Potrivit APIA, 896,99 milioane euro provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 240,5 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 47,84 milioane euro cofinanţare de la Bugetul Naţional.
APIA poate plăti avans din plăţile directe şi de agromediu până pe 30 noiembrie. Fermierii care nu primesc avans din subvenţii, vor primi toţi banii după 1 decembrie 2019, dar nu mai târziu de 30 iunie 2020, conform regulamentelor europene în vigoare.
Fermieri blocaţi la plată
O parte din fermierii din eşantionul de control prin teledetecţie au fost debloclaţi la plata avansului din subvenţii şi au intrat pe listele de plată, dacă au fost clarificate suprapunerile de parcele şi alte neconcordanţe dintre cereri şi verificările făcute prin teledetecţie.
Însă „nu doar cei care sunt selectaţi în eşantionul de teledetecţie sunt blocaţi la plată. Dacă un fermier se află într-un bloc fizic selectat la teledetecţie, este blocat la plată până la emiterea raportului final şi implementarea acestuia”, a explicat Corina Gârleanu, director executiv al APIA Dâmboviţa.
Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)