5 reguli de bunăstare la transportul animalelor - Revista Ferma
5 minute de citit

5 reguli de bunăstare la transportul animalelor

Este bine știut de toată lumea, de la autorități publice până la fermierii din vârful muntelui, că transportul animalelor trebuie făcut în anumite condiții, numite de bunăstare.

 

SPAŢIUL, DURATA, TEMPERATURA

Bunăstarea presupune un set de reguli care trebuie respectate de cei implicați în transportul animalelor, pe orice cale: maritimă, terestră sau aeriană.
Regulile sunt formulate de autorități, după ce specialiștii le fundamentează în mod științific. EFSA, cel mai mare for sanitar-veterinar din Uniunea Europeană, a întocmit recent un set de reguli pe care le-a făcut publice. EFSA recomandă ca transportatorii să ofere mai mult spațiu animalelor, să scadă plafonul maxim de temperatură și să reducă la cât mai mult posibil durata transportului.
Sfaturile oferite de specialiști au fost furnizate Comisiei Europene într-o serie de avize științifice menite să sprijine revizuirea legislației privind bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană, un element cheie al strategiei de la Fermă la Furculiță (F2F).

transport animale 01_b 

REGULI SPECIFICE PENTRU FIECARE SPECIE DE ANIMALE

Avizele științifice se referă la rumegătoare mici (oi și capre), ecvidee (cai și măgari), bovine (vaci și viței), porci, dar și la animale transportate în containere, inclusiv păsări domestice (pui pentru carne, găini ouătoare, curcani etc.) și iepuri.
EFSA a identificat parametri diferiți pentru fiecare specie în parte. Astfel:
1. Pentru bovine temperatura maximă trebuie să fie 25 grade Celsius, iar spațiul minim per animal 1,79 mp, la o greutate standard de 400 kg.
2. Pentru ovine și caprine: 32 grade Celsius și 0,43 mp per animal la o greutate standard de 40 kg.
3. Pentru suine: 25 grade Celsius pentru exemplarele destinate abatorizării și 0,62 mp per animal, la o greutate standard de 110 kg.
4. Pentru ecvidee: 25 grade Celsius și o distanță de 40 cm, atât în fața și spatele animalului, cât și în lateral.
5. Pentru animalele transportate în containere, EFSA nu recomandă un plafon maxim de temperatură, dar precizează că mijloacele de transport trebuie dotate cu aparate de aer condiționat sau cu sistem de ventilare.
În ceea ce privește spațiul minim, în cazul păsărilor, acesta trebuie să fie suficient de larg încât păsările să nu se suprapună, iar în cazul iepurilor, containerul trebuie să aibă o înălțime de 35 cm. Durata transportului să nu depășească 12 ore.

 

COPA ŞI COGECA SPRIJINĂ CE

Legislația actuală a Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor în timpul transportului datează din 2005. În cadrul strategiei F2F, constatările EFSA vor ajuta Comisia Europeană să modifice legislația actuală. La începutul anului, după ce Parlamentul European a votat revizuirea legislației privind transportul animalelor, Copa-Cogeca, cea mai mare formă asociativă a fermierilor la nivel european, a emis un comunicat prin care și-a exprimat sprijinul față de Comisia Europeană, subliniind faptul că ”orice revizuire a legislației trebuie să protejeze animalele, să se bazeze pe date științifice și să fie mai ușor de pus în aplicare. Acest lucru este deosebit de important pentru fermierii și cooperativele din UE, datorită posibilului impact socio-economic. Transportul de animale vii este o parte necesară a producției și distribuției de animale. Acesta joacă un rol vital în menținerea forței economice și a vitalității sociale a teritoriilor, principalele zone de producție fiind, în multe cazuri, situate în zone depopulate sau aproape depopulate din UE-27”.

transport animale 03_b 

DE CE ESTE IMPORTANTĂ CALITATEA TRANSPORTULUI

Copa și Cogeca susțin principiul unei programări a transportului în funcție de specie, bazată pe principiul „cât mai puțin posibil, atât cât este necesar”, pentru a asigura competitivitatea și un echilibru adecvat al comerțului cu animale în interiorul și în afara UE. Experiența practică și cercetarea științifică au arătat că prioritățile principale ar trebui să fie calitatea transportului și starea de sănătate adecvată pentru a călători, care sunt mai importante decât distanța sau perioada deplasării. Calitatea mediului din vehiculele pentru transportul animalelor este foarte importantă pentru bunăstarea animalelor.
”Transportul de animale trebuie să țină cont de recomandările veterinare specifice fiecărei specii și insistăm ca aceste recomandări să se bazeze întotdeauna pe cele mai bune cunoștințe științifice disponibile pentru fiecare specie”, a mai comunicat CopaCogeca.
Iată, EFSA și-a făcut datoria și a emis opinii pe baze științifice. Propunerea Comisiei, bazată pe recomandările specialiștilor, este așteptată în a doua jumătate a anului 2023.

 

TRANSPORTUL ESTE NECESAR!

Clima, mediul și tradiția au dus la dezvoltarea unor modele diferite de producție în fiecare regiune. Prin urmare, transportul de animale este necesar, deoarece permite acestor modele să se completeze reciproc, devenind prin urmare, mai durabile și mai eficiente. În ziua de azi diferitele mijloace de transport pot beneficia de diverse modernizări tehnice care îmbunătățesc calitatea și respectarea cerințelor privitoare la bunăstarea animalelor în timpul călătoriei.

Pentru toate speciile, regula de bază este: niciun animal nu trebuie transportat dacă nu este apt pentru transport!

Guilhem de Seze_b

Bunele practici privind bunăstarea animalelor reduc suferința inutilă, dar ajută și ca animalele să fie mai sănătoase. Este şi un element cheie pentru siguranța lanțului alimentar, având în vedere legăturile dintre bunăstare, sănătatea animală și bolile transmise prin alimente.
GUILHEM DE SEZE
Şef Departament Evaluare a Riscurilor – EFSA

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →