Schimbările climatice şi-au arătat semnele şi în vara 2021, în domeniul pomiculturii înregistrându-se fenomene meteorologice atipice, respectiv vijelii şi căderi puternice de grindină, care, cel puţin în zona Moldovei, au afectat sute de hectare de livezi.
5 runde de furtuni
”Cu aproximativ o lună înainte de culegerea recoltei de toamnă, în zona Fălticeni-Rădăşeni, o nouă cădere masivă de grindină mare şi colţuroasă, însoţită de o vijelie puternică, a făcut ravagii pe o suprafaţă totală de peste 250 de hectare cu pomi, pierderile fiind estimate la peste 250 de mii de euro. Grindina din 24 august 2021 a provocat cele mai mari distrugeri, după cea din 28 iulie 2021. A fost cea de-a cincea rundă de furtună, ploi torenţiale şi grindină din anul 2021,”, spuneau pomicultorii suceveni.
Diferenţierea mugurilor de rod a avut de suferit
Grindina a lovit şi judeţul Bacău, cele mai mari pagube producându-se la sfârşitul lunii iunie a.c. în zona Oneşti. ”Problemele pomicultorilor oneşteni sunt aceleaşi, precum cele ale celor din bazinul pomicol Fălticeni-Rădăşeni, cu diferenţa că a fost cu mult mai afectată diferenţierea mugurilor de rod, grindina distrugând total frunzişul pomilor şi luând coaja de pe ramuri”, arăta Florin Acatrinei, pepinierist în judeţul Bacău, specialist cu o experienţă de peste patru decenii în producţia şi cercetarea de profil.
Atât timp cât frunzele rămân active şi pot sintetiza substanţe organice, aportul de îngrăşăminte foliare este binevenit şi va aduce un plus de elemente, care vor susţine cicatrizarea mai bună a rănilor pomilor – FLORIN ACATRINEI, Cercetător şi pepinierist în jud.Bacău
Ce facem pentru a recupera pomii afectaţi?
1. În prima fază, măsurile tehnice au vizat toaletarea pomilor şi efectuarea unui tratament pe bază de cupru, care au un rol cicatrizant şi care opresc anumite infecţii cu ciuperci dăunătoare pentru lemn, putând produce chiar cancerul de scoaţă.
2. Au urmat monitorizarea ramurilor afectate şi intervenţiile manuale, în vedere recuperării pomilor. ”Acolo unde scoarţa a fost ruptă pe o suprafaţă mai mare de 50% din circumferinţa sa, trebuie să se efectueze o intervenţie prin tăiere şi să se îndepărteze respectiva ramură. A aştepta până mai târziu de luna octombrie, în speranţa unei vindecări naturale, reprezintă o greşeală, care poate duce chiar la pierderea pomului”, puncta specialistul băcăuan.
3. De asemenea, pomicultorii au repetat tratamentul pe bază de cupru, la interval de 8-10 zile, până la cicatrizarea rănilor pomilor. ”Dar, evident, nici aceste tratamente nu pot fi efectuate la nesfârşit, fiindcă, din punct de vedere economic, s-ar putea să fie enorm de mult adâncite pierderile financiare”, a adăugat Florin Acatrinei.
4. O altă măsură tehnică, alături de toaletarea pomilor şi de efectuarea tratamentelor, este aceea a aplicării de îngrăşăminte foliare, cu scopul de a susţine pomii spre a-şi continua diferenţierea mugurilor de rod. ”Prin aplicarea tratamentelor foliare, frunzişul care a scăpat, în urma vijeliei şi a căderilor de grindină, are nevoie de substanţe nutritive, pe care să le asimileze şi astfel să poată relua diferenţierea mugurilor de rod pentru producţia din anul 2022. Oricum, recolta anului viitor va fi afectată, dar prin această măsură tehnică suplimentară, pomicultorul facilitează asimilarea de microelemente precum fier, magneziu, mangan, calciu, etc.”, adăuga Florin Acatrinei.
5. Cât priveşte protejarea ramurilor afectate, indiferent că este cazul pomilor tineri sau a celor pe rod, după primele măsuri care au presupus toaletarea şi efectuarea tratamentelor, până la calusarea deplină a scoarţei (sigilarea rănilor pomilor), pomicultorilor cu suprafeţe mai mici, care îşi permit să efectueze lucrări amănunţite, li se recomandă aplicarea unei pelicule de vopsea pe bază de apă sau de ulei de in, fiind excluse vopselele pe bază de răşini. ”În octombrie-noiembrie, atunci când încep tăierile la pomi, vor fi observate rănile care încă nu s-au cicatrizat şi a căror calusare ar necesita o perioadă mai lungă de timp. Respectivele ramuri pot fi eliminate, fără să se destructureze coroana pomului. Această soluţie se recomandă îndeosebi în cazul pomilor tineri, care regenerează mai repede şi la care poate fi forţată apariţia unei noi creşteri, după eliminarea ramurii rănite. În rest, dacă se evaluează o perioadă mai scurtă de cicatrizare a rănilor de pe ramuri, atunci se poate apela inclusiv la soluţia aplicării unui strat de vopsea”, preciza specialistul băcăuan..
Ce măsuri tehnice se recomandă la finalul lunii octombrie aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi