7 obiective pentru succesul creșterii purceilor - Revista Ferma
4 minute de citit

7 obiective pentru succesul creșterii purceilor

La înţărcare purceii se separă de scroafă şi se transferă în creşă, un proces extrem de stresant, ca urmare a manevrării şi mutării. Odată ce ajung în creşă, purceii trebuie să se adapteze la noul mediu, la noii tovarăși de boxă şi la sursele noi de furaj şi apă.

 

OBIECTIVUL 1: TOTUL PLIN, TOTUL GOL

Purceii recent înţărcaţi îşi vor putea atinge potenţialul genetic maxim atunci când nu intră în contact direct cu cei din loturile înţărcate anterior.
Respectarea riguroasă a procedurilor de curățenie – spălare – dezinfecție, după transferul fiecărui grup de purcei ar trebui să asigure intrarea porcilor recent înţărcaţi în încăperi de creşă curate şi lipsite de agenți patogeni, evitându-se astfel diseminarea bolii cauzate de microorganisme provenind de la lotul precedent de purcei.

succesul creÈ™terii purceilor 01_b 

OBIECTIVUL 2: PREGĂTIREA CREŞEI

Pregătirea corectă şi din timp a creşei este necesară în vederea reducerii la minim a stresului de înţărcare. Acesta reprezintă un bun moment pentru verificarea stării corespunzătoare a echipamentului din boxe, a golirii alimentatoarele de dezinfectanții rămași şi a funcționării adăpătorile la înălţimea și debitul potrivite taliei, respectiv vârstei purceilor.
Cerinţele de temperatură şi ventilaţie pentru purceii recent înţărcaţi pot fi în mod considerabil diferite față de cele ale tineretului care tocmai a fost transferat în departamentul de finisare. Mai mult, creşa ar trebui încălzită în prealabil, înainte de sosirea purceilor, la o temperatură similară celei din maternitatea pe care au părăsit-o de curând.

 

OBIECTIVUL 3: CALITATEA PURCEILOR ÎNŢĂRCAŢI

Managementul creşei este simplificat atunci când se livrează din maternitate purcei de calitate foarte bună. Primul pas în asigurarea acestei calităţi este atingerea vârstei de înţărcare planificată.
Există şi o puternică corelaţie între greutatea la fătare şi performanţa ulterioară, la care se adaugă influențele statusului de sănătate din maternitate. În plus, furajarea corespunzătoare în timpul gestaţiei poate influenţa și ea, greutatea la fătare a purceilor.
Consumul de colostru este vital supravieţuirii iniţiale a purceilor şi menținerii sănătăţii pe termen lung, toate fiind dependente de experienţa și rigurozitatea fermierului.

succesul creÈ™terii purceilor 02_b 

OBIECTIVUL 4: SORTAREA PURCEILOR ŞI POPULAREA BOXELOR CREŞEI

Sortarea purceilor înţărcaţi şi popularea boxelor în creşă este o acţiune mare consumatoare de timp și efort. Însă, în cazul derulării corecte a procedurii de sortare, stabilirea regimului de furajare conform greutăţii şi vârstei va conduce la un control mai bun al consumului de furaj și, implicit, la performanţe îmbunătăţite.
În fermele de dimensiuni mari este de dorit sortarea purceilor pe sexe, tocmai pentru optimizarea furajării. Însă, de regulă, în majoritatea fermelor europene purceii se sortează aproape exclusiv după mărime și, în unele ferme, după vârstă.
În condiții normale putem să ne așteptăm să avem mai multe categorii de mărime/greutate, structură care se apropie aproximativ de următoarele valori: 15% purcei mici, 35% purcei cu greutate medie, 35% mari şi 15% foarte mari. Este de dorit ca purceii mici, care necesită o atenţie specială, să fie sunt plasaţi în boxe de îngrijire speciale, în cea mai călduroasă parte a clădirii.

Cite;te articolul integral în Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2023! O găseşti în format electronici AICI!

De reușita evitării crizei provocate de înțărcare poate să depindă întregul parcurs al creșterii și dezvoltării purceilor până la finalul ciclului productiv!

un articol de
IOAN LADOȘI
USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →