În zona centrală a Câmpiei Transilvaniei, comuna Rîciu, satul Pârâu Crucii, din judeţul Mureş, Petru-Mihai Pustai creşte 150 de vaci din rasa Bălţată Românescă, din care efectivul matcă la muls 40 de animale. Tineretul masculin îl ţine pentru îngrăşat. „Cu asta m-am născut, asta fac, la asta mă pricep cel mai bine!”, spune tânărul.
Îl ajută şi tatăl său, Petru Pustai care a lucrat peste patru decenii în sistemul Gostat (IAS). După absovirea liceului, a fost numit şef sector zootehnic, apoi a condus pe rând o fermă mixtă şi una vegetală. Fiul său l-a urmat în profesie, specializându-se în agricultură şi protecţia plantelor.
Vindem ieftin şi cumpărăm scump
„Comparativ cu anii anteriori, e un pic mai greu în zootehnie pentru fermierul român, cel care pune pâinea pe masa cumpărătorului. Vindem ieftin şi cumpărăm inputuri tot mai scump. Uneori chiar lucrăm pe pierdere”,explică Petru-Mihai Pustai.
Greutăţile unui zootehnist
„Pe lângă problema de personal, ar mai fi guvernarea care nu se apleacă suficient asupra problemelor agriculturii, probabil că cei ca mine ar simţi impulsul, nevoia de ţine capul sus, cu speranţă spre a face ceva mai mult, mai însufleţit”,consideră Petru-Mihai Pustai.
Fermierul recunoaşte că „au fost momente grele, dar nu m-am trezit în dimineaţa aceea ca să zic că nu mai cresc animale! La noi prin zonă este o vorbă: «pierzi, câştigi, afacerea să meargă»!”
Are convingerea că „dintre cei cu animale puţine (cel mult 20 de capete) vor dispărea de pe piaţă până la sfârşitul anului. Cunosc 4 crescători care au lichidat fermele. Oamenii nu mai au nicio speranţă să ducă un trai bun! Îşi caută alte joburi la oraş pentru un venit garantat”.
Subvenţia ar fi trebuit să fie un mijloc pentru dezvoltarea fermei; fermierul se luptă din greu pentru supravieţuire
PETRU-MIHAI PUSTAI
Crescător de bovine din jud. Mureş
Investiţii de jumătate de milion de euro
Fermierul din Pârâu Crucii lucrează o suprafaţă de 130 ha pe care cultivă plante de nutreţ, cereale şi prăşitoare de primăvară. Spune că lumea e reticentă la încheierea contractelor de arendă, iar atunci când o face, cere un nivel destul de ridicat de până la 1000 kg grâu/ha. Practic, lui nu-i rămâne mai nimic.
„Am investiţii de amortizat. În 2017, am prins un proiect cu finanţare europeană în valoare de 141.000 euro prin care mi-am modernizat ferma. Apoi, am mai cumpărat un tractor de putere medie. Tot atunci, am achiziţionat o sală de muls. În afara profitului reinvestit, în trei ani, am injectat investiţii de circa 450-500 mii de euro. În august 2017, am trecut la un alt procesator de lapte. Am renunţat să mai fiu plătit cu 83 de bănuţi pentru litrul de lapte şi am ales o ofertă mai bună: 1,32 lei/litru. Acum preţul e de 1,5 lei/l, plus bonificaţia pentru procentul de grăsime şi proteină”, susţinePetru-Mihai Pustai.
Cu tăuraşii iese în pierdere
„Nu cu mult timp în urmă am postat pe o reţea de socializare un calcul cu furajarea, din care reiese că pentru un tăuraş la îngrăşat (în 16 luni la greutatea optimă de sacrificare de 550 kg) trebuie să cheltui fix 13.878! Din această valoare scazi valorificarea cărnii în viu de 4.950 lei (9 lei/kg), adaugi 5 lei subvenţia pe cap de animal şi ajungi pe un minus de 8.923 lei”, calcula fermierul. Elementele de cost au fost detaliate în numărul trecut al revistei.
Potrivit acestuia, un preţ real ar trebui să fie undeva la 11,50 lei/kg. În Germania sau Franţa se vinde cu 2,5-3 euro kilogramul.
„În 2019, cumpăram şrotul de soia cu 1,10-1,15 lei/kg, acum e 2-2,40 lei/kg! În vreme ce la animalul în viu creşterea de preţ e nesemnificativă: 10-12 bănuţi/kg. Dacă atunci vindeam cu 8,60 lei/kg, acum mai mult de 8,72 lei/kg nu primesc. Livrez la export mare parte din tineretul taurin la îngrăşat; mai întâi abatorizez în judeţ şi carcasa merge în Turcia. În urmă cu 2-3 ani, plecauTIR-uri întregi cu animale spre Grecia sau Turcia”,precizează crescătorul mureşean.
UN TRACTOR NOU
„În 1991, tata a cumpărat primul tractor, un U 650; eu în 2013 am luat unul de 115 CP. În acest an, am renunţat să mai repar tractorul vechi de 180 CP şi am plătit avansul şi primele rate pentru un Deutz Fahr de 165 CP, nou”, spune, mulțumit, Petru-Mihai Pustai.
un articol de MARIAN MUŞAT