4.000 de euro pentru legumicultori! Află condițiile pentru a primi sprijinul de la Ministerul Agriculturii! - Revista Ferma
5 minute de citit

4.000 de euro pentru legumicultori! Află condițiile pentru a primi sprijinul de la Ministerul Agriculturii!

4.000 de euro pentru legumicultori, sprijin financiar pentru programul ”Tomata” 2025. Prezent la ”Ziua Recoltei” de la Slatina, duminică, 13 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat principalele măsuri de sprijin financiar pentru producătorii de legume în spații protejate, în anul 2025:

”Despre ciclul II «Tomata», vine pe aceeaşi hotărâre care a fost şi anul trecut, fermierii vor mai beneficia, în spaţii protejate, de încă un sprijin de 1.000 de euro pe mia de metri pătraţi, cu cei 3.000 pe care i-am dat pentru tomate, practic 4.000 de euro pe mia de metri pătraţi”, a precizat Florin Barbu la întâlnirea cu fermierii din Olt și județele limitrofe, prezenți la evenimentul de la Slatina.

ministrul Florin Barbu plati programul Tomata 4.000 de euro pentru legumicultori! Află condițiile pentru a primi sprijinul de la Ministerul Agriculturii!
Credit foto @iStock.com/Denisfilm

Ministerul Agriculturii va finanţa, din anul 2025, prin programele pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate, fiecare mie de metri pătraţi, cu obligația ca jumătate din suprafaţă să fie cu tomate. Ministrul a afirmat că prin această finanţare se încurajează dezvoltarea legumicultorilor, a fermelor, astfel încât acestea să nu mai fie divizate în sere şi solarii de 1.000 metri pătraţi.

„De anul viitor, din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din bazinele legumicole din ţară vom finanţa fiecare mie de metri pătraţi, practic, vom face o finanţare cu o obligativitate ca 50% să fie tomată, iar restul alte legume în spaţii protejate. Practic finanţarea va fi undeva la 1.500 de euro pe fiecare mie de metri pătraţi, ne dorim foarte mult ca fermele să se dezvolte şi să nu mai fie divizate în sere şi solarii de câte 1.000 de metri pătraţi”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Eveniment de Olt.

În urma discuţiilor cu legumicultorii prezenţi la târgul de produse agroalimentare de la Slatina, Florin Barbu a dat asigurări că Guvernul va finanţa în continuare proiecte de susţinere a agriculturii şi fermierilor.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri Olt, Florin Ciobanu, a declarat, cu ocazia întâlnirii de la Slatina, că aproximativ 20% dintre proiectele pentru instalarea tinerilor fermieri sunt din judeţul Olt, unde sunt 360 de tineri fermieri beneficiari ai acestui program, în speță legumicultori.

CITEȘTE ȘI: Programul TOMATA, un fiasco total?! Cifrele vorbesc de la sine…

În condiţiile în care statul român continuă să subvenţioneze din pani publici producţia de roşii din ţara noastră, importurile de tomate au înregistrat anul acesta noi recorduri. Peste 84,5 milioane de euro s-au cheltuit pentru a cumpăra roşii din afara Uniunii Europene, cea mai mare cantitate având ca ţară de provenienţă Turcia.

Peste 84,5 milioane de euro s-au cheltuit pentru a cumpăra roşii din afara Uniunii Europene, cea mai mare cantitate având ca ţară de provenienţă Turcia. România este, de altfel, al doilea importator de tomate turceşti la nivel internaţional, după Ucraina!

TOMATA 2024-2025, PÂNĂ la 4.000 DE EURO! CATEGORII DE BENEFICIARI

Ministerul Agriculturii a publicat în 05.09.a.c., proiectul de H.G. privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în perioada 2024-2025, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, după cum urmează:

  1. tomate – Solanum lycopersicum L;
  2. ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar – Capsicum annuum L;
  3. castraveţi – Cucumis sativus L;
  4. fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L;
  5. salată – Lactuca sativa L;
  6. spanac – Spinacea oleracea L;
  7. ceapă verde – Allium cepa L.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:

a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2025;

b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

c) producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, beneficiarii prevăzuţi la art. 4 alin. (2) trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii de eligibilitate. Citește detalii AICI: Cine şi cum poate primi AJUTORUL DE MINIMIS – PROGRAMUL TOMATA – pentru perioada 2024-2025?

cultura de tomate 4.000 de euro prin Tomata 2025 4.000 de euro pentru legumicultori! Află condițiile pentru a primi sprijinul de la Ministerul Agriculturii!
Sprijin financiar pentru legumicultori, până la 4.000 de euro prin Tomata 2025. Credit foto @iStock.com/ZoiaKostina

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →