5 sfaturi pentru înţărcarea iezilor - Revista Ferma
6 minute de citit

5 sfaturi pentru înţărcarea iezilor

Pentru a mulge caprele, crescătorii încearcă limitarea consumului acestuia de către iezi sau chiar înţărcarea timpurie a femelelor. A scoate laptele din „meniu” constituie o provocare stresantă pentru cei mai mulţi iezi. Cum le putem face tranziţia mai uşoară de la consumul de lapte, la cel de furaje uscate?

intarcarea iezilor CANVA_b

foto: canva.com

Pregătirea iezilor pentru înţărcare, în 5 paşi

1. Hrănire adecvată după fătare. După perioada colostrală, iezii pot fi alăptaţi la capra mamă sau, dacă vrem să şi mulgem, îi trecem pe înlocuitor de lapte de calitate, care trebuie să conţină 23% proteină din lapte integral şi 26% grăsimi. Încă de la 7-10 zile, îi vom obişnui să consume furaje uscate din fân de calitate şi amestec de concentrate măcinat grosier sau granulat.

2. Mediu de înţărcare sigur şi curat. Fie la păşune, fie într-un alt adăpost, la distanţă de caprele mame, construiţi un ţarc cu porţi şi garduri rezistente.
• La păşune folosiţi un gard din sârmă împletită sau sudată, cu ochiuri de 4/4 cm, care va fi îngropat cel puţin 5 cm, pentru a evita ca iezii să iasă pe sub el. De asemenea, iezii să aibă acces la o zonă acoperită şi uscată, ferită de intemperii.
• În adăpost, spaţiul va fi menţinut curat prin adăugarea de paie 0,3-0,4 kg/mp zilnic sau ori de câte ori este nevoie. Se vor monitoriza curenţii de aer, gazele nocive şi temperatura.
Dacă este posibil, cu cel puţin o săptămână înainte, mutaţi iezii în spaţiile de înţărcare. Familiarizarea cu noul spaţiu le va reduce stresul, mai ales dacă folosiţi pentru alăptare înlocuitor de lapte. În cazul în care iezii sug la capra mamă, este recomandabil ca după înţărcare aceştia să rămână pe loc şi să scoatem caprele (dacă este posibil).
Atenţie! Nu faceţi mai multe schimbări majore simultan, ca de exemplu înţărcare, vaccinare şi mutare, pentru că stresul este prea mare.

3. Oferiţi iezilor apă proaspătă şi curată la discreţie. O sursă de apă curată şi uşor de utilizat este esenţială. Dincolo de hidratare, apa influenţează digestia furajelor uscate din rumen. Este o parte a dietei de foarte mare importanţă.
Recomandăm ca adăpătorile să fie situate la o înălţime de maxim 30 cm de la sol. Pe aşternut permanent, datorită acumulării gunoiului şi paielor, adăpătorile trebuie să fie prevăzute cu sistem de culisare pe verticală pentru a le putea înălţa şi a menţine aceeaşi distanţă faţă de aşternut, care va creşte odată cu vârsta.
Adăugarea de electroliţi în apă, în primele două zile după înţărcare, asigură iezilor un impuls pentru depăşirea acestei faze dificile. Electroliţii sunt compuşi din minerale şi agenţi alcalini şi controlează echilibrul fluidelor din organism. Sunt importanţi pentru: hidratare, funcţiile muşchilor şi ale corpului, mai ales în perioadele de stres. Cele mai importante minerale din electroliţi sunt calciul, sodiul, magneziul şi potasiul. Se pot adăuga în compoziţie aminoacizi şi substanţe care furnizează energie.

4. Asiguraţi-vă că iezii consumă suficiente furaje solide. Consumul timpuriu de furaje – fân şi concentrate – permite dezvoltarea rumenului şi o tranziţie fără probleme la înţărcare.
• În prima lună de viaţă se recomandă un amestec de concentrate cu 18 PB -proteină brută (14% PDI – proteină digestibilă intestinal).
• Aceste furaje trebuie să le găsească la discreţie într-un spaţiu izolat cu un grătar, unde intră doar iezii după modelul descris în articolele din ediţiile anterioare.
• Granulele e bine să fie cu un diametru de până la 3 mm. Granulele pentru adulte de 5 mm nu pot fi consumate de iezi.
• După unii specialişti, iezii pot fi înţărcaţi doar când consumă cel puţin 300-400 gr de furaj solid pe zi, pe care trebuie să-l aibă la discreţie. Cu toate acestea, în primele zile după înţărcare, iezii trebuie să fie evaluaţi individual pentru a ne asigura că trecerea la furajul uscat se face în bune condiţii, fără a afecta sănătatea iedului.
• Mineralele, îndeosebi sarea, le asigurăm prin concentrate sau prin brichete minerale pentru lins.

5. Prevenirea bolilor prin vaccinare şi deparazitare:
• Iezii trebuie vaccinaţi împotriva enterotoxiemiei (boala hrănirii excesive) înainte de înţărcare. Chiar dacă nu îi hrăniţi excesiv, la capre se manifestă un puternic comportament de dominanţă şi unii iezi îi pot înlătura de la furajare pe ceilalţi şi consumă mai mult.
• Este bine să deparazităm intern atât iezii, cât şi caprele înainte de înţărcare. Iezii fătaţi primăvara sunt foarte sensibili la paraziţii care infestează păşunea, ceea ce poate provoca grave probleme de sănătate pentru un sistem imunitar imatur.
Paraziţi externi ca păduchii sunt o altă problemă de luat în seamă. Deparazitarea trebuie făcută tot înainte de înţărcare.
Piederi importante la iezi pot fi cauzate de coccidioză. De multe ori iezii pot muri fără să prezinte un simptom de boală. La tratament se folosesc aditivi furajeri care se adaugă în amestecul de concentrate cu două săptămâni înainte de înţărcare şi se continuă încă două săptămâni după înţărcare.Tratamentele aplicate iezilor, corelat cu bolile care evoluează în zonă, se fac pe baza avizului medicului veterinar.
În concluzie, de modul cum abordăm acest proces tehnologic sensibil şi stresant pentru iezi va depinde dezvoltarea şi creşterea lor ulterioară, cu limitarea la minimum a pierderilor prin mortalitate.

intarcarea iezilor 2 CANVA_b
ALĂPTARE ARTIFICIALĂ ÎN 3 PAŞI
Tot mai mulţi crescători cu efective mari sunt interesaţi de alăptarea artificială a mieilor sau a iezilor, din cel puţin două motive:
• lipsa laptelui la oile/caprele mame;
• mulgerea acestora cât mai devreme după fătare.
Click AICI şi vezi ce posibilităţi există şi care sunt avantajele sau dezavantajele acestei soluţii tehnologice!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →