3 minute de citit

5 motive să recoltaţi cu Oros Sun

Somogyi Zoltán si OROS SUN_b

„Cred că suntem primii în Europa la suprafaţa cu floarea soarelui. Vă daţi seama cât se pierde pentru că nu avem echipament special de recoltat?” – SOMOGYI ZOLTÁN, Fermier din jud. Bihor

Somogyi Zoltán lucrează 300 ha, din care, anual, 50-70 ha sunt cu floarea soarelui. Până anul trecut, a recoltat floarea soarelui cu un echipament pentru porumb, despre care spune că „este foarte bun pentru porumb, dar la floarea soarelui am lucrat greu şi cu pierderi foarte mari”.

Anul trecut, şi-a luat un echipament special pentru recoltat floarea soarelui – Oros Sun 670, pe 6 rânduri, pentru o combină Claas Tucano 320. Ce l-a convins la echipamentul Oros?

 

1. Pierderi de maximum 0,6%

Pierderile la recoltat floarea soarelui cu echipament de porumb sunt de minimum 2-2,5%, în condiţii optime, iar la recoltat cu Oros Sun, în diferite condiţii, pe sole diferite, pierderile sunt de maximum 0,6%, spune Florian Constantinescu, reprezentantul în România al grupului Linamar, producătorul echipamentelor de recoltat Oros.

Oros Sun poate lucra cu o viteză de până la 7-8 km la oră, iar pierderile rămân la fel de mici.

 

2. Tăvi vibrante

O altă caracteristică importantă a echipamentului Oros Sun sunt tăvile profilate vibrante: pe tavă există un palpator care merge pe o camă şi, la o viteză mare, face ca tava să vibreze. De asemenea, tava este înclinată spre combină, astfel încât fluxul de material recoltat este direcţionat rapid spre combină, ca să nu existe pierderi.

Masa de recoltat se poate ridica până la 1,4 m, deci sunt recoltate doar capitulele de floarea soarelui.

 

3. Teren curat dintr-o singură trecere

Tocătorul, opţional, înseamnă o trecere mai puţin, deci economie de combustibil şi de timp, iar faptul că este amplasat către spatele echipamentului face să nu existe deloc scuturări în timp ce tulpinile de floarea soarelui sunt tocate. Resturile vegetale rămase după recoltarea cu Oros Sun cu tocător au 7-10 cm înălţime.

„După floarea soarelui, punem întotdeauna grâu, fără arătură. După recoltat, facem două treceri cu un disc greu, apoi semănăm. Când nu aveam hederul Oros, înainte de cele două treceri cu discul, mai treceam şi cu un tocător, ca să tocăm sau să mai sfărâmăm resturile vegetale, care aveau cel puţin 50 cm”, spune fermierul bihorean.

 

4. Accesorii opţionale

Protecţiile pentru anvelope, un accesoriu opţional important pentru echipamentul Oros Sun, au rolul de a împinge resturile de tulpini care rămân în pământ, astfel încât combina să nu le calce.

Echipamentele de recoltat Oros Sun sunt disponibile în variante cu 6, 8, 12 sau 16 rânduri, cu 70 cm sau 76 cm între rânduri şi pot fi adaptate pentru orice tip de combină şi în orice culoare doreşte fermierul.

 

5. Raportul calitate-preţ foarte bun

este un alt atu al echipamentelor de recoltat Oros. „Pentru fermierii care au peste 50 ha cu floarea soarelui, e păcat să nu-şi cumpere un echipament de recoltat specializat. În trei ani de zile aproape pot să-şi recupereze investiţia doar din reducerea pierderilor”, mai spune Florian Constantinescu.

un articol de VIOLETA MÂȚ

mai multe pe această temă www.oros.hu

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →