8 avantaje majore ale sistemului ”cover crops” - Revista Ferma
5 minute de citit

8 avantaje majore ale sistemului ”cover crops”

Principalele avantaje ale sistemului ”cover crops” (pământul veşnic verde) sunt:

1. Îmbunătăţeşte fertilitatea solului şi îi creşte posibilitatea de a da recolte mari. Prin aplicarea de îngrăşăminte verzi se obţine creşterea indicatorului sintetic de fertilitate, respectiv:

  • creşte cantitatea de macro şi microelemente;
  • sporeşte conţinutul de humus;
  • se îmbunătăţeşte potenţialul de respiraţie a solului şi activitatea enzimatică.

Îngrăşămintele verzi sub formă de ”cover crops” îmbunătăţesc toate funcţiile ecologice şi biologice ale solului, asigurând echilibrele nutriţionale şi durabilitatea recoltelor.

2. Îmbunătăţeşte indicatorii solului – fizici, chimici şi biologici -, respectiv indicatorul de calitate a solului. Astfel, se ameliorează managementul apei şi structura solului şi se optimizează raportul aer/apă, mărind rezerva de apă din sol pusă la dispoziţia plantelor.

3. Rol anti-buruieni.Pe solul acoperit permanent cu plante corect alese pentru zona respectivă, buruienile sunt distruse prin efectul de sufocare sau cel alelopatic. Dar dacă speciile din sistem nu sunt bine alese, pot să apară boli şi dăunători.

cover crops 1 CANVA_b

foto:c canva

ASPECTE PRACTICE

Alegerea culturilor pentru introducerea sistemului trebuie să se facă obligatoriu corelat cu condiţiile pedoclimatice ale zonei în care este situată ferma.

4. Culturi verzi de toamnă – iarnă. În condiţiile din ţara noastră trebuie alese specii care să reziste la temperaturile scăzute şi să contribuie la aprovizionarea solului cu azot, pentru culturile de primăvară. Specii posibile de leguminoase pot fi: măzărichea, soiurile de mazăre boabe de toamnă, trifoi ş.a. Acestea se pot semăna singure sau în amestec cu cereale de toamnă, respectiv grâu, orz, secară, ovăz de toamnă, formând borceaguri. Aceste specii, în primăvară târziu, sunt folosite ca premergătoare pentru alte specii.

5. Culturile verzi de vară se folosesc pentru scurt timp, după care terenul se pregăteşte pentru culturi perene ori alte culturi. Dintre speciile din această grupă menţionăm: mazărea, soia, fasolea, lupinul, bobul.

6. Efectul de mulci creat asigură:

  • protecţia solului împotriva eroziunii;
  • aprovizionarea cu elemente nutritive şi combaterea buruienilor;
  • evitarea levigării nitraţilor pe profilul solului;
  • se asigură furaje pentru animale şi alte avantaje.

7. Rolul unor plante folosite în sistemul ”cover crops” pentru ”perforarea” solului şi refacerea fluxului pe profil este foarte evident pe solurile unde s-a format talpa plugului. Străbaterea stratului tare este evidentă îndeosebi pe solurile cu textură mai puţin argiloase. Însă unele studii au arătat că printr-o tehnologie de cultivare adecvată, chiar şi în zona solurilor cu orizontul B mai greu permeabil, s-au obţinut rezultate bune la lucernă, specie la care pe solurile normale rădăcinile se dezvoltă în primul an de vegetaţie până la 1,80 m, în anul al doilea până la 3,5 m, iar în anul al treilea până la 6-8 m.

În condiţiile preluvosolurilor (sol brun argilo-iluvial), adâncimea de pătrundere a rădăcinilor a fost mai redusă, însă totuşi s-au penetrat în straturile mai adânci, îmbunătăţind permeabilitatea şi proprietăţile lor biologice şi chimice.

8. Amestecuri de plante. În general, se ştie că sistemul radicular al plantelor diferă de la specie la specie, considerent pentru care în sistemul ”cover crops” este recomandată folosirea de amestecuri de specii, cât mai numeroase, astfel efectele fizice şi biologice ale acestora să fie cât mai durabile şi mai bune asupra afânării solurilor.

Utilizarea plantelor din grupa leguminoaselor este foarte importantă pentru sistemul ”cover crops” prin efectul lor biologic important asupra solurilor, rol în continuă creştere pe măsura trecerii spre o agricultură mai ecologică, conform cerinţelor europene.

cover crops 3_b

STRUCTURI FURAJERE

Majoritatea crescătorilor de animale obişnuiesc să valorifice terenul numai între cele două anotimpuri, vară-toamnă. Sistemul „cover crops” poate asigura, pe acelaşi teren, producţii cel puţin duble faţă de sistemul clasic. Click AICI şi vezi cum trebuie procesat!

fermy indicand dreapta m 8 avantaje majore ale sistemului ”cover crops”Lucerna, deşi este o plantă amelioratoare excelentă, nu poate fi folosită ca îngrăşământ verde sau mulci, deoarece e scumpă şi nu poate fi încorporată anual în sol – Robotul Fermy, Specialist Agri 4.0

 

AVERTIZARE DE BOLI ŞI DĂUNĂTORI LA CEREALELE PĂIOASE

Cerealele de toamnă se apropie de coacere; previziunile sunt bune, deşi vremea rece din primăvară ar putea afecta lungimea spicului, numărul de spiculeţe în spic, numărul de boabe din spic şi masa a 1000 de boabe (MMB). Până la coacere şi recoltare, sunt posibile surprize climatice cu efecte asupra şiştăvirii boabelor sau de încolţire a boabelor în spic la soiurile cu repaus germinativ scurt. În unele zone s-au semnalat atacuri de boli (Fuzarioza spicelor) şi dăunători (Ploşniţele cerealelor). Lanurile trebuie ţinute sub observaţie. Click AICI şi vezi care sunt avertizările SCDA Lovrin cu privire la atacul de rugină galbenă la cereale!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →