4 minute de citit

3 cauze majore ale căderii părului la capre

În timpul anotimpului rece, caprelor din rasele rustice le crește păr gros pentru a-și izola corpul și a păstra căldura. Când sosește sezonul cald, o parte din păr cade pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului. La rasele de capre perfecţionate, care sunt crescute doar în adăpost, părul este mai rar și acoperă uniform tot corpul.

 

Ce factori duc la năpârlire?

Primăvara, năpârlirea este lentă, se produce în timp îndelungat și poate trece neobservată. Factorii care o influențează sunt temperatura, expunerea la lumina soarelui, ciclul sexual sau perturbările hormonale. Perioadele de secetă, boală și alăptare pot provoca, de asemenea, căderea părului.

În articolul din numărul anterior am descris cauzele parazitare, bacteriologice, virusologice și fungice ale căderii părului. Voi continua cu deficiențele nutriționele, de stres și hormonale.

caderea parului la capre 01_b 

1. Deficiențe în nutriţia caprelor

Carența în minerale se manifestă prin piele aspră, descuamată și căderea părului, în special pe vârful cozii, “deschizând ușa” către infestările cu bacterii și paraziți. Suplimentarea furajului cu macro și microminerale se va face doar după analiza conținutului mineral specific din plantele și cerealele locale care constitue rația și sursa de apă.

Perioada de timp în care caprele sunt carențate de anumite vitamine sau minerale este în timpul iernii, când baza hrănirii o constituie furajele conservate, în special fânul și cerealele.

 

Nici puţine, dar nici prea multe vitamine şi minerale

Carențele nutriționale care duc la căderea părului la capre sunt determinate de neasigurarea sau supradozarea prin rație a micromineralelor ca zinc, cupru, seleniu și iod, dar și vitamina A, cunoscută ca vitamina epiteliilor.

Zincul este un mineral esențial și joacă un rol crucial în funcțiile sistemului imunitar, diviziunea celulară, vindecarea rănilor și multe altele. Deficiența în zinc se manifestă de obicei prin pierderea părului în zona nasului, membre rigide, piele descuamată, apetit scăzut, salivație excesivă, membre umflate și deformarea copitelor.

caderea parului la capre 02_b 

Aportul excesiv de calciu

 

Unii crescători de capre introduc în rația caprelor gestante prea multe suplimente cu calciu. Aportul excesiv de calciu poate duce la o absorbție slabă a zincului. Pentru a rezolva această problemă, cantitatea de calciu ar trebui redusă și reechilibrată proporțional cu cantitatea de zinc din dieta caprelor.

 

Iodul şi seleniul

Lipsa de iod determină căderea părului, mai ales la caprele tinere.

O supradozare a seleniului poate provoca căderea părului iar dacă și vitamina A nu se asigură la nivel de necesar, pielea poate deveni groasă, uscată și solzoasă, ducând la căderea părului pe cap, gât, flancuri, zona perineală și membrele inferioare. Se ştie că solurile din țara noastră sunt sărace în seleniu ceea ce impune suplimentarea prin rație a deficitului.

 

Despre stresul şi căderea părului citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2022!

Cămpăraţi revista în format electronic de aici: https://issuu.com/revistaferma/docs/revista_ferma_nr2022._12_1-31_iulie_


CUM CADE PĂRUL LA CAPRE?

Un indicator al cauzei căderii părului poate fi găsit în diferitele modele de pierdere a părului. Căderea părului ca urmare a unui traumatism este de obicei pe o parte sau pe cealaltă a corpului. O problemă parazitară poate prezenta un model mai unilateral de cădere a părului iar o problemă hormonală se manifestă de obicei într-un model bilateral, unde căderea părului este egală pe ambele părți.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →