3 hibrizi de porumb Biocrop adaptați la condițiile din România - Revista Ferma
4 minute de citit

3 hibrizi de porumb Biocrop adaptați la condițiile din România

Fermierii români au la dispoziție o gamă variată de hibrizi de porumb Biocrop cu randamente ridicate și adaptabilitate crescută la condițiile pedoclimatice specifice României.

hibrizi de porumb biocrop norico

Cultura porumbului (Zea mays L.) reprezintă un segment esențial al agriculturii românești, având o importanță economică majoră datorită utilizărilor sale diverse în industria alimentară, furajeră și bioenergie. În contextul schimbărilor climatice și al intensificării provocărilor agroecologice, implementarea unor strategii agronomice avansate devine imperativă pentru optimizarea producției și a eficienței culturilor de porumb.

Porumbul prezintă un consum specific ridicat de apă, cu un necesar estimat la aproximativ 750 l/m²/an. Perioada critică pentru aportul hidric este între stadiile BBCH 51 și BBCH 71, când deficitul de apă poate reduce randamentul cu peste 30%.

În zonele irigate, aplicarea irigațiilor prin aspersiune sau picurare optimizează utilizarea resurselor, reducând evaporarea și maximizând coeficientul de utilizare a apei.

Hibrizii de porumb de ultimă generație sunt caracterizați printr-un potențial genetic ridicat și toleranță sporită la factorii abiotici și biotici.

Specialiștii companiei Biocrop recomandă utilizarea hibrizilor de porumb cu stabilitate fenotipică crescută și coeficient de utilizare a azotului ridicat (NUE > 60%). În funcție de destinația culturii, fermierii pot opta pentru hibrizi de porumb Biocrop specifici.

HIBRIZII DE PORUMB BIOCROP – INOVAȚIE ȘI PERFORMANȚĂ

Compania BIOCROP oferă o gamă variată de hibrizi de porumb cu randamente ridicate și adaptabilitate crescută la condițiile pedoclimatice specifice României.

Printre cei mai performanți hibrizi de porumb Biocrop se numără:

SY VESTAS-FAO 370hibrid destinat producției de boabe care oferă siguranță investiției făcute de fermieri și stabilitate în producții ridicate.

porumb biocrop vestas

Acest hibrid de porumb Biocrop are nevoie de 1600 grade Celsius SUTU (Suma unităților de temperature utile) pentru a ajunge la maturitate, conform grupei FAO în care este încadrat.

Adaptarea sa la arșiță face ca momentul apariției paniculului și implicit al polenului să coincidă calendaristic cu apariția mătăsii, fapt ce conduce la șanse mari de realizare a procesului de fecundare a inflorescenței (știuletele), oferind astfel siguranța obținerii unei producții profitabile pentru investiția realizată de fermier.

TORRANO-FAO 350hibrid cu întrebuințări multiple: boabe, siloz, biomasă

Acest hibrid de porumb este prezent în portofoliul de produse BIOCROP de peste 10 ani, putând susține cu tărie faptul că atât datorită producerii materialului semincer în România, cât și performanțelor obținute în diferite zone geografice din țara noastră, este perfect adaptat  condițiilor climatice cu care ne confruntăm în prezent în agricultură.

Faptul că liniile parentale folosite în producerea de sămânță sunt supuse condițiilor de stres termic mai multe cicluri de producție consecutive face ca adaptabilitatea la arșița atmosferică să fie transferată materialului genetic F1 care este folosit la însămânțare.

De asemenea, un atu important este versatilitatea acestui hibrid de porumb Biocrop, oferită de întrebuințările multiple pentru care poate fi folosit, fie prin calitatea silozului obținut, datorită gradului mare de digestibilitate și a conținutului de amidon, cât și în instalațiile de producere de biogaz ca și materie primă.

NORICO-FAO-240hibrid cu calități excelente pentru industria morăritului

porumb biocrop norico 2

Datorită indicelui de plutire cuprins între valorile de 8-16%, acest hibrid de porumb Biocrop are ca destinație principală obținerea de mălai de caliate superioară.

De asemenea, datorită grupei FAO, hibridul de porumb NORICO are nevoie doar de 1100 grade Celsius SUTU de la răsărire până la apariția punctului negru care indică momentul atingerii maturității fiziologice, fapt pentru care acest hibrid este în topul clasamentului cu șanse foarte mari de a evita perioada de arșiță atmosferică din fenofaza de polenizare, care poate compromite recolta.

Implementarea unor tehnologii agronomice de precizie, asociate cu utilizarea hibrizilor performanți și a unor strategii sustenabile de fertilizare și protecție fitosanitară reprezintă soluția optimă pentru maximizarea randamentului culturii de porumb.

Ing. Ionel Florea, Director Tehnic Biocrop

CITEȘTE ȘI: Rapița Biocrop: creștere prin inovație

logo biocrop 2025

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →