4 acţiuni prin care putem reduce stresul termic! - Revista Ferma
5 minute de citit

4 acţiuni prin care putem reduce stresul termic!

Indirect, prin secetă și căldură sunt limitate resursele de hrană iar prin acțiunea directă a razelor solare organismul animalelor suferă. Ambele efecte se manifestă prin scăderea drastică a producției de lapte, limitarea sau chiar regresia sporului mediu zilnic și moarte, în cazurile severe.

 

CAPRELE SUNT MAI REZISTENTE

Abilitatea caprelor de a face față stresului termic, fără a le afecta sănătatea și performanța de producție, a fost pusă în evidență adesea. Deși caprele sunt rezistente la stresul termic, într-o măsură mai mare decât alte specii, suferă totuși dacă trec dincolo de zona lor de confort. Un dezechilibru între producerea de căldură în interiorul corpului lor și disiparea acesteia în mediul înconjurător duce la stres termic.

 

SEMNELE STRESULUI TERMIC

Reacția caprelor la temperatură ridicată se manifestă prin modificări de comportament și creșteri ale ritmului cardiac. Semnele clinice ale stresului termic includ gâfâitul continuu, respirația rapidă, slăbiciune, incapacitatea de a sta în picioare și o temperatură rectală crescută (40,6 grade C). Dacă temperatura rectală depășește 41,7 grade, caprele pot să moară, deoarece celulele animalului încep să degenereze.

stres termic animale_b 

 

CUM PIERD ANIMALELE CĂLDURA?

Când corpul este supraîncălzit trebuie găsită o cale de a reduce temperatura corporală. Animalele pierd căldura corporală prin:

1. convecție (când aerul sau apa este încălzită prin contactul cu pielea, rezultând o pierdere a căldurii corporale)

2. conducție (când căldura este transferată de la piele pe o suprafață mai rece în contact cu pielea)

3. radiație (trecerea căldurii din corp în atmosfera înconjurătoare) și evaporarea apei de la suprafața corpului (transpirație sau gâfâit).

 

4 ACŢIUNI PRIN CARE REDUCEM EFECTELE STRESULUI TERMIC

1. O zonă umbrită ferește caprele și oile de acțiunea directă a razelor solare. Pot fi construite copertine simple acoperite cu un material care nu radiază căldura sau se pot folosi pâlcurile de arbori sau lizierele de păduri. Adăpostirea în saivan, în zilele călduroase, necesită o bună ventilație pentru mișcarea aerului.

2. Nu putem schimba clima, dar asigurați-vă că oile și caprele au acces la apă proaspătă și curată în zilele calde și umede. În perioadele caniculare, chiar dacă sunt probleme în aprovizionarea cu apă, trebuie asigurată o cantitate de cel puțin 6-8 litri pe capră și pe zi. O parte din apa necesară organismului este asimilată prin consumul de masă verde care conține până la 80% apă. Cealaltă parte trebuie asigurată de către crescător. Odată cu îmbătrânirea vegetației și creșterea proporției de participare a celulozei situația se schimbă pentru că furajele uscate cresc necesarul de apă.

3. Dietele mai bogate în nutrienți sunt de obicei preferate în perioadele cu căldură și/sau umiditate ridicată. Acest lucru se datorează faptului că animalele generează mai multă căldură corporală atunci când digeră furaje de proastă calitate. Deși cerealele (de ex., porumbul) sunt considerate rații „fierbinți” în alte privințe, se produce mai puțină căldură corporală atunci când animalele digeră cereale în comparație cu furaje fibroase.

4. Consumul de sare crește de asemenea aportul de apă, motiv pentru care bulgării de sare trebuie amplasați lângă sursa de apă.

 

NECESARUL DE APĂ AL OVINELOR

Animalele tinere au nevoie de mai multă apă, în raport cu greutatea corporală, decât adultele, deoarece organismul lor conține mai multă apă. Animalele tinere beau mai puțin și mai des și au un metabolism mai rapid.

Un studiu efectuat pe ovine, timp de 3 ani, a arătat că necesarul de apă este de 10-12% din greutatea corporală iarna și de 16-20% în timpul verii. La un procent de 20% din greutatea corporală ar fi nevoie, la o oaie de 50 de kg, de o cantitate de apă de peste 10 litri pe zi în perioadele foarte calde.

O modalitate de adaptare a oilor la căldurile extreme este producerea de urină mai concentrată și “păstrarea” apei în organism.

stres termic animale 2_b 

STRES TERMIC VS. FERTILITATE

După ce un berbec sau un țap a fost afectat de stresul termic, vor trece cel puțin 6 săptămâni până când va produce material seminal capabil de fertilizare. Spermatozoizii complet dezvoltați sunt mai puțin sensibili la stresul termic decât spermatozoizii în stadiile de dezvoltare. Temperaturile ridicate pot fi, de asemenea, în detrimentul supraviețuirii embrionului și dezvoltării fetale.

 

CĂLDURA MARE SCADE IMUNITATEA

Stresul termic scade imunitatea naturală a animalelor, făcându-le mai susceptibile la boli. Nu este neobișnuit să vezi cazuri de pneumonie pe vreme extrem de caldă. În general, animalele vor avea mai puțină toleranță la bolile parazitare sau alte boli.

Ce este de făcut? În perioadele de căldură și/sau umiditate ridicată, oile și caprele trebuie supravegheate atent pentru a lua măsuri imediate la apariția primelor semne de suferință.

 

GRADE MULTE, PRUDENŢĂ MAXIMĂ!

La creșterea progresivă a temperaturii mediului înconjurător trebuie să fim prudenți pentru a nu pune în pericol sănătatea animalelor!

 

Măsuri

Interval temperatura (oC)

Prudență

26 – 32

Prudență maximă

32 – 35

Pericol

35 – 40

Pericol maxim

Peste 40

 

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

De ce si cand ar trebui sa cantarim OILE copy De ce și când ar trebui să cântărim OILE?

De ce și când ar trebui să cântărim OILE?

De ce și când ar trebui cântărite oile? Beneficiile cântăririi regulate a oilor: Monitorizarea sănătății şi a furajării animalelor, dar şi a performanței genetice şi selecţiei în fermele de ovine. Cu cât cântărirea animalelor se face mai des, cu atât procesul va deveni mai uşor, deoarece oile se obişnuiesc cu aceste manevre, iar stresul nu le va afecta semnificativ. Depinde doar de cât de bun şi uşor de utilizat este sistemul de manipulare şi cântărire.

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →