4 varietăţi de Ţurcană şi-au dat întâlnire la Agraria - Revista Ferma
5 minute de citit

4 varietăţi de Ţurcană şi-au dat întâlnire la Agraria

Tot ca obiectiv important al expoziției a fost inițierea și consolidarea unor relații profesionale, de afaceri și sociale între fermieri, manageri, specialiști, cercetători din agricultura românească și europeană.

 

UN EVENIMENT DE RENUME

Și în acest an expoziția Agraria organizată în centrul Transilvaniei, la Jucu, a cuprins pe o suprafață mare sectorul de instalații, utilaje și mașini, sectorul de servicii și produse agroalimentare, dar și standuri cu animale.

Pe bună dreptate, evenimentul este considerat printre cele mai mari târguri de profil din centrul Europei, promovând tehnologii moderne în domeniile producției vegetale și animale şi având ca obiectiv principal creșterea performanțelor agricultorilor, în condiții de eficiență economică.

ovine agraria 2022_b 

 

PARTENERIAT PENTRU OVINE

Sectorul expozițional de ovine-caprine a fost organizat de DLG InterMarketing în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, județul Hunedoara (președinte Dumitru Andreșoi) și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Păstorul Crișana, județul Arad (președinte Nicolae Cioran), asociații care dețin Registrele Genealogice la rasa Țurcană, dar şi Miorița Silvaniei Cooperativa Agricolă.

 

4 VARIETĂŢI DE ŢURCANĂ DE LA 9 CRESCĂTORI DIN CLUJ

Miorița Silvaniei Cooperativa Agricolă a selectat pentru expoziție 9 crescători de ovine din județul Cluj, care au expus în cele 18 boxe un efectiv de 90 capete ovine din toate cele patru varietăți ale rasei Ţurcană, respectiv: Bălă, Brează, Bucălaie, Oacheșă și din toate categoriile de vârstă.

În spațiul expozițional alocat pentru vizitatorii care au venit să admire frumoasele exemplare de ovine, au expus crescătorii: Adrian Bere, Tiberiu Foldvari, Dorin Mora, Ioan Vasile Mureșan, Lucian Mureșan, Dorin Rus, Gavril Vaida, Ana Takacs, Daniela Valentina Tomșa.

Dintre ei s-au evidențiat, prin exemplarele de ovine excepționale aduse în expoziție, Dorin Mora (Turcană Brează), Ioan Mureșan și Lucian Mureșan (Ţurcană Brează și Ţurcană Bălă) și Ana Takacs (Ţurcană Bucălaie).

ovine agraria 2022 2_b 

22 BOXE DE LA PĂSTORUL CRIŞANA

Un alt stand cu 22 boxe de ovine și 2 boxe de caprine a fost organizat de ACOC Păstorul Crișana, împreună cu asociațiile partenere din județul Cluj: Transilvania Cooperativa Agricolă, Someș Arieș Cooperativa Agricolă, Asociația Someșana și Asociația Ijarul.

În cadrul acestei expoziții, pe parcursul a 4 zile, s-au realizat următoarele acțiuni: prezentarea Programului de ameliorare a rasei Ţurcană derulat de Păstorul Crișana, concurs de tuns finalizat cu premii, premierea crescătorilor și prezentarea de ovine.

Menționăm că din cele 22 boxe, 16 boxe au fost cu ovine Ţurcană Brează și 6 boxe cu ovine Ţurcană Bălă, toate de o calitate superioară.

Au participat cu ovine crescătorii: Valer Mărginean, Mănăilă Fedeuan, Mircea Moldovan, Popa Zănoie, Dan Nechifor de la Transilvania Cooperativă Agricolă; Ioan Irimeş, Miluţă Irimeş,  Mihai Pleşa, Ionuţ Traian, Daniel Bojan de la Aociația Someșana și Ilie Şipoş de la Asociația Ijarul.

În urma bonitării ovinelor s-au acordat 2 premii de excelență crescătorului Manailă Fedeuan, pentru oi Ţurcană varietatea Brează și crescătorului Dan Nichifor pentru Ţurcană Bălă.

 

BONITARE DE BERBECI ŞI MIORI

Dan Neață, director la Registrul Genealogic de la ACO Dacia și Dorin Vulc, secretar al organizaţiei au prezentat în ring o activitate demonstrativă de instruire a personalului care bonitează ovinele pentru lână, dezvoltare corporală și lapte, acţiune transmisă live, timp de oră.

La miorii și berbecii bonitați, conform Ordinului 22/2006, s-a apreciat prin examinarea exteriorului lungimea, culoarea și extinderea lânii (note de la 5 la 1) iar apoi, după tundere, cantitatea de lână.

Pentru conformație – constituție s-au notat, cu note de la 10 la 1, armonia corporală de ansamblu, calitățile și defectele principalelor regiuni corporale în strânsă relație cu specificul varietăților rasei Țurcană. Un mior de rasă Țurcană varietatea Brează a avut o greutate corporală de 74 Kg, 4,5 kg lână cu usuc alb și o lungime de 28 cm iar pentru extindere a fost a apreciat cu nota 4 și cu nota 9 pentru conformație – constituție.

La această activitate au participat peste o sută de persoane.

ovine agraria 2022 3_b 

 

PREZENTARE DE ŢURCANE

În cortul Forum din incinta Agraria a avut loc şi o prezentare detaliată a varietăților și ecotipurilor suprarasei Țurcană care deține circa 85% din structura de rasă a ovinelor din România. Prezentarea a fost făcută de către Dan Gheorghe Neață de la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia.

 

COOPERATIVA MIORIŢA SILVANIEI

Această cooperativă este administrată de ing. Reka Kerekes şi are înscriși în COP 531 fermieri, cu un efectiv de peste 170 mii de oi mame din rasa Ţurcană din județele Cluj, Maramureș, Sălaj și Alba, coordonați de ing. Andrei Pop, un specialist de marcă în domeniu.

 ovine agraria 2022 4_b

Ca în vremurile bune, expoziţia fanion a Transilvaniei a pus în mişcare toţi actorii din sector. AGRARIA, primul mare târg de agricultură după ridicarea restricţiilor pandemice a fost o reuşită!

 

AFACERI CU LÂNA DE OAIE

Până în anul 1990 lâna deținea ponderea în veniturile unei ferme de ovine. Se vindea cu 135-200 lei/kg, calitatea I! În acea perioadă, oile cu lână grosieră (Țurcană, Karakul) reprezentau o treime din structura de rasă a României. Vezi cum s-a schimbat structura de rasă după anul 1990! 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SORIN VOIA

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →