46 la sută din MIEREA importată în UE nu este autentică! De unde provine mierea falsificată? - Revista Ferma
2 minute de citit

46 la sută din MIEREA importată în UE nu este autentică! De unde provine mierea falsificată?

borcane cu miere si fagure de miere 46 la sută din MIEREA importată în UE nu este autentică! De unde provine mierea falsificată?
Credit foto @iStock.com/nitrub

REGULI stricte pentru borcanul cu miere. Țara de origine trebuie să fie vizibilă pe etichetă!

Parlamentul European a aprobat miercuri acordul politic provizoriu cu Consiliul privind normele actualizate referitoare la compoziția, denumirea comercială, etichetarea și prezentarea anumitor produse alimentare consumate în general la micul dejun .

Așa-numitele „directive privind micul dejun” au fost adoptate cu 603 voturi pentru, nouă împotrivă și zece abțineri, notează EURACTIV.

Astfel:

  • Țara de origine a mierii trebuie să fie vizibilă clar pe etichetă
  • Va fi creat un sistem UE de trasabilitate a mierii
  • O etichetare mai clară privind conținutul de zahăr din sucurile de fructe
  • Noi reguli și pentru conținutul de fructe din gemuri și marmelade

Noile norme vor combate importurile de miere contrafăcută din țări din afara UE prin etichetarea obligatorie și vizibilă a țării de origine și vor lansa un proces pentru crearea unui sistem de trasabilitate a mierii.

De asemenea, va exista o etichetare mai clară a conținutului de zahăr din sucurile de fructe, precum și a conținutului minim de fructe din gemuri și marmelade.

46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% dinTurcia.

Agenția consideră că „mierea falsificată” provine în principal din China și Turcia. Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%, deși „probabil ca urmare a mierii produse în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →