Înainte de a scoate animalele la păşune, e bine să aveţi în vedere cinci aspecte esenţiale!
1. Asigură apă animalelor. Atât producția de carne de vită, dar mai ales cea de lapte sunt dependente de consumul de apă. Taurinele consumă cu plăcere apa care are o temperatură în jur de 10°C și de bună calitate. Regulă: taurinele consumă 10-15 litri de apă pentru fiecare 100 kg greutate vie, în funcție de temperatura aerului.
2. Evaluează stocul de furaje conservate. Verifică ce cantități de fân, siloz, porumb
boabe etc. mai ai și fă un plan de folosire a lor ca supliment la masa verde de pe pășune. Este recomandat ca pe lângă stocul cantitativ să se evalueze și calitatea furajelor rămase. Atenție! Taurinele se scot la pășune treptat, pentru a nu provoca tulburări ale tubului digestiv cu masa verde. Se recomandă ca dimineața, înainte de a fi scoase la pășune, să li se administreze un tain de fân/furaje conservate.
3. Asigură umbră animalelor. Deși este puțin cam devreme ca taurinele să sufere
de căldură, se recomandă asigurarea umbrei. Atunci când temperatura aerului trece de 21°C, apare deja stresul de căldură. Pentru vacile de lapte, cu cât sunt mai productive, cu atât efectul temperaturii ridicate este mai mare. Dacă vacile de lapte nu sunt furajate pe pășune, ci în padoc, este recomandat ca administrarea masei verzi să se facă în iesle amplasate sub copertină. Pe pășune, cea mai ieftină variantă de umbrire este cea naturală de la copaci.
4. Managementul pășunii. Se recomandă:
– folosirea rațională a pășunii (pășunatul rotațional);
– înălțimea ierbii să fie de minim 15 cm la scoaterea animalelor pe pășune;
– întârziați cât mai mult scoaterea taurinelor pe pășune prin folosirea furajelor din stoc;
– evitați administrarea de fertilizanți cu azot în cazul unei primăveri secetoase (cantitățile mari de azot din sol și plante pot deveni toxice pentru animale);
– evitați supraîncărcarea pășunii cu animale;
– dacă sunt ploi, se evită călcarea excesivă a pășunii.
5. Vacile de carne fătate toamna se vor înțărca mai devreme, iar vițeii lor vor fi scoși de pe pășune sau mutați pe alte parcele. În cazul fătărilor de primăvară, se va asigura hrănirea suplimentară a vițeilor în “școlile de viței”. Se recomandă ca vacile primipare fătate primăvara să se înțarce mai devreme. Pentru stimularea intrării în călduri a vacilor, vițeii fătați primăvara vor fi îndepărtați de mama lor pe o perioadă scurtă (24-48 ore).
Atenţie! Indiferent de specializare, taurinelor trebuie să li se aplice tratamente antiparazitare înainte de a fi scoase pe pășune.
foto ARHIVA FERMA