3 minute de citit

7 premii pentru agricultura eco europeană

De precizat că premiile EU Organic sunt în număr de opt, pentru șapte categorii diferite. Vor fi premiați diferiți actori activi de-a lungul lanțului alimentar ecologic, care au dezvoltat un proiect remarcabil, inovator, durabil și inspirator, care produce valoare adăugată reală pentru producția și consumul ecologic.

agricultura eco 01_b 

CELE 7 CATEGORII EU ORGANIC

Cele șapte categorii sunt:  
1. Cel mai bun fermier din agricultura bio – 2 categorii (femei şi bărbați). Acest premiu este oferit de COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe.
2. Cea mai bună regiune bio – acest premiu va recunoaște o regiune a UE pentru acțiunile sale de promovare a producției și a consumului ecologic. Premiul este acordat de Comitetul European al Regiunilor.
3. Cel mai bun oraș organic – premiul va fi dedicat unui oraș pentru acțiunile sale de promovare a producției și a consumului ecologic şi premiul este oferit de Comitetul European al Regiunilor. Orașele finaliste sunt: Gemeinde Seeham am Obertrumer See, Salzburg, Austria; Municipiul Troian, Bulgaria; Stadt Wien, Austria;
4. Cel mai bun district bio – un biodistrict este o zonă geografică în care fermierii, cetățenii, operatorii turistici, asociațiile și autoritățile publice se reunesc pentru a gestiona durabil resursele locale, pe baza principiilor și practicilor organice. Premiul este oferit de Comitetul European al Regiunilor.
5. Cele mai bune întreprinderi mici sau mijlocii (IMM) ecologice – acest premiu va recunoaște un IMM din UE implicat în procesarea produselor ecologice şi este oferit de Comitetul Economic și Social European.
6. Cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente organice – acest premiu va recunoaște un comerciant cu amănuntul alimentar din UE care vinde produse ecologice. Premiul este acordat de Comitetul Economic și Social European.
7. Cel mai bun restaurant organic – acest premiu va fi acordat unui restaurant, fie de sine stătător, fie ca parte a sectorului hotelier sau de catering, care oferă referințe certificate ecologice în meniul lor. Premiul este oferit de Comitetul Economic și Social European.

Gala de premiere EU Organic va avea loc în 23 septembrie 2022. Niciun operator din agricultura eco din România nu se regăsește printre finaliști!

eu-organic-awards-logo_en_b

O PIAŢĂ ÎN EXPANSIUNE
În 2019, piața UE a produselor organice a totalizat 38,8 miliarde de euro pe o piață globală de 106,4 miliarde de euro, fiind a doua după piața din SUA, cu 48,2 miliarde de euro.
Piețele mari din Uniunea Europeană sunt Germania (12,0 miliarde euro) și Franța (11,3 miliarde euro).

un articol de
STELIAN RĂDESCU

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →