3 aplicaţii utile pentru protecţia plantelor - Revista Ferma
6 minute de citit

3 aplicaţii utile pentru protecţia plantelor

Pentru o protecție eficientă a plantelor este foarte important să detectăm cât mai timpuriu prezența agenților de dăunare. Din fericire avem un aliat important, și anume tehnologia digitală.

În prezent există aplicații pentru telefoanele mobile inteligente, de tip SmartPhone sau Android, pentru a ajuta fermierii să recunoască speciile de agenți de dăunare care pot produce pagube ridicate de producție.

 

1. Aplicaţie pentru micii fermieri

În India, aplicația Crop Darpan, este disponibilă pe telefoanele mobile inteligente. Aceasta îi ajută pe micii fermieri să identifice agenții de dăunare, cu o mai mare acuratețe, în același timp facilitând buna comunicare între aceștia și specialiștii de la centrele pentru protecția plantelor din această țară. Noua aplicație este foarte utilă pentru identificarea bolilor sau a dăunătorilor care au caracteristici asemănătoare și nu pot fi deosebiți cu ușurință la o primă vizualizare a câmpului!

Prin creșterea gradului de acuratețe a diagnosticului, fermierul poate să ia cele mai bune măsuri pentru combaterea agenților de dăunare. O aplicație de acest gen ar fi utilă și pentru fermierii mici și medii din țara noastră, cu condiția ca aceștia să fie instruiți. O mare problemă la noi este faptul că specialiștii în protecția plantelor se împuținează (adică cei care trebuie să îî instruiască pe fermieri pentru a folosi aplicațiile sunt din ce în ce mai puțini).

 

aplicatii agricole 02 22_b

Folosirea aplicațiilor de pe telefonul mobil pentru identificarea timpurie a agenților de dăunare (sursă foto: pragmatic-net.eu)

 

2. Soft pentru bolile orezului

Tot în India a fost dezvoltată platoforma on-line Web based Rice Expert System, care are rolul de a facilita recunoașterea bolilor și dăunătorii orezului. Programul de recunoaștere cuprinde 90 de crieterii pentru identificarea insectelor și 105 criterii pentru identificarea bolilor acestei culturi. De asemenea, în acest soft au fost integrate influența tuturor parametrilor meteorologici asupra evoluției bolilor și dăunătorilor orezului.

Una dintre marile noutăți ale acestui soft o reprezintă capacitatea de a elabora prognoze cât mai eficiente în viitor, cu ajutorul algoritmilor de învățare, pe baza datelor din anii trecuți. Este importat să existe stații meteo automate în câmp precum și sisteme automate de monitorizare a agenților de dăunare pentru a crește precizia avertismentelor emise prin intermediul acestei platforme on-line. După identificarea bolii sau dăunătorului, aplicația furnizează fermierilor cele mai adecvate opțiuni pentru măsurile de combatere integrată. Pentru a înțelege mai bine relațiile dintre evoluția condițiilor meteorologice și agenții de dăunare ai orezeului, s-a apelat la toate datele istorice disponibile din ultimii 20 de ani, obținute în urma cercetărilor făcute în principalele orezării din India. Obiectivul pe termen mediu în India este reducerea pierderilor de recoltă cauzate de principalii agenți de dăunare ai orezeului (în prezent, între 20 și 25% anual) și a crește productivitatea acestei culturi.

O aplicație similară ar fi utilă și pentru țara noastră, cu condiția să se asigure securitatea a stațiilor meteo automate și a celor automate de monitorizare a dăunătorilor.

 

aplicatii agricole 4 22_b

Pe baza fotografiei făcute cu telefonul mobil se poate identifica agentul de dăunare (sursă foto: krishijagran.com)

 

3. Plantix pune diagnosticul!

O altă aplicație, Plantix a fost dezvoltată în colaborare cu ICRISAT (India), CABI (Elveția) precum și cu specialiștii de la PEAT (un start-up german), pentru detectarea timpurie a bolilor și dăunătorilor culturilor agricole precum și diagnoza deficiențelor de nutriție ale plantelor. În baza de date a acestei aplicații se regăsesc 385 de boli, dăunători și simpotome ale carenței de fertilizare. Cu ajutorul aplicației se pot vizualiza principalele specii de dăunători sau boli de pe teritoriul Indiei precum și elaborarea de prognoze privind evoluția acestora în funcție de condițiile meteorologice dintr-o anumită regiune.

Aplicația Plantix și-a dovedit utilitatea în monitorizarea viermelui frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda), dăunător invaziv, extrem de periculos, detectat recent în India. Pe viitor, creatorii acestei aplicații speră să realizeze modele matematice pentru o mai bună prognoză a răspândirii bolilor și dăunătorilor culturilor agricole, folosind în acest scop și datele de climă și sol din ultimii zeci de ani, combinați cu rezultatele cercetărilor privind evoluția agenților de dăunare din aceeași perioadă de timp, în diferite regiuni ale țării. Consider că această aplicație ar fi utilă și pentru țara noastră, cu condiția ca fermierii să fie instruiți să o folosească la potențialul maxim.

 

CÂT DE PREGĂTIŢI SUNTEM?

Pactul Verde European va veni cu schimbări majore în ceea ce privește protecția plantelor. Pentru ca aceste schimbări să nu aibă un impact negativ asupra agriculturii noastre, având în vedere rezerva ridicată a bolilor și dăunătorilor, este necesară detectarea timpurie a acestora. Aceste aplicații ar oferi o mână de ajutor fermierilor în combaterea agenților de dăunare.

Combaterea de precizie a bolilor sau dăunătorilor este esențială pentru ca fermierii să își poată proteja cât mai bine culturile, în condițiile schimbărilor climatice, economice și socio-culturale. Întrebarea este cât de pregătiți suntem pentru aceste schimbări?

 

aplicatii agricole 3 22_b

Pentru o cât mai bună acuratețe în identificarea agenților de dăunare, aplicațiile de pe telefonul mobil au o importantă bază de date (sursă foto: cen.acs.org)

 

aplicatii agricole 5 22_b

Aplicațiile pot fi utilizate în câmp cu ușurință de către fermieri (sursă foto: agfundernews.com)

 

Care sistem de cultură este mai performant: cel tradiţional sau cel care beneficiază de tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială? Află concluziile AICI!

OPTIMIZARE ŞI PRECIZIE

Specialiștii în protecția plantelor au concluzionat că inteligența artificială poate să vină în ajutorul fermierilor, punând bazele unei noi revoluții agricole. În multe cazuri, fermierii sunt puși în fața unor situații critice din cauza factorilor biotici (buruieni, atac de boli şi dăuători) care necesită luarea unor decizii rapide. Tehnologia informației este o unealtă importantă pentru a lua cele mai bune decizii privind momentul optim al efectuării tratamentelor de combatere.

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →