLICAREA ÎN COMUNITATE
Încă de la început, Anca Elena Ursu și Silviu Fogoros și-au propus să desfășoare o activitate horticolă cum nu s-a mai văzut în zonă, pornind de la organizarea și desfășurarea activităților practice și până la valorificarea inovativă a produselor, vizând mereu inclusiv implicarea în viața socio-culturală a comunității.
”În perioada când am revenit acasă, eram cam singurul astfel de exemplu din zonă. Cred că mulți nu se așteptau să rămânem aici și, în niciun caz, să realizăm inovații în fermă, dar și pași în actul de educație a noii generații de copii. Însă, acum, ne putem mândri cu GRĂDINA COPIILOR, unde am creat zone distincte, precum dealul cu lavandă, aleea cu cireși și alte asemenea colțișoare realizate împreună cu copilașii, care au ocazia de a face lucruri la care eu nu am avut acces când eram de vârsta lor”, spune tânăra vasluiancă.
Au început de la zero și, în câțiva ani, legumele lor au ajuns inclusiv peste hotare. „Spre deosebire de anul 2014 acum, în anul 2023, oamenii pe care îi întâlnesc îmi vorbesc cu drag despre Vaslui. Mergând la Indagra, cu vesta pe care aveam scris Ferma Ursu VS, am fost oprită de cel puțin 10 ori, spunându-se ,,Ea e fata din Vaslui”. Ce am simțit pe moment nu pot descrie în cuvinte. În lume sau acasă, ne ghidăm după un principiu: învățăm să putem învăța și pe alții, pentru că nu se știe când exemplul de azi poate fi succesul de mâine. Noi ni-i apropiem pe copii, le arătăm ce înseamnă această muncă, în speranţa că, înțelegând-o, o vor prețui și poate o vor alege, la rândul lor”, susţine Anca Elena Ursu.
VÂNZARE PE BAZĂ DE ABONAMENT
Chiar din 2018, primul an de producție comercială de legume, valorificarea s-a făcut direct către consumatori, dar nu în piață, ci pe bază de abonament pentru minim un pachet de câte 8 kg mixt de legume în stare proaspătă. Produsele sunt livrate în localitățile limitrofe, precum și în Bârlad și Vaslui. În perioada pandemiei, această alegere i-a plasat pe cei doi tineri legumicultori cu un pas în fața altor producători.
În cei 5 ani de activitate, un aport financiar semnificativ l-a adus și valorificarea răsadurilor, domeniu care în anul 2023 cunoaște o dezvoltare accentuată.
”Recent am inițiat o colaborare cu Agroland Mega, unde vom livra răsaduri. Pentru grădinarii ce își doresc câte puțin din toate am pregătit Pachetul micului grădinar, cu 45 fire de răsaduri de diferite legume. Pentru cine va dori doar tomate pregătim un pachet cu 45 răsaduri (9 inimă de bou, 9 crețe, 9 lunguiețe, 9 mari și 9 cherry colorate). În același mod vom continua cu mixt de răsaduri de vinete și ardei colorați. La pachet vor primi instrucțiuni şi consultanță”, sublinia Anca Elena Ursu.
Răsadurile se fac cu turbă profesională, în alveole mai mari, folosindu-se semințe profesionale și semințe tradiționale.
PLANURI LA ZI ŞI DE VIITOR
În prezent, cei doi legumicultori urmează programul “Tineri lideri pentru agricultură”, organizat de Clubul Fermierilor Români, încercând să asimileze repere cât mai moderne și mai adaptate acestor timpuri, pentru a își stabili în mod optim obiectivele profesionale și pentru a le și îndeplini.
În plan personal, pentru luna mai 2023, luna florilor, și-au programat căsătoria, care va determina o extindere certă a familiei lor de horticultori, prin faptul că nașii sunt absolvenți de studii superioare în același domeniu.
Pe termen scurt, cele mai importante proiecte profesionale privesc atât consolidarea segmentului de producere a legumelor și a buchetelor speciale ”Bogdănița”, cât și investițiile în tehnică pentru semănat și în sporirea producției de răsaduri, de la 10 mii bucăți în 2022, la 70 de mii în anul 2023.
BUCHETELE DE LEGUME BOGDĂNIŢA
Anul 2022 a fost dominat de creativitate, inclusiv prin inovația pe linia valorificării producției, respectiv prin așa-numitele ”buchete de legume Bogdănița” create din flori, legume, șampanie, miere etc.
„Am pornit în anul 2021 cu 6 buchete, în 2022 am făcut 42 buchete. De la 6-7 ore, am ajuns să fac un buchet mic într-o oră şi unul mare în 2-3 ore. Am reușit să realizez buchete pe loc la două festivaluri și oamenii stăteau la coadă să facă poze şi să cumpere buchetele noastre”, povesteşte Anca Elena.
2023 se anunță a fi un an plin de buchete. Deja au achiziționat semințe pentru a produce legume mai deosebite, plante aromatice și medicinale, pe care le vor folosi la buchetele speciale.
„Lucrăm și pentru colectarea de la fiecare producător de soiuri specifice, înspre a face cel mai frumos jurnal de semințe, așa cum am văzut în Belgia. În august 2022, am fost printre cei 4 colecționari de tomate care au reprezentat România la festivalul de profil din Bruxelles”, precizează antreprenoarea.
AGROTURISM LA… BOGDĂNIŢA!
Pe termen mediu, unul dintre cele mai importante proiecte pentru care deja au făcut unele demersuri este acela de a contribui la dezvoltarea comunei Bogdănița, inclusiv prin realizarea unei investiții cu iz agroturistic, respectiv construirea unor cabane tematice – Cabana mov de lavandă, Cabana de cânepă etc., amplasate în fermă și care vor fi locații de popas pentru cei care vor dori să rămână măcar o noapte în zonă, pentru a se lăsa răsfățați de natură, la tâmpla pământului!
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi