6 minute de citit

3 noi serii de tractoare compacte Claas

tractor Claas elios 200 scaled 3 noi serii de tractoare compacte Claas
ELIOS 200

Sub sloganul „Get more made together” (Facem mai multe împreună), CLAAS a dezvăluit recent trei serii noi de tractoare, care includ nouă modele compacte cu puteri de la 75 la 103 CP.

Chiar dacă s-a poziţionat până acum drept un jucător important pe segmentul tractoarelor de putere mare, producătorul german şi-a propus să-şi diversifice opţiunile faţă de clienţii săi, extinzându-şi gama de tractoare compacte cu trei noi serii – ELIOS 200, ELIOS 300 şi AXOS 200 – cuprinzând nu mai puţin de nouă modele, care oferă o serie de caracteristici tehnice diferite în materie de performanţă, transmitere a puterii, confort şi sarcină utilă. Astfel, sunt vizate în principal exploataţiile de culturi mixte şi specializate, precum şi fermierii mici, cu normă întreagă şi parţială.

SIMPLE, VERSATILE ŞI DE ÎNCREDERE

  1. ELIOS 200: simplitate pentru o eficienţă ridicată

Seria ELIOS 200 include patru modele, cu puteri între 75 şi 103 CP. În timp ce versiunea de bază (Elios 210) are un aspect familiar şi este disponibilă cu platformă sau cabină cu o înălţime totală începând de la 1,89 m (2,40 m cu cabină), Elios 220, 230 şi 240 au fost remodelate şi sunt disponibile doar cu cabină. Transmisia cu patru trepte de viteză poate fi comandată fie ca versiune pur mecanică, fie cu Twinshift powershifting şi inversor Revershift. Tiranţii spate au o capacitate de ridicare de 3,2 tone, iar greutatea totală a vehiculului este de 5,1 tone, cu roţi de 30 inch pe puntea spate. Această combinaţie de caracteristici face ca modelul Elios 200 să fie ideal pentru sarcini simple în jurul fermei şi în şopron, pentru lucrări de logistică repetitive cu sau fără încărcător frontal şi pentru lucrări de tractare a greutăţilor uşoare până la moderat grele.

tractor Claas elios 300 3 noi serii de tractoare compacte Claas
ELIOS 300
  1. ELIOS 300: confort în orice mediu de lucru

Seria ELIOS 300 porneşte de la o putere maximă de 85 CP şi include trei modele. Principala diferenţă faţă de Elios 200 este transmisia cu 5 trepte de viteză, cu powershifting Twinshift şi inversor hidraulic Revershift, disponibilă standard. În plus, spre deosebire de Elios 200, podeaua cabinei este plată.

Confortul suplimentar oferit de aceste caracteristici face ca lucrul cu Elios 300 să fie şi mai plăcut, fie că este vorba de curtea fermei, spații închise sau de pajişti, câmpuri, plantaţii şi păduri. Greutatea proprie începe de la 3.600 kg, în timp ce lăţimea exterioară minimă de 1,65 m şi înălţimea minimă de 2,60 m permit utilizarea tractorului în plantaţii şi în clădiri mai vechi. Cu un ecartament maxim de 2.310 mm, Elios 300 poate fi utilizat în siguranţă şi pe terenuri denivelate şi în pantă.

  1. AXOS 200: versatilitate pentru productivitate

Pe de altă parte, AXOS 200 oferă mai mult din toate, ceea ce înseamnă şi mai multă versatilitate în general. Două modele cu o putere maximă de 92 CP şi 103 CP completează acest segment de tractoare Claas până la modelul Arion 400. Pe lângă o capacitate de ridicare mai mare şi o sarcină utilă mai mare decât ale seriei Elios, Axos 200 are roţi spate mari, de până la 34 inch. Acest lucru îl face un utilaj polivalent robust, capabil şi compact, care funcţionează bine chiar şi pe terenuri arabile dificile, pentru culturile de legume sau silvicultură. Cu o înălţime de 2,62 m, poate trece şi prin intrări joase şi este uimitor de agil datorită unei raze minime de bracaj de 3,79 m.

tractor claas axos 200 3 noi serii de tractoare compacte Claas
AXOS 200

LUCRUL CU IMPLEMENTELE

Cu capacităţi de ridicare de la 3.200 până la 3.350 kg, Elios 200, Elios 300 şi Axos 200 pot ridica implemente standard pentru cultivare, gestionarea păşunilor şi întreţinerea terenurilor. Toate tipurile pot fi echipate opţional cu un încărcător frontal cu o capacitate de ridicare de 3.200 kg, mai mult decât suficient pentru implementele montate în faţă. Datorită încărcătoarelor frontale personalizate din gama Claas, modelele Elios 200, Elios 300 şi Axos 200 sunt şi mai versatile. Pe lângă încărcătoarele frontale FL 60 cu tirant cu autonivelare hidraulică PCH, pentru toate modelele sunt disponibile seriile FL C 40/60 şi FL E 40/60 cu tirant cu autonivelare mecanică. Tractoarele Axos 200 pot fi echipate şi cu seria mai mare, FL 80 (tirant cu autonivelare hidraulică) şi seria FL 80 C (tirant cu autonivelare mecanică).

FABRICATE ÎN ITALIA

Atât Elios, cât şi Axos sunt nume cunoscute în portofoliul Claas. Elios fusese lansat în 2014, iar Axos patru ani mai devreme, însă a ieşit din producţia de serie de ceva timp. Cu toate astea, Claas a găsit oportună revizuirea gamei, odată cu prezentarea celor două modele Axos 230 şi Axos 240. Spre deosebire de seriile Axion şi Arion, Claas nu construieşte tractoarele Elios şi Axos în propria fabrică de producţie din Le Mans (Franţa), ci ele sunt fabricate în Italia de firma Carraro, care produce tractoare de dimensiuni mici şi pentru alte mărci cunoscute.

MOTOARE FIABILE LA -30°C

Toate aceste tractoare sunt echipate cu motoare turbo FPT cu patru cilindri de ultimă generaţie, cu injecţie common-rail şi standard de emisii Stage V. Axos 200 şi Elios 300 au un rezervor pentru combustibil cu capacitatea de 105 litri, în timp ce Elios 200 poate înmagazina până la 95 litri de motorină. În plus, este disponibil un rezervor de uree de 10 litri (AdBlue), pentru sistemul de post-tratare a gazelor de eşapament. Motoarele sunt echipate standard cu preîncălzitoare de aer pentru motor.

Pornirea la rece

Opţional, este disponibil un element electric de asistenţă pentru pornirea la rece, care asigură o pornire fiabilă şi blândă a motorului la temperaturi scăzute, de până la -30°C. De asemenea, pentru toate modelele Axos şi Elios există posibilitatea de a comanda o versiune cu două memorii pentru turaţiile motorului. Acest lucru este deosebit de util atunci când lucraţi cu implemente acţionate de priza de putere sau hidraulic. După salvarea turaţiei motorului folosind pedala sau maneta şi butonul de acceleraţie, ajustările ulterioare pot fi efectuate cu ajutorul a două butoane. Tractoarele ating o viteză maximă de 40 km/h.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →