4 probleme în cultivarea ridichilor de lună - Revista Ferma
3 minute de citit

4 probleme în cultivarea ridichilor de lună

Ridichea este o legumă cultivată în regiunile temperate şi apreciată pentru rădăcina ei suculentă şi bulboasă. În general, vine în succesiune după culturi de salată, spanac, mazăre, ceapă verde, fasole, cartof timpuriu…

În cultura de toamnă, recoltarea are loc după 15 octombrie şi în luna noiembrie, cam la o lună după răsărire.

Înfiinţarea unei culturi de ridichi de lună necesită anumite lucrări de îngrijire, astfel încât, la finalul perioadei de vegetaţie, să se obţină recolte sănătoase şi calitativ superioare.

Potrivit experienţei cultivatorilor, dar şi a specialiştilor companiei Marcoser, producătorii agricoli se confruntă cu câteva probleme legate de aceste plante de cultură, cu toate că au o perioadă scurtă de vegetaţie şi pot fi considerate lesne de cultivat. Iată care sunt acestea!

 

1. IUŢIREA

Unele varietăţi de ridichi pot avea un gust mai înţepător. Dacă este mult prea accentuat, cauzele sunt două:

• cultura s-a dezvoltat mult prea încet;

• fructele au fost recoltate prea târziu şi s-au acumulat în proporţie mare uleiurile eterice.

Dacă sunt păstrate mai mult timp în pământ, nu se îndulcesc, aşa cum se întâmplă la morcov şi sfeclă, şi din acest motiv, ridichile se seamănă eşalonat şi se recoltează imediat ce ajung la maturitate.

 

2. CRĂPAREA RĂDĂCINILOR

Este rezultatul udării în valuri a culturii. Alternanţa perioadelor secetoase cu cele excesiv de umede determină crăparea rădăcinilor.

ridichi canva_b 

3. LIPSA BULBILOR

Temperaturile mult prea ridicate sunt cauza acestei probleme de creştere şi dezvoltare. Plantele nu mai formează rădăcini îngroşate, ci tulpini florifere.

Temperatura optimă de creştere şi de acumulare a substanţelor de rezervă este cuprinsă între 15 şi 17 grade C ziua şi 10-12 grade C noaptea.

 

4. LEMNIFICAREA RĂDĂCINILOR

Dacă plantele s-au dezvoltat într-o perioadă mai lungă şi au întârziat să ajungă la maturitate (după circa 25-30 de zile de la răsărire), rădăcinile vor fi îmbătrânite şi lemnificate.

 

PĂSTRAREA PESTE IARNĂ

 

Pentru anotimpul rece, ridichile se pot pune la adăpost în şanţuri, silozuri, pivniţe sau alte depozite unde să fie asigurată o temperatură de 0-1 grade C şi umiditatea de 90-95%, la întuneric, timp de 5-6 luni.
Şanţurile sau silozurile se orientează paralel cu direcţia vânturilor dominante, iar acoperirea lor se face cu nisip sau cu straturi alternative de paie şi pământ, cu grosimea de 25-40 cm. Obligatoriu, ultimul strat trebuie să fie de pământ!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →