
Cum poate întruni un tânăr fermier punctajul minim pentru a accesa un proiect pe Măsura DR 15 pomicol în noul PNS 2023-2027 şi cum îşi poate creşte şansele de reuşită?
Pentru solicitanţii interesaţi de finanţări în domeniul pomicol, Intervenţia DR 15 – ”Investiţii în exploataţii pomicole” este foarte ofertantă atât la partea de criterii de eligibilitate, cât şi la cele de selecţie, chiar şi pentru tinerii fermieri. Ce trebuie făcut pentru a culege roadele unei astfel de investiţii?
În continuare prezentăm o selecţie a celor mai importante informaţii cu privire la ghid şi investiţie.
Ghidul solicitantului pentru Intervenţia DR 15 – Investiţii în exploataţii pomicole poate fi descărcat de AICI!
Punctajul minim pe tip de investiţie
Tinerii fermieri care doresc să investească în sectorul pomicol (în special pepiniere), DR 15 – Investiţii în exploataţii pomicole au această posibilitate, cu atât mai mult cu cât punctajul minim este de 15 puncte. Iar pe un proiect ce priveşte înfiinţarea pepinierelor punctajul de minim 50 puncte poate fi obţinut uşor.
Iată cum sunt favorizaţi tinerii fermieri
Criteriile de selecţie (pag. 24-33 în Ghid) care-i favorizează pe tinerii fermieri sunt cele ce privesc proiectele de înfiinţare de pepiniere. Apoi, DR 15 punctează suplimentar (pe ambele tipuri de proiecte) solicitanţii care nu au mai beneficiat de finanţare din fonduri europene.
6 criterii care cresc şansele de finanţare
Astfel, dacă eşti tânăr fermier, pentru a avea şansele cele mai mari la finanţare pe DR 15 pomicol, va trebui să:
- Înfiinţezi o pepinieră pomicolă (30 p): în acest sens vei avea nevoie de un proiect de înfiinţare a plantaţiei pomicole avizat de Staţiunea de Cercetare pomicolă din zona aplicantă la momentul depunerii cererii de finanţare.
- Să nu mai fi beneficiat de finanţare din fonduri europene (5 p).
- Să obţii sau să îţi propui să obţii prin proiectul de înfiinţare a plantaţiei pomicole soiuri autohtone – minim 50% din suprafaţa pepinierei (5 p).
- Promovezi utilizarea de soluţii digitale şi/sau operaţiuni ce ţin de agricultura de precizie. Exemple sunt prezentate chiar în ghid şi trebuie să fie de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului (15 p).
- Eşti membru într-un grup sau al unei organizaţii de producători sau membru acţionar/cooperator al unei cooperative/societăţi cooperative (10 p): dovada o vei face la momentul depunerii cererii de finanţare.
- Tinerii fermieri care au o vechime de minim 3 ani pot să pluseze, pe lângă punctajul minim de 50 p, şi cu cele 15 p de la maturitatea financiară a solicitantului.
Atenţie! Acest punctaj este unul cumulativ, deoarece în mod automat cine a înregistrat minim 50% din cifra de afaceri din sectorul pomicol este considerat a fi cu experienţă şi în domeniul agroalimentar.
DR 12 aduce bani tinerilor fermieri instalaţi. CUM OBŢII UN PUNCTAJ BUN?
un articol de
ALEXANDRA BULIGA
Expert accesare fonduri nerambursabile