4 tehnologii premiate la AGRITECHNICA - Revista Ferma
5 minute de citit

4 tehnologii premiate la AGRITECHNICA

După cum remarca şi Ovidiu Ranta, singurul român invitat să se alăture comisiei de experţi care a jurizat propunerile pentru acordarea premiilor pentru inovaţie din partea DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură), pandemia şi-a pus serios amprenta asupra capacităţii de inovare şi cercetare în domeniul tehnologiilor agricole în ultimii doi ani, ceea ce s-a văzut practic şi în numărul relativ scăzut de propuneri venite din partea producătorilor. Ceea ce, până la urmă, a uşurat într-un fel munca celor responsabili cu jurizarea.

 

De ce argint şi nu aur?

Dacă medalia de aur este acordată pentru o inovaţie care demonstrează un nou concept în care funcţionalitatea s-a schimbat decisiv şi dă naştere practic unui proces nou sau marchează o îmbunătăţire substanţială a unui proces existent, medalia de argint este acordată unei inovaţii pentru un produs existent, care vine însă cu o îmbunătăţire semnificativă a funcţionalităţii sale.

Dar pentru a fi cu adevărat eligibil, produsul trebuie să respecte şi câteva criterii, respectiv:

• să aibă relevanţă la nivel de fermă;

• să reducă sarcinile de lucru sau să asigure o îmbunătăţire a calităţii muncii;

• să dovedească o mai bună fiabilitate.

În baza acestor principii, compania Reichhardt, specializată pe dezvoltarea de tehnologii electronice sofisticate, a primit recunoaşterea juriului DLG pentru o soluţie de monitorizare şi control prin radiocomandă a vehiculelor autonome.

 

1. SIS Remote – controlul maşinilor de la distanţă


Una dintre cele mai mari provocări în ceea ce priveşte operarea autonomă a maşinilor agricole este siguranţa vehiculelor şi a mediului de lucru. Acesta este motivul pentru care maşinile autonome pot fi operate numai cu anumite constrângeri – sisteme complexe de senzori şi tehnologii costisitoare. Soluţia propusă de Reichhardt este un fel de telecomandă (SIS Remote) care foloseşte unde radio, cu ajutorul căreia un operator uman poate prelua controlul maşinii de la distanţă. Acest sistem, dezvoltat împreună cu HBC-radiomatic, Vogt GmbH şi MDB s.r.l., este perfect scalabil şi îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă funcţională. Mai mult decât atât, prin intermediul său pot fi monitorizate şi controlate simultan mai multe echipamente în acelaşi timp, în deplină siguranţă pentru operator şi mediul înconjurător. Această dezvoltare inovatoare aduce o contribuţie importantă la automatizarea proceselor de lucru, făcându-le mai precise.  

Foto 1 SIS_Remote_b

2. Robotul de cules broccoli

Şi dacă tot am pomenit de tehnologii autonome, putem aminti şi de RoboVeg Robotti, un robot specializat pe recoltatul culturii de broccoli complet autonom, rezultat al colaborării dintre danezii de la Agrointelli şi compania britanică RoboVeg. Soluţia a fost premiată de asemenea cu argint la Agritechnica. Echipat cu camere 2D de înaltă rezoluţie şi senzori 3D, acesta utilizează două braţe robotice care pot fi rotite în jurul a şase axe, cu ajutorul cărora se realizează recoltarea propriu-zisă a inflorescenţelor. Un singur braţ poate selecta şi recolta broccoli de pe câmp în numai 3 secunde, ajungându-se astfel la 2.400 de cicluri pe oră (acţionând ambele braţe), în timp ce un simplu muncitor nu ar putea culege manual mai mult de 300-360 de „bucheţele” de broccoli într-o oră. Pentru cultivatori, aceasta reprezintă o creştere semnificativă a eficienţei şi costuri reduse cu forţa de muncă. RoboVeg Robotti este, aşadar, primul sistem autonom pentru recoltarea de broccoli şi, prin urmare, contribuie la îmbunătăţirea productivităţii. 

 Foto 2 RoboVeg_Robotti_b

3. DL 66 Pro, maşina de irigat


O altă inovaţie premiată cu medalia de argint, DL 66 Pro, vine tot din Danemarca şi poartă semnătura companiei Fasterholt. Este un echipament de irigat mobil, dotat cu tambur şi braţe telescopice din aluminiu de 66 m, pliabile hidraulic. Este o combinaţie între cele două concepte larg răspândite în prezent – sistem liniar şi tambur cu furtun, dar prezintă câteva avantaje faţă de acestea:

• În primul rând, datorită faptului că braţele de pulverizare ale DL 66 Pro sunt împărţite în zece segmente alimentate individual cu apă, oferă un control al secţiunilor pentru irigare pe lăţimea de lucru, evitându-se astfel suprapunerile şi udarea suprafeţelor nedorite. Extrem de util pentru parcelele cu formă neregulată.

• Avantajele economice pentru fermieri sunt evidente – posibilitatea de a iriga până la 8 ha cu o singură instalaţie, iar repoziţionarea în sine poate fi efectuată de o singură persoană datorită acţionării hidraulice.   

Foto 3 DL_66_Pro_b

4. Controlul mecanic al buruienilor cu Photoheyler


Nu în ultimul rând, aş aminti de Photoheyler, o soluţie dezvoltată de Planungsbüro Heinrich pentru cei ce practică agricultura ecologică, pentru care controlul mecanic al buruienilor reprezintă o prioritate. Tehnologia aceasta diferă însă de sistemele existente în prezent, astfel încât implementul (poziţionat în faţa tractorului) este cel care „citeşte” rândurile de cultură, comandând funcţiile tractorului, pe lângă faptul că organele de lucru au o configuraţie cu totul aparte. Conceptul inovator cu rotor hidraulic al utilajului, permite permormanţe de lucru excelente – peste un hectar pe oră. Discurile tip stea cu extremităţile colţurilor în formă de daltă taie întotdeauna la un unghi exact de 90 de grade, îndepărtând cu precizie orice buruiană întâlnită în cultură. 

Foto 4 Photoheyler_b

 

 

un articol de LIVIU GORDEA


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →