4 factori ce pot deprecia recolta de grâu - Revista Ferma
3 minute de citit

4 factori ce pot deprecia recolta de grâu

Recoltarea orzului şi a secarei ar trebui să fie terminată în zona favorabilă culturii şi se impune încheierea grabnică a acestei lucrări în toate zonele.

Recoltarea ovăzului este dificilă deoarece are coacere neuniformă şi se scutură uşor. Faptul că nodurile sunt încă verzi la data recoltării poate crea dificultăţi la recoltare prin înfăşurarea acestora pe bătătorul combinelor.

La grâu recoltarea este în curs de desfăşurare, dar trebuie cât mai grabnic încheiată, deoarece precipitaţiile posibile din această perioadă reduc calitatea grâului chiar şi dacă boabele nu sunt încolţite.

Fenomene care pot afecta calitatea grâului

1. Încolţirea boabelor poate să apară la soiurile cu repaus germinativ scurt.         

Este necesar să nu uităm şi să prevenim următoarele aspecte:

2. Soiurile din Triticum aestivum vulgare sunt mai sensibile la scuturare comparativ cu cele de Triticum durum, însă şi la acestea prelungirea recoltării duce la pierderi prin ruperea spicelor.

3. Soiurile de grâu de primăvară şi, în general, cele cu paiul scurt au randament de recoltare mai mare.

4. Dacă la recoltare boabele au un conţinut de apă ridicat, este necesară uscarea artificială până la umiditatea de 13-14%. În timpul uscării, mare atenţie trebuie acordată temperaturii, atât a agentului de uscare, cât şi a produsului din zona de uscare, pentru a nu degrada calitatea glutenului.

• Dacă produsul are umiditatea peste 18%, temperatura maximă a agentului de uscare este de 75oC, iar cea a produsului în zona de uscare de 43oC;

• Dacă umiditatea produsului este sub 18%, temperatura maximă a agentului de uscare este de 80oC, iar a produsului în zona de uscare de 48oC.

 grau ÃŽn ferma Damila Agro din Măciuca, judeÅ£ul Vâlcea_b

Atenţionări la recoltarea leguminoaselor pentru boabe

 

• Năutul se recoltează uşor, are coacere uniformă iar păstăile sunt indehiscente. Nu trebuie să se întârzie recoltarea deoarece boabele se întăresc şi fierb greu. Potenţialul de producţie al soiurilor cultivate în ţară este de 2500-3500 kg/ha.

Bobul în prezent se recoltează cu combina, când păstăile s-au înegrit şi boabele s-au întărit. La bobul mare trebuie acordată atenţie reglării combinei, deoarece boabele se fisurează uşor.

Lupinul alb cultivat pentru boabe, se recoltează cu oarecare dificultate întrucât are coacere neuniformă. Din acest considerent se recoltează cu umiditate mai ridicată a boabelor, urmând a fi uscate înainte de păstrare. Temperatura de uscare este de 45-50oC iar umiditatea de păstrare este 13%. Boabele resprezintă 40-45% din masa aeriană. Perspectiva acestei leguminoase, în condiţiile agriculturii ecologice, va avea perspective de extindere în cultură, date fiind posibilităţile multiple de valorificare.

 

Vezi AICI care sunt lucrările solului după eliberarea terenului!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →