3 noutăţi CLAAS pentru 2023 - Revista Ferma
5 minute de citit

3 noutăţi CLAAS pentru 2023

O conferinţă de presă, după modelul deja ştiut, urmată de o spectaculoasă demonstraţie în câmp, pentru a vedea în condiţii reale de lucru care sunt noile caracteristici şi avantajele tehnologiilor pe care Claas le propune pentru sezonul viitor şi nu numai. Noutăţile prezentate includ un număr important de produse din segmentul tehnologiilor de recoltat, al echipamentelor de manipulare a încărcăturii şi electronicii. Despre tractoare s-a vorbit mai puţin, doar Xerion a fost menţionat, în contextul în care modelul sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de producţie.

Combina Claas Lexion Montana2_b

LEXION – mai puternică şi mai inteligentă

De departe, atracţia principală a evenimentului (cel puţin în zona de demonstraţii) a reprezentat-o noua generaţie de combine Lexion. Nu mai puţin de patru astfel de unităţi (inclusiv două modele Montana) lucrau la un moment dat în paralel pe dealurile cu vedere spre Marea Baltică, în care am petrecut o jumătate de zi.

La trei ani de la lansarea oficială pe piaţă a noii game, Claas Lexion a primit o actualizare tehnologică majoră. Modificările vizibile cu ochiul liber includ o nouă cabină, iar cele tehnice – mai multă putere a motorului şi o capacitate mărită a buncărului de cereale.

Combina Claas Lexion_b

Combina Claas Lexion

Apte pentru lucrul pe suprafeţe înclinate

Pe lângă asta, din sezonul 2023, fermierii vor avea la dispoziţie patru noi opţiuni: Lexion 8600 (cu sau fără Terra Trac), respectiv Montana 5500 şi 7700, cu compensarea înclinării şasiului pentru lucrul pe suprafeţe înclinate. Compensarea laterală a pantelor de până la 18 grade şi compensarea longitudinală de până la 6 grade pot fi realizate prin intermediul reglajului hidraulic al şasiului.

Combina Claas Lexion Montana1_b

Combina Claas Lexion Montana

 Spaţiu generos în cabină

Noua generaţie de cabine introdusă odată cu Trion în 2021 poate fi regăsită şi pe toate combinele Lexion din sezonul următor. Spaţiul generos din zona capului şi a picioarelor, precum şi scaunul opţional din piele, care poate fi rotit cu 30 de grade pe ambele părţi, sunt deosebit de importante pentru asigurarea unei poziţii optime pentru operator. Postul de lucru mai larg oferă o vizibilitate premium a hederului şi a zonei înconjurătoare datorită geamurilor frontale şi laterale mai mari, a montanţilor A mai subţiri şi a designului oglinzilor în consolă. Terminalul Cebis de 12 inch cu un ecran HD de înaltă rezoluţie şi contrast ridicat garantează o lizibilitate excelentă în toate condiţiile de iluminare şi oferă trei zone de afişare principale, reglabile individual. Cemos Dialog şi Cemos Automatic sunt, de asemenea, complet integrate.

SCORPION – performanţe sporite

Tot din 2023, încărcătoarele telescopice Scorpion vor veni cu o nouă înfăţişare.

Pe lângă îmbunătăţirea confortului operatorului, modelele mai mici au motoare noi, cu putere mai mare. Modelele Scorpion 732, 736, 741 şi 746 de generaţia a doua, echipate cu motoare Stage V de 3,6 l, generează fiecare un cuplu mai mare cu 50 Nm şi oferă 6 CP în plus. Motoarele compacte rămân economice din punct de vedere al operării şi întreţinerii, având totodată cerinţe reduse de întreţinere.

Toate modelele Scorpion au acum sistem hidraulic de lucru regenerativ.

Coborârea fără sarcină, decuplată de turaţia motorului şi reglarea vitezei în funcţie de deplasarea joystick-ului ar trebui să reducă, de asemenea, nivelul de zgomot şi consumul de combustibil.

Şase modele cu motoare de 143 şi 156 CP acoperă în prezent o gamă cuprinsă între 7,5 şi 11,7 tone greutate operaţională, 7 până la aproape 9 m înălţime de stivuire şi capacitate de ridicare de la 3.200 la 6.000 kg.

Incarcatorul telescopic Scorpion CLAAS_b

 Încărcătorul telescopic Scorpion

VARIANT 500 – densitate optimizată a baloţilor

Pe de altă parte, Claas a prezentat cu această ocazie noile prese pentru baloţi cilindrici Variant 500 cu cameră variabilă, care se disting printr-un control sporit al presiunii de balotare, anvelope mai mari pentru a reduce compactarea solului, întreţinere simplificată şi un design nou.

Reglarea presiunii de compactare

Inginerii de la Metz-Woippy (Franţa), unde sunt fabricate presele, s-au concentrat pe dezvoltarea noului sistem de reglare a presiunii de compactare. Acesta cuprinde un nou bloc de control hidraulic cu linii independente pentru ambele braţe ale curelei de tensionare. Acest lucru permite măsurarea atât a poziţiei, cât şi a presiunii de compactare pentru ambele braţe în mod independent. Software-ul de control nou dezvoltat asigură, de asemenea, o densitate mai mare a balotului în partea exterioară, ceea ce protejează mai bine produsul final de intemperii. Seria Variant 500 include iniţial şase modele. Variant 560 şi 565 pot presa baloţi cu diametrul de la 0,90 la 1,60 m, iar Variant 580 şi 585 până la 1,80 m. Modelele 560 RF şi 580 RF funcţionează cu un rotor de tocare elicoidal Roto Feed.

Presa pentru baloti cilindrici Variant 5001_b

Presa pentru baloţi cilindrici Variant 500

AUTOMATIZAREA SETĂRILOR

Claas a analizat, de asemenea, ce poate face tehnologia digitală pentru combinele agricole şi a dezvoltat o caracteristică suplimentară pentru a ajuta la automatizarea setărilor combinei. Astfel, dacă până acum sistemul de setări automate al unei maşini de recoltat reacţiona la recoltă când aceasta intra în maşină, mai nou combinele Claas pot monitoriza recolta înainte ca masa vegetală să fie tăiată. Prin posibilitatea de a evalua densitatea culturii şi raportul dintre paie şi sămânţă, procesul de treierat poate fi modificat în aşteptarea recoltei care ajunge la tambur, mai degrabă decât să reacţioneze la aceasta. Este un alt pas progresiv în îmbunătăţirea eficienţei generale şi demonstrează o concentrare aparentă asupra utilizării tehnologiei digitale la nivel de maşină, consideră specialiştii germani.

Presa pentru baloti cilindrici Variant 5002_b

Presa pentru baloţi cilindrici Variant 500

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →