Cele mai noi cinci implemente Amazone au fost prezentate în cadrul unui eveniment spectaculos cu demonstrații în câmp, desfășurat pe 23 august 2023, la Ferma Agro Oliver Trans din Poienești, județul Vaslui, organizat de Amazonen Werke.
Semănătorile Primera DMC 6000-2C, Condor 12001-2C, Cirrus 4003-TC și Precea Super 12000-2TCC, alături de cultivatorul de miriște Ceus 3000-2TX cu tăvălugul DUW au fost vedetele demonstrațiilor tehnice. Trei dintre semănători sunt deja vândute în județul Vaslui. Florin Pârgaru a pus la dispoziție terenul și semănătoarea Condor de 12 m.
SEMĂNĂTORI POLIVALENTE
Demonstrațiile s-au efectuat în cele trei sisteme cu care se lucrează la ora actuală în lume: clasic, minimum tillage și no-tillage. Noile modele de utilaje și echipamente sunt adaptate transformărilor climatice asupra solurilor. Spre exemplu, Primera DMC este utilizată în toate tipurile de tehnologie, de la sistemul convențional și până la no-tillage, fiind o semănătoare polivalentă.
Pentru a răspunde lipsei precipitațiilor, semănătorile Primera DMC și Condor vin cu o echipare diferită de organe de însămânțare: ”nu mai au binecunoscutele brăzdare tip disc, ci sunt dotate cu brăzdare tip daltă și distanțele dintre rânduri sunt mai mari, 25 cm, respectiv 18,75 cm. Sunt semănători foarte ușoare și plasamentul semințelor este cât se poate de exact”, sublinia Constantin Cioară, responsabil Amazone pentru zona de Est a României.
ÎNTÂI LA VASLUI, APOI LA AGRITECHNICA
La Poienești a putut fi văzută de aproape cea mai recentă inovație Amazone, respectiv semănătoarea pentru culturile prășitoare Precea Super 12000-2TCC, care va fi prezentată la Agritechnica. Semănătoarea duce îngrășământul lângă bob, nu pe rând, eliminând risipa. “Pentru semănătoarea Precea, avem și modelele purtate pe care le-am pus în piață de câțiva ani, iar datorită cererii foarte mari pentru utilajele de tipul acesta tractate, a trebuit să adăugăm și o soră mai mare în portofoliul nostru. Are un buncăr mare, împărțit în două componente, respectiv compartimentul pentru semințe de 2200 litri și cel pentru îngrășământ cu o capacitate de 6000 litri”, preciza Constantin Cioară.
SECȚII CU ACȚIONARE ELECTRICĂ
“Astăzi am văzut semănători dotate cu secții cu acționare electrică aproape sută la sută. Deci au dispărut sistemele clasice de transmisie cu lanț. Fermierii trebuie să se orienteze către asemenea tehnică. În primul rând, e foarte important să efectuăm mai multe lucrări la o singură trecere. Pentru că în ultimii 4-5 ani sunt probleme foarte mari din cauza lipsei apei din sol”, declara Sorin-Tiberiu Bungescu, cadru didactic de specialitate la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE NOILE UTILAJE?
- Primera DMC 6000-2C poate fi utilizată în toate sistemele de prelucrare a solului, inclusiv la semănatul direct în miriște, administrând imediat și îngrășămintele. Disponibilă în variantele de 3 m, 4,5 m, 6 m (necesar de putere de la 240 CP), 9 m și 12 m, Primera DMC are o capacitate de însămânțare de 200-400 kg/ha. Organele sunt de tip daltă, poziționate pe 3 rânduri, iar distanța dintre organe este de 18,75 cm sau 25 cm. Capacitatea buncărului de semințe poate fi de 4.200 l, 6.000 l sau 13.000 l. Aceste semănători pot fi accesorizate cu senzori monitorizare flux de produs, diverse dălți de însămânțare, role de adâncime, diverse capacități ale buncărului, etc.
- Condor 12001-2C poate fi utilizată în sistemul minimum-tillage sau no-tillage. Lățimea de lucru este de 12 m sau 15 m. Organele tip daltă au 2 variante constructive pentru diverse tipuri de sol și sunt poziționate pe 3 rânduri. Distanța dintre rânduri este de 25 cm sau 33,3 cm pentru modelul cu lățimea de lucru de 12 m și de 31,3 cm pentru modelul de 15 m. Buncărul de 8.000 l este împărțit în 3 compartimente. Capacitatea de însămânțare este de 200-400 kg/ha. Puterea recomandată este de minim 300 CP.
- Cirrus 4003-TC, destinată sistemului convențional sau minimum-tillage, are lățimi de lucru de 3 m, 4 m și 6 m. Sistemul de lucru este compus din discurile de prelucrare poziționate pe două rânduri, discuri crenelate, urmate de o zonă de compactare a solului prin roțile Matrix și brăzdare tip simplu sau dublu disc. Distanța dintre rânduri este de 12,5 cm sau 16,6 cm. În funcție de model, capacitatea buncărului poate fi de 3.600 l sau 4.000 l. Poate administra îngrășământul concomitent cu sămânța (pe același brăzdar) sau între brăzdarele de însămânțare.
- Precea Super 12000-2TCC: alături de modelele purtate de 6 și 8 rânduri, mai există și două variante tractate, de 12 sau 16 rânduri. Distanțele dintre rânduri sunt de la 45 la 80 cm. Sistemul de distribuție este pneumatic. În unitatea de dozare răzuitorii se reglează automat în funcție de tipul semințelor.
- Cultivatorul CEUS 3000-2TX cu tăvălug DUW face o prelucrare superficială a miriștilor prin discurile crenelate și o prelucrare în profunzime prin ghearele de lucru, până la 30 cm adâncime. Distanța dintre ghearele de lucru este de circa 40 cm, iar lățimile de lucru sunt: 3 m, 4 m, 6 m sau 7 m. Necesarul de putere este de 80-100 CP. Poate fi echipat cu diverse tipuri de tăvălugi.
COSTURI CONTROLABILE ÎN FERME
”Fermierii își dau seama că se schimbă clima, se schimbă complet tehnologia și se schimbă încă un aspect, respectiv cheltuielile din fermă. Noi nu putem să previzionăm veniturile noastre, pentru că piața cerealelor este volatilă. Ceea ce putem să facem este să controlăm costurile, respectiv costurile inputurilor. În aceste condiții, fermierii trebuie să fie mult mai chibzuiți în a cheltui banii și să caute să folosească tehnologii care le permit să facă doar o trecere cu rezultate bune chiar în condiții de secetă, ca să aibă șanse de a rămâne profitabili pe piața europeană”, a punctat Franz Jakoby, director general Amazone România și fermier.
TEHNOLOGIZAREA FERMELOR MICI
“Am văzut, aici, utilaje excelente pentru aplicarea eficientă a noilor tehnologii, inclusiv a celor din cadrul noului Green Deal care ne provoacă foarte multe cheltuieli. Bine ar fi ca în Planul Național Strategic să fie aprobat un buget mai mare la investiții și pentru fermele mici și mijlocii, nu așa cum s-au alocat, 100 de milioane pentru 6 milioane jumătate de hectare. Dacă venim în sprijinul fermei de familie, cu 200, 300 sau 400 de hectare, cu siguranță vom vedea și acolo aceste utilaje”, consideră fermierul vasluian Florin Platon.