3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor - Revista Ferma
5 minute de citit

3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor

Foto 3 4 3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor

Livada de migdali de la Jurilovca este un vis împlinit cu ajutorul fondurilor europene. Pomii plantați în 2019 au început să rodească iar membrii familiei Bălașa privesc cu încredere spre viitor.

Paul Bălașa a avut ideea înființării unei livezi de migdali în satul Sălcioara, la vreo 5 km de Jurilovca, și chiar a plantat câțiva puieți în grădină, ca să vadă cum le merge.

Nora lui, Georgiana Bălașa, are 32 de ani și este de loc din Isaccea, județul Tulcea. ”Mama avea locul de muncă lângă o livadă de migdali, așa că m-a încântat ideea să mă simt ca acasă aici, la Sălcioara. Am fost foarte încântați de perspectiva propriei noastre livezi și cred că asta ne-a dat putere să ducem tot greul proiectului…”, spune tânăra pomicultoare.

3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA

În 2018 au depus un proiect pentru finanțare cu fonduri europene care a fost declarat eligibil pentru suma de 847.000 de euro, din care 762.000 de euro nerambursabili. ”A fost greu, cu multă birocrație și neconcordanțe. Cum era ceva inedit pentru România, nu aveam experiență și ne-am împotmolit. Și noi, și consultantul…”, își amintește Georgiana Bălașa.

Greu, dar au răzbit iar în toamna lui 2019 au plantat peste 3.600 de puieți pe suprafața de 8,4 hectare.

Foto 1 4 3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor

Am fost foarte încântați de perspectiva propriei noastre livezi și cred că asta ne-a dat putere să ducem tot greul proiectului. – GEORGIANA BĂLAȘA, Tânăr antreprenor agricol

LIVADĂ CERTIFICATĂ ECOLOGIC

Puieții, din două soiuri superioare, i-au adus din Italia, dintr-o pepinieră, tratați și aclimatizați.

Migdalul intră în plin pe rod cam la 7 ani de la plantare, însă pomii de la Jurilovca deja din anul al treilea dădeau semne de rod bun, cam 2-3 fructe/pom. Producția este de aproximativ 3 tone în primul an de maturitate de rodire și crește în anii următori.

Livada de migdali a obținut certificarea ecologică. ”Pomii nu sunt stropiți, din fericire nu am avut dăunători (n.r. – migdalul are boli comune și aceiași dăunători ca și nucul), în afară de păsările care le mănâncă”, spune pomicultoarea.

INVESTIȚII ÎN EFICIENTIZARE

Pentru că migdalul este o specie iubitoare de apă, iar zona de cultură este secetoasă, în livadă a fost instalat un sistem de irigare prin picurare, sursa de apă fiind propriul bazin din incinta fermei.

Înfloritul ține puțin, cam 3-4 zile, în luna martie, ”dar este o perioadă foarte frumoasă în livadă”, spune Georgiana.

Sezonul de cules durează cam o lună și se încheie în mod obișnuit la sfârșitul lunii august, dar în acest an a fost devansat de temperaturile ridicate (migdalele se deschid la căldură).

Durata medie de exploatare a pomilor este de 15 ani.

Familia Bălașa și-a procurat recent un scuturător folosit și la recoltarea măslinelor, prin vibrare, cu prelată, pentru a eficientiza culesul, mai ales că multe alte lucrări din livadă sunt efectuate manual.

Foto 2 2 3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor

”AM ÎNVĂȚAT TOTUL DIN MERS!”

Georgiana Bălașa ne spune că a învățat totul din mers și este zilnic prezentă în livadă. A făcut și un curs de pomicultură, dar afirmă cu convingere că ”în agricultură, cea mai bună școală este locul de muncă!”.

În luna august, perioada culesului, tânăra merge în livadă la ora 8 dimineața și pleacă de-acolo la 7 seara.

Dacă la început oamenii din sat nici nu auziseră de livada de migdali, acum au început să vină, să vadă, să guste din fructe, chiar să dea o mână de ajutor.

”Este o afacere de familie și e firesc să ne implicăm, toată familia. Tata socru a venit cu ideea și am pus bazele livezii, iar eu și soțul meu continuăm, ca pe viitor afacerea să le rămână fetelor. Avem două fetițe care în vacanță se joacă mai mult în livadă. Așadar, ne gândim la viitor și trăim cu speranța că va fi bine”, afirmă Georgiana Bălașa, la finalul discuției noastre.

Foto 4 2 3.600 DE MIGDALI LA JURILOVCA. Povestea unei o afaceri de familie plantată pentru viitor

DESFACEREA, MAREA PROBLEMĂ

Sigur că Georgiana Bălașa și-ar dori ca pe viitor să intre cu ”Migdalele de Jurilovca” și în supermarketuri, dar deocamdată livada nu le oferă cantitatea necesară.

Pentru moment, migdalele sunt vândute în târguri și băcănii și oferite spre degustare prietenilor. În perspectivă, familia Bălașa se va orienta și spre piața de export.

Din fericire, migdalele nu sunt perisabile, ca alte fructe, așa că nu există presiunea vânzării imediat după cules, mai ales că antreprenorii au investit și într-o hală pentru depozitare, ambalare și procesare. ”Facem granule, fulgi, migdale prăjite, glazurate… Pe viitor însă vrem să extindem gama de produse procesate, cu esențe și uleiuri, care nu sunt perisabile”, afirmă Georgiana.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →