8 AVANTAJE ALE FERTILIZĂRII CU RATĂ VARIABILĂ - Revista Ferma
4 minute de citit

8 AVANTAJE ALE FERTILIZĂRII CU RATĂ VARIABILĂ

De peste 20 de ani, la Ferma Agrohagiu din Bărăgan sunt organizate loturi semincere pentru porumb, floarea soarelui, rapiţă şi cereale.

 

De ce fertilizarea variabilă?

„În timpul loturilor de hibridare la porumb am constatat că plantele nu cresc şi nu se dezvoltă uniform. Ca atare, la momentul eliminării spicelor nu aveau aceeaşi talie ca să poată fi eliminate uşor cu maşina de castrat. Încercând să rezolvăm această problemă pe toate palierele tehnice, începând de la pregătitul terenului şi continuând cu combaterea buruienilor, am ajuns la concluzia că în câmp aveam nişte deficienţe în distribuirea elementelor chimice. Solele nu erau uniforme din punct de vedere al fertilităţii solului.

Oportunitatea s-a ivit odată cu intrarea pe piaţă a companiei Vantage, în urmă cu vreo cinci, şase ani, care a oferit soluţia: fertilizarea cu rată variabilă de aplicare”, ne-a declarat Cristian Brânză.

fertilizare variabila 1_b 

Managementul fosforului

Potrivit fermierului brăilean, cel mai important lucru pe care l-a realizat este managementul optimizat al fosforului, element chimic ce oferă suportul de energie la începutul creşterii şi dezvoltării plantelor.

„În zonele unde era foarte mult fosfor, dacă aplicam îngrăşămintele fosforice uniform, se mărea concentraţia şi se produceau anumite blocaje ale zincului şi magneziului. Ori, pentru cultura de porumb de sămânţă este o problemă foarte serioasă. Lucrul acesta se manifesta mai târziu şi mai pregnant, atunci când eliminam spicele pe lucrarea de castrat cu noile maşini dotate cu celule foto”, explică Cristian Brânză.

 

Sisteme de ghidare prin GPS

Preocuparea pentru introducerea inovaţiilor în ferma din Bărăganul brăilean nu este de ieri, de azi. „Noi mai avem sonde de sol care indică umiditatea, adâncimea, temperatura. În fiecare an, facem analiza solului. Avem instalate sisteme de ghidare prinGPSpe toate utilajele agricole, dar beneficiem şi de servicii privind geoscanarea culturilor în timpul anului”, spune agricultorul.

 

Tehnologia care produce!

Nu costul cu aceste servicii este important pentru Cristian Brânză, ci câştigul foarte mare, mai ales acum, când îngrăşămintele sunt foarte scumpe.

„De aceea, se impune o gestionare optimizată a inputurilor, pe fondul scăderii costurilor de producţie. Anual obţinem producţii bune la toate culturile. Numai la grâu avem peste 10 tone la hectar, iar la ceapă 80 de tone”, precizează fermierul din Însurăţei.

fertilizare variabila 2_b  

Irigarea prin picurare a culturilor face toţi banii!

În Ferma Agrohagiu de la Însurăţei se lucrează pe 1.000 hectare, din care aproximativ jumătate sunt loturi de hibridare. 

În Bărăgan, terenul este foarte bun, comasat, însă este o zonă foarte secetoasă. În urmă cu câţiva ani, s-a introdus sistemul de irigare prin picurare pe culturile de porumb, ceapă şi pepene care a avut succes încă de la început.

La porumbul de sămânţă, de exemplu, s-a obţinut o medie la hectar de 17 tone, în timp ce pe solele irigate din instalaţiile liniare doar 11 tone. Diferenţa este remarcabilă! Şi la ceapă, producţia a fost de 80 de tone la hectar.   

 

AVANTAJELE FERTILIZĂRII CU RATĂ VARIABILĂ

1. reducerea cheltuielilor cu îngrășămintele chimice;

2. scăderea costurilor cu combustibilul (nu este necesară o trecere suplimentară cu utilajul);

3. uniformizarea producției (la o cantitate egală de nutrienți în sol, plantele cresc uniform);

4. economisirea cantității totale de fertilizanţi;

5. alegerea îngrășămintelor potrivite pentru tipul de sol și reacția solului (acidă sau alcalină), în funcție de pH;

6. uniformizarea cantității de fosfor și potasiu din sol;

7. reducerea tasării solului (pe solele unde doza de aplicare a îngrășămintelor este zero, nu mai este necesară o trecere suplimentară);

8. protecţia ecologică a mediului.

 Cristian Branza ok_b

E adevărat că irigăm, dar nu totdeauna avem succesul asigurat! Vara apar seceta şi arşiţa atmosferică şi, indiferent câtă apă dai, se creează nişte disfuncţionalităţi în fiziologia plantelor. Noi aplicăm tehnologii de precizie, fie că fertilizăm, fie că asigurăm apa plantelor într-un optim vegetativ!

CRISTIAN BRÂNZĂ

Administrator Ferma Agrohagiu

AGRICULTURA DE PRECIZIE

Pentru practicarea agriculturii de precizie sunt necesare cel puțin două condiții:

1. utilajele din fermă să fie dotate corespunzător;

2. fermierul și operatorii din fermă să aibă o instruire temeinică în acest domeniu.

Click AICI şi află 10 motive pentru a adopta tehnologiile de precizie în ferma ta!

 

SURSA FOTO 1:nue.okstate.edu

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →