Cererea pentru laptele de oaie a crescut foarte mult, iar preţul este stimulativ (3,5-4 lei/l), în contrast cu producţia totală de lapte scăzută din cauza lipsei mulgătorilor din fermele mari.
Greşeală de începător
Oierii începători consideră că producţia de lapte se poate realiza la nivelul potenţialului genetic al oilor doar prin hrănirea lor abundentă în perioada de lactaţie. În realitate, secreţia laptelui la oi este un proces complex care se bazează pe buna îngrijire a oilor pe durata gestaţiei şi a lactaţiei.
Buna gestionare a oilor în perioada de iernat, când oile sunt gestante influenţează semnificativ producţia de lapte din anul care vine.
Cum este susţinută producţia de lapte!
După fătarea oilor, în primele 4-6 săptămâni, producţia de lapte depinde hotărâtor de rezervele corporale de grăsime (7-10 kg), mai cu seamă la oile cu fătări gemelare. Laptele de oaie are un conţinut ridicat de grăsime (6-8%) care, în prima parte a lactaţiei, în mare parte asigurată de grăsimea corporală a oilor mame. După fătare, chiar la o hrănire la discreţie, capacitatea de ingestie a furajelor este mai redusă şi creşte treptat odată cu involuţia aparatului genital, care se finalizează după circa 30 zile.
Ştiind importanţa laptelui de oaie pentru miei şi pentru vânzare/procesare, ne întrebăm ce să facem acum pentru ca oile noastre să atingă producţia totală potenţială de lapte!
8 măsuri pentru bunăstarea oilor în stabulaţie
1) Organizarea din timp a reproducţiei oilor, apoi scoaterea reformelor, furajarea stimulativă a berbecilor (cu 30-40 zile înainte de montă) şi a oilor (cu 2-3 săptămâni înainte), etc. Obiectivul final este un procent optim de oi gestante (95-99%), 100 oi matcă din care cel puţin 40-50% cu gestaţie dublă.
2) Efectuarea tratamentelor antiparazitare înainte de intrarea oilor în stabulaţie.
3) Diagnosticul de gestaţie cu ajutorul ecografului; după care oile matcă se împart în grupuri de oi cu gestaţie simplă, oi cu gestaţie dublă, după care se furajează separat. Oile sterpe se izolează în turma de tineret sau se vând.
4) Asigurarea unui front de furajare de 25-30 cm la oile cu gestaţie simplă şi de 35-40 cm la oile cu gestaţie dublă şi asigurarea apei prin adăpători automate sau jgheaburi de adăpare (10-20 cm).
5) Prevenirea avorturilor prin evitarea busculadelor şi aglomerărilor cauzate de lipsa apei şi/sau a furajelor pe o perioadă de peste 24 ore.
• Dacă totuşi se întâmplă, se măreşte frontul de furajare şi/sau adăpare, iar o persoană supraveghează efectivul când oile se aglomerează.
• Se va evita consumul de furaje suculente îngheţate (sfeclă, tăiţei de sfeclă, gulii, varză, siloz) care induc contracţii intestinale puternice urmate adesea de contracţii uterine şi avort.
• Nu se furajează oile gestante cu furaje mucegăite (fân, paie, cereale etc.) care conţin aflatoxine ce pot provoca dezechilibre grave între progesteron şi estrogen, finalizate cu avort.
• Pentru a preveni avorturile infecţioase, se apelează la medicul veterinar pentru a vaccina oile gestante împotriva avorturilor: salmonelic, cel mai frecvent, brucelic, liesterelic, etc.
6) Măsuri de prevenire a mamitei gangrenoase (răsfug) prin vaccinare (vaccinul Agavac, Agalaxin) în luna a 3-a de gestaţie a oilor.
7) Supravegherea fătărilor, zi şi noapte, pentru a interveni în cazul fătărilor distocice (nu fată în 2-3 ore), ajutând oaia prin tragerea mielului sau se solicită personalul veterinar pentru cezariană.
8) Furajarea raţională a oilor gestante cu furaje de calitate. Rasele de ovine autohtone consumă mai multe furaje toamna, iar crescătorii cu experienţă ştiu că ele cel mai bine se recondiţionează toamna prin păşunatul succesiv pe mirişti de porumb şi mirişti înverzite de grâu, ovăz, orz, triticale sau în zona premontană pe fâneţe otăvite.
Important! Tot ce trebuie să ştii despre pregătirea oilor pentru fătare şi supravegherea fătărilor!
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş